Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika verwacht stabiel exportseizoen voor citrus

Met het oog op het exportseizoen voor citrus dat in april 2025 van start gaat, heeft de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) haar ramingen bekendgemaakt. CGA-voorzitter Gerrit van der Merwe zei dat de export naar verwachting gelijk zal zijn aan het vijfjaarlijkse gemiddelde, wat duidt op een evenwichtig seizoen zonder over- of onderaanbod. De algemene kwaliteit van het fruit voor 2025 wordt als uitstekend ingeschat.

De citroenexport zal naar verwachting uitkomen op 32,9 miljoen kartons van 15 kg, een daling van 5% ten opzichte van 2024. De productie daalt in de regio's Sundays River Valley, Senwes, Boland en Patensie, maar stijgt in Hoedspruit. Vroege citroenen worden al verscheept, vooral naar het Midden-Oosten, Rusland en Canada.

© (c) Barmalini | Dreamstime

De export van Navels en Valencia's uit Zuid-Afrika zal naar verwachting toenemen in 2025. De export van Navels wordt geschat op een stijging van 5%, tot 26,1 miljoen kartons van 15 kg. Dit jaar worden de ramingen voor het eerst opgesplitst in Early/Mid Navels (11,34 miljoen kartons) en Late Navels (14,75 miljoen kartons). Vorig jaar werd de export van Navels getroffen door overstromingen en vorst, maar het betere weer in 2025 zal naar verwachting hogere volumes ondersteunen.

De export van Valencia's zal naar verwachting met 6% stijgen, tot 52 miljoen kartons van 15 kg, na enkele jaren van lichte dalingen. Hoewel de hoge lokale prijzen voor vruchtensap de export in 2024 onder druk zetten, blijft de impact hiervan in 2025 onzeker.

De grapefruitexport zal naar verwachting eveneens met 6% stijgen, tot 13,5 miljoen kartons van 17 kg, met de piekperiode voor de export van midden april tot midden mei. Dit seizoen richt zich op jongere Europese consumenten om de consumptie van grapefruit te stimuleren.

Voor mandarijnen laten de vroege variëteiten een stabiele of licht stijgende export zien. Het Satsuma-seizoen zal naar verwachting het volume van 1,8 miljoen kartons van 15 kg van vorig jaar evenaren. De export van Nova-mandarijnen zal naar verwachting licht dalen met 2%, tot 4,5 miljoen kartons, terwijl de Clementines naar verwachting met 10% zullen groeien tot 5,4 miljoen kartons. De ramingen voor late mandarijnrassen worden volgende maand gepubliceerd op basis van bijgewerkte gegevens. De focusgroepen van de CGA blijven de schattingen volgen en aanpassen gedurende het seizoen.

De CGA handhaaft zijn langetermijndoelstelling om tegen 2032 260 miljoen kartons te exporteren, wat zou kunnen leiden tot de creatie van 100.000 banen. Er blijven echter belangrijke uitdagingen bestaan, vooral op het gebied van haven- en spoorlogistiek en de fytosanitaire regelgeving van de EU.

CGA Logistics Development Manager Mitchell Brooke verwelkomde de recente aankopen van apparatuur door Transnet, maar benadrukte dat alleen structurele hervormingen en een grotere betrokkenheid van de publieke sector de efficiëntie op de lange termijn kunnen verbeteren. Een studie van het Bureau voor Voedsel- en Landbouwbeleid (BFAP) schat dat logistieke inefficiëntie de citrussector jaarlijks R5,27 miljard kost.

De handelsbeperkingen van de EU in verband met Citrus Black Spot (CBS) en de valse fruitmot (FCM) blijven belangrijke obstakels. Deze fytosanitaire maatregelen worden momenteel aangevochten in twee geschillenprocedures bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De vertrekkende CEO van de CGA, Justin Chadwick, gaf aan dat de sector hoopt op een oplossing tegen het seizoen van 2026. Hij benadrukte dat deze maatregelen Zuid-Afrikaanse telers jaarlijks minstens R3,7 miljard kosten en de toegang tot de markt belemmeren, vooral voor opkomende telers.

Ondanks de uitdagingen blijft de CGA optimistisch over het seizoen 2025 en het toekomstige potentieel van de Zuid-Afrikaanse citrussector.

© CGAVoor meer informatie:Loftus Marais
Citrus Growers' Association of Southern Africa
Tel: +27 72 833 0717
loftus@resolvecommunications.co.zo
www.cga.co.za

Publicatiedatum: