De oogst van groene asperges is van start gegaan bij de 14 coöperaties in de provincie Granada. Enkele dagen geleden werden de eerste groene asperges in Huétor Tájar, Loja, Montefrío, Láchar en Villanueva Mesía gestoken.
Volgens José Ángel Delgado, lid van de coöperatie Los Gallombares, heeft water dit jaar een positieve rol gespeeld. "De afgelopen twee jaar hadden we te maken met droogte. Dit jaar heeft het gelukkig voldoende geregend om de asperges een goede houdbaarheid, kwaliteit en versheid te geven. Maar door de kou zijn we wel twee tot drie weken later gestart dan normaal."
© FAECA Granada
Dit seizoen wordt een oogst van 35 miljoen kilo verwacht, een stijging van 10-15% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee verstevigt Granada zijn positie als koploper in Spanje en Europa. De 6.500 hectares in Granada zijn goed voor 65% van het totale Spaanse areaal.
De oogstperiode zorgt met duizenden banen voor een economische impuls in de provincie. Toch zijn er ook uitdagingen. Een groot probleem is precies het tekort aan arbeidskrachten. "Veel telers krijgen hun asperges niet geoogst vanwege personeelsgebrek", legt Delgado uit. "Daarom zoeken ze naar oplossingen, zoals arbeidskrachten aantrekken uit het buitenland of uit naburige regio's. Ook in de pakstations merken we het gebrek aan personeel."
De groene asperges uit Granada zijn nationaal en internationaal zeer gewild vanwege hun smaak, textuur, veelzijdigheid in de keuken en uitstekende voedingswaarde. Ongeveer 90% van de asperges uit de provincie komt uit coöperaties, wat de kracht van samenwerking benadrukt.
Naast Granada is de aspergeoogst ook begonnen in de Andalusische provincies Málaga, Sevilla, Cádiz, Jaén en Córdoba. Ook in de regio's Castilla-La Mancha (vooral in de provincie Guadalajara) en Extremadura wordt er volop geoogst. In totaal beslaat de aspergeteelt in Spanje ruim 10.000 hectare.
Voor meer informatie:
Coöperaties Agroalimentarias Granada
Tel: +34 666 82 97 45 (Spanje)
comunicacion@faecagranada.com
www.faecagranada.com