De teelt van Syracuse-citroenen met BGA is tussen 2023 en 2022 met 28,7% gestegen, volgens het meest recente Ismea - Qualivita 2024-rapport over de productie van Italiaanse PDO-, PGI- en TSG-voedingsmiddelen en -wijnen. De sterke prestaties voor citrus uit Ortigia worden ook bevestigd door de groei in waarde voor consumptie, die met 16,7% toenam. Ook voor het seizoen 2024/2025, dat bijna ten einde is, zijn de cijfers veelbelovend.
Ondanks de moeilijke omstandigheden van de afgelopen jaren voor de citroensector, zoals een daling in de consumptie en toenemende concurrentie, vooral vanuit landen als Spanje, Turkije en Noord-Afrika, lijkt de BGA Syracuse-citroen momenteel een positieve ontwikkeling te doormaken op teeltgebied. De stijging van 28,7% ten opzichte van vorig jaar is aanzienlijk. Een combinatie van factoren ligt waarschijnlijk ten grondslag aan dit succes: gunstige klimatologische omstandigheden, investeringen in duurzame teelttechnieken en een grotere focus op de kwaliteit van de teelt. Het BGA-merk speelt een belangrijke rol door zich te onderscheiden op de markt met de nadruk op gecertificeerde oorsprong en de goede smaakeigenschappen in vergelijking met andere geïmporteerde citroenen.
Bovendien staat Sicilië op de tweede plaats in Italië wat betreft het aantal BOB- en BGA-gecertificeerde producten, slechts achter Emilia-Romagna. Het werk van het Consortium voor de Bescherming van de Syracuse BGA-citroen heeft hierbij een cruciale rol gespeeld: het heeft zich niet alleen gericht op het waarborgen van kwaliteitsnormen, maar ook op de strategische promotie en opwaardering van het product, wat de merkidentiteit aanzienlijk heeft versterkt. De toename in verkochte volumes, ondanks de complexe marktomstandigheden, bewijst dat de acties van het Consortium succesvol zijn. Bewustmakingscampagnes en consumenteneducatie over het belang van traceerbaarheid, gecertificeerde oorsprong en milieuvriendelijke teeltmethoden dragen bij aan een groter bewustzijn onder consumenten.
Aan de andere kant blijven de exportcijfers voor de Syracuse BGA-citroen nog steeds laag. Daarom is het Europese LemON-project gestart, gepromoot door het Consortium voor de Bescherming van de Syracuse BGA-citroen, mede gefinancierd door de Europese Unie en gecoördineerd door CSO Italië. Het project is actief in Italië, Polen en Roemenië en heeft als doel de export van dit product te bevorderen.
Tegen het einde van het project (maart 2027) zal de BGA "Syracuse citroen" meer dan 22 miljoen aankoopverantwoordelijken in Italië en 11 miljoen jonge consumenten en handelaren in Polen en Roemenië hebben bereikt, wat in totaal bijna 34 miljoen mensen betreft. Dit zal naar verwachting resulteren in een consumptiestijging van meer dan 5 miljoen euro.
De BGA Syracuse-citroen wordt beschouwd als een van de belangrijkste producten van het Europese landbouw- en voedingserfgoed. Het vertegenwoordigt 100% van het gecertificeerde product en wordt geteeld in een regio die goed is voor 32% van de Italiaanse citroenteelt. Italië staat hiermee, na Spanje, op de tweede plaats in Europa wat betreft de hoeveelheid citroenen die wordt geproduceerd.
Voor meer informatie:
Renato Pagani
Consortium for the Protection of Syracuse Lemon PGI
Tel: +39 335 6839561
renato.pagani@secnewgate.it
www.globenewswire.com