Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Augurkenteler Marcel Pijl en Camiel Kesbeke:

"Na uitdagend eerste seizoen nu uitbreiden in Nederlandse augurkenteelt"

Tholen - Vorig jaar had teler Marcel Pijl uit Hijken de primeur. Na een periode van veertig jaar werden er voor het eerst weer op grote schaal op Nederlandse bodem augurken geteeld. Het balletje ging rollen toen Marcel het programma 'De Augurkenkoning' keek en zag dat zij hun augurken uit Duitsland halen. De teler besluit contact te zoeken met de familie Kesbeke om te kijken naar de mogelijkheid om voor hen in Nederland augurken te telen.

© Marcel PijlOos Kesbeke met augurkenteler Marcel Pijl

Met succes, want na enkele gesprekken besluiten de partners het te gaan proberen. En na een zeer uitdagend eerste seizoen is nu besloten om door te pakken en uit te breiden voor 2025. "Uiteindelijk zou het prachtig zijn als we de productie in Nederland kunnen blijven opschalen", vertelt Camiel Kesbeke van Kesbeke Tafelzuren.

Vanzelfsprekend ging het eerste seizoen echter zeker niet, zo verzekert Marcel. "We zijn in mei 2024 begonnen met zaaien, maar kregen al vrij snel te maken met hele slechte omstandigheden. Het bleef maar regenen, en toen je dacht dat de regen opgehouden was, startte het weer met regenen", zo beschrijft de teler uit Drentse Hijken. "Alles wat tegen kon zitten, zat tegen. Toch zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten en besloten we door te gaan met als resultaat dat we uiteindelijk redelijke volumes augurken van Nederlandse bodem hebben kunnen oogsten, die ondanks de zware omstandigheden van zeer goede kwaliteit waren. Het liet zien dat er een groot potentieel in de Nederlandse teelt zit, waardoor we besloten door te zetten richting komend seizoen. Zonder strijd geen overwinning. Ik denk namelijk dat we augurken in Nederland weer op de kaart kunnen zetten."

© Marcel Pijl

Nederlandse augurkenteelt verdwenen
"Heel veel mensen weten namelijk niet dat Nederland vroeger een van de grootste, misschien wel het grootste, augurkenland van Europa was", vult Camiel aan. "Het meeste komt nu uit Duitsland, waar wij ook nog altijd het grootste deel vandaan sourcen, maar de Nederlanders hebben de augurken in eerste instantie naar Duitsland gebracht. We zijn als bedrijf natuurlijk druk bezig met het duurzaamheidsaspect, waarbij een duurzame productie van de augurken voor ons assortiment ook een belangrijk onderdeel is. Hoe mooi is het dan dat we als Kesbeke, samen met Marcel, kunnen zeggen dat we de augurkenteelt weer naar Nederland terug hebben gebracht."

Hoe is dan de augurkenteelt uit Nederland verdwenen? "De oogst is natuurlijk zeer arbeidsintensief. Bovendien denk ik dat het met name een kwestie van afzetzekerheid was", legt Marcel uit. "40 jaar geleden werden ze met name via de klok aan de man gebracht, maar zo veel veilingen heb je inmiddels niet meer in Nederland. Bovendien is het bij de veilingen vaak top of flop. Ertussenin zit niets. Het is ook de reden dat wij er nu weer mee op konden starten. Als we geen vaste partner hadden gevonden in Kesbeke hadden we het ook nooit aangedurfd. Je kunt ze namelijk wel hebben, maar als je ze niet kwijt kunt, heb je er niets aan. Dat stukje zekerheid moet je wel hebben als je zo'n nieuw avontuur aan gaat. En dat maakt het voor meerderen interessant. Zo hebben we al veel animo van collega-telers om er ook mee aan de slag te gaan, maar voor nu houden we het nog in eigen beheer. We hebben veel geïnvesteerd, dus willen we het daarom eerst zelf goed in de vingers hebben."

© Marcel Pijl

Stappen naar volgend seizoen
Kijkend naar het nieuwe seizoen hebben de partners er dan ook vertrouwen in. "Ik denk dat we vorig jaar echt alles nog hebben moeten leren", vervolgt Marcel. "Informatie inwinnen bij collega-telers in Nederland was ook niet mogelijk, want niemand deed het. Dan moet je zelf dingen gaan ondervinden. We hebben wel een beetje in Duitsland meegekeken, maar die geven natuurlijk ook niet alle kennis en kunde kwijt, want straks kunnen wij Nederlanders het beter en worden we een echte concurrent. Het was dus een kwestie van vallen en opstaan, maar ik denk dat we onze vuurdoop goed doorstaan hebben."

Camiel beaamt dit: "De kwaliteit was gewoon top en ondanks dat de optimale volumes krijgen door de weersomstandigheden enigszins uitdagend was, hebben we toch best wat kilo's weggedraaid. Voor komend jaar hebben we samen dan ook besloten om verder uit te breiden in areaal. Bovendien zijn we met de provincie Drenthe in overleg om te kijken of ze ons kunnen helpen waar nodig." Marcel: "Voor komend seizoen gebruiken we daarnaast ook ander land, zoals hoger gelegen percelen voor betere omstandigheden en hebben we stappen gezet in automatisering. Zo zijn we druk bezig met een verdere uitrol van het gebruik van een rooimachine. Plukken kost gewoon te veel tijd, geld en arbeidskrachten, dus dat willen we graag efficiënter maken. We zijn nu volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen, wat medio begin juli zal starten."

© Marcel Pijl

Voor meer informatie:
Kesbeke
Adolf van Nassaustraat 2-8
1055 RP Amsterdam
verkoop@kesbeke.nl
www.kesbeke.nl