Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zespri

Composteerbare etiketten voor alle Nieuw-Zeelandse kiwi's

Kiwi-exporteur Zespri claimt een wereldprimeur door binnenkort al zijn producten te voorzien van thuiscomposteerbare etiketten. Deze ontwikkeling is een antwoord op een uitdaging waar de sector al meer dan tien jaar mee worstelt. Zespri-directeur Tim Mackle gaf aan dat dit jaar het grootste deel van het fruit al met deze etiketten zal worden geleverd.

Tegen het volgende seizoen zal al het fruit, zowel uit Nieuw-Zeeland als uit het buitenland, voorzien zijn van stickers die binnen een jaar volledig afbreken in een compostvat. Mackle verduidelijkte dat, hoewel andere fruitbedrijven al thuiscomposteerbare etiketten gebruiken, deze nog niet op alle markten beschikbaar zijn.

De etiketten, die in samenwerking met Sinclair zijn ontwikkeld, werden vorig jaar oktober gelanceerd. De overgang van plastic etiketten is echter geleidelijk verlopen. Mackle legde uit: "Een etiket bestaat uit drie componenten: de inkt bovenop, de bovenkant, wat het etiket zelf is, en de lijm die ervoor zorgt dat het aan het fruit blijft kleven. Alle drie de lagen moeten thuis composteerbaar zijn."

De grootste uitdagingen omvatten het bevestigen van de labels op harige oppervlakken, vooral bij groene kiwi's, en het waarborgen van de duurzaamheid van de etiketten in koele winkelomgevingen. Hoewel de samenstelling van de etiketten commercieel vertrouwelijk blijft, wordt gegarandeerd dat alle componenten afbreekbaar zijn en voldoen aan de wereldwijde certificeringsnormen.

Mackle benadrukte verder: "Er zijn al enkele landen - vooral in Europa (zoals Frankrijk en België), die thuiscomposteerbare etiketten verplicht stellen - en Nieuw-Zeeland is daar één van. Al het fruit dat voor de lokale markt wordt geproduceerd, moet thuis composteerbaar zijn."

Bron: RNZ