Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jelle Temmerman - Hopscheuten Temmerman:

"Hoe ergens anders naar asperges wordt gekeken, zo wordt hier op hopscheuten gewacht"

Tholen - Met de start van het voorjaar zullen bij velen voornamelijk producten als asperges en aardbeien in de gedachten springen. In Vlaanderen is er echter nog een product, wat het voorjaar traditiegetrouw inluidt: hopscheuten. Met de primeurverkoop wordt elk jaar weer uitgepakt en inmiddels zitten ze ook bij Hopscheuten Temmerman middenin het seizoen, dat van Valentijn tot Pasen loopt. "Hoe in de rest van België en Nederland naar de eerste asperges wordt gekeken, zo wordt er in deze regio ook op hopscheuten gewacht", vertelt Jelle Temmerman van het gelijknamige teeltbedrijf uit Puurs-Sint-Amands.

© Hopscheuten Temmerman

Het bedrijf vindt haar oorsprong bij de grootvader van Jelle, die het bedrijf in 1960 heeft opgericht. "Mijn grootvader Paul heeft het in de loop der jaren opgebouwd tot het bedrijf, gespecialiseerd in de teelt van hopscheuten, dat het nu is", legt Jelle uit. "Tot hij een aantal jaar geleden besloot om naar opvolging te zoeken. Alleen lukte het niet om een geschikte overnemer te vinden, waarna ik op mijn 18e mijn interesse om in het bedrijf te stappen kenbaar maakte. Uiteindelijk zijn we in gesprek geraakt en hebben we besloten dat ik een jaar mee zou draaien. Ik ben echt opgegroeid met de teelt en het ondernemerschap, maar in dat jaar werd ik ook verliefd op het ambacht, waarmee zo'n exclusief product op de borden van mensen terechtkomt. Toen heb ik op mijn 19e het bedrijf definitief overgenomen en inmiddels zitten we nu in mijn tweede seizoen."

Hopscheuten Temmerman teelt de hopscheuten op zo'n 4 hectare. "Dat lijkt, in vergelijking met aardappel- of uientelers, niet zo veel. Echter gebeurt alles met de hand. Het is een zeer intensieve teelt, die door veel concullega's gecombineerd wordt met de teelt van hop voor bier, maar ik specialiseer me enkel in de hopscheuten. Dat maakt het ook een exclusief product, waar een mooi verhaal achter zit. Iets wat gewaardeerd wordt vanuit het hogere segment restaurants, wat de grootste afnemers zijn."

© Hopscheuten Temmerman

Het is dus echt een Vlaams product bij uitstek, maar wat maakt dit product nu zo geliefd in Vlaanderen? "Dat is moeilijk uit te leggen", stelt de jonge ondernemer. "De mensen hier zijn er echt mee opgegroeid, waardoor velen al van jongs af aan liefhebbers zijn. Ik denk dat er in deze regio daarom ook een toekomst voor is, want mochten er geen liefhebbers zijn, dan is de teelt ook niet rendabel. Het is namelijk geen goedkoop product, dus men moet de prijs ervoor willen betalen. Het wordt voornamelijk door restaurants bereid als een voorgerecht. Ze hebben een subtiele, licht bittere smaak en een knapperige textuur. Ze hebben wat weg van sojascheuten en hebben een nootachtige smaak. Hopscheuten worden vaak bereid met een gepocheerd ei afgewerkt met een mousselinesaus."

Mindere kwaliteit door forceren heeft markt verstoord
Het seizoen van de hopscheuten loopt dus ongeveer van Valentijnsdag tot en met Pasen. "Het streven is van 15 februari tot en met 15 april", legt Jelle uit. "Dit jaar hebben we echter zeer laat kunnen starten. Het is een uitzonderlijk seizoen, omdat het lang koud bleef met weinig zon. Bovendien hebben we in januari veel regen gehad, wat de nodige uitdagingen geeft om er een mooi jaar van te maken, omdat je eigenlijk constant achter de feiten aan loopt. We doen er nu alles aan om er richting het einde van het seizoen nog een goed jaar van te maken. Gelukkig hebben we veel waardevolle klanten en relaties, die nog veel afnemen in de laatste weken van het seizoen."

"Alleen zie je dat veel telers, vanwege de late start, besloten hebben om de groei van de hopscheuten te forceren door middel van verwarmen in donkere loodsen", gaat hij verder. "Daardoor konden ze wel sneller starten, maar dat heeft de kwaliteit geen goed gedaan. De scheuten waren redelijk smakeloos, wat de markt een beetje kapot heeft gemaakt, in mijn ogen. Ik vind dat je bij zo'n product het seizoen moet respecteren. We proberen onze klanten ook altijd mee te geven om te wachten tot het seizoen begint. Alles wordt altijd maar vervroegd, maar we kunnen moeilijk hopscheuten eten met Kerst. En de meeste klanten van ons begrijpen dat wel, maar daardoor moeten wij nu alle zeilen bijzetten om de achterstand van dit seizoen in te halen. Terwijl de markt eigenlijk is verstoord door de mindere kwaliteit die erop is gebracht, wat het vertrouwen in het product geen goed heeft gedaan."

© Hopscheuten Temmerman

Digitaliseringsslag
Kijkend naar de komende jaren is Jelle vol vertrouwen, maar, zo geeft hij aan, moet er binnen het bedrijf voornamelijk gefocust worden op de organisatie. "We moeten het allemaal een beetje gaan optimaliseren. Op het vlak van afname naar het einde van het seizoen en klanten uitbreiden, voor ik echt bij ga planten. Dat is in hopscheuten een forse investering, omdat je ook pas oogst hebt na een aantal jaar. Daardoor willen we eerst de organisatie op touw zetten. Daar komt namelijk ook veel digitalisering bij kijken. Mijn grootvader schreef bijvoorbeeld nog handgeschreven facturen, wat het ook juist heel bijzonder maakte. De service was perfect, maar om onszelf te helpen, moeten we toch gaan kijken naar het digitaliseren van dit soort processen en dat is wat we in de komende periode gaan doen."

Voor meer informatie:
Jelle Temmerman
Hopscheuten Temmerman
Provincialeweg 1
2870 Puurs-Sint-Amands, België
Tel.: +32 47 23 05 097
info@hopscheutentemmerman.be
www.hopscheutentemmerman.be