Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siciliaanse amandel klaar voor internationale markt

In het zuidoosten van Sicilië ligt een gastronomisch pareltje van ongekende waarde: de amandel van Avola. Van de zoetwarenindustrie tot de horeca en luxe snacks: de amandel van Avola is een strategisch product met grote potentie.

© Other

De teelt beslaat zo'n 800 hectare in de provincies Siracusa en Ragusa. De belangrijkste teeltgemeenten zijn Noto (411 ton), Rosolini (321 ton) en Avola (316 ton), samen goed voor 75% van de totale oogst in 2023. Andere gemeenten met een noemenswaardige productie zijn Florida (72 ton), Palazzolo (51 ton) en Ispica (50 ton).

In 2023 bedroeg de totale productie 1.320 ton, in 2024 iets meer (precieze cijfers zijn nog niet gekend). Dit komt doordat de telers in 2023, ontmoedigd door de lage prijzen, ongeveer een kwart van de oogst niet hadden binnengehaald. Sicilië en Apulië zijn samen goed voor 96% van de Italiaanse amandelteelt. Met respectievelijk 31.000 hectare en 20.000 hectare vertegenwoordigen ze de kern van de sector.

Wereldwijd staat Italië op de zevende plaats met een amandeloogst van 76.000 ton, ver verwijderd van de Verenigde Staten (2.002.742 ton) en Spanje (202.339 ton).

© Other

De amandel van Avola is geliefd om zijn topkwaliteit, vooral de variëteiten Pizzuta, Fascionello en Romana. De Pizzuta is zeer gewild in de banket- en zoetwarenindustrie vanwege zijn stevige structuur, vorm en intense smaak. Vooral Italiaanse, Franse en Belgische banketbakkers gebruiken deze amandel graag. De Romana wordt gewaardeerd om zijn rijke aroma, vooral door Siciliaanse en Italiaanse patissiers.

De amandel van Avola is van nature vrij van aflatoxinen, giftige stoffen geproduceerd door schimmels die andere noten kunnen besmetten. Het droge en winderige klimaat van zuidoostelijk Sicilië, samen met zorgvuldige teelt- en verwerkingspraktijken, garandeert een veilig en gezond product. Bovendien zijn deze amandelen rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat bijdraagt aan een lager cholesterolgehalte en een goede hartgezondheid. Ze bevatten ook veel antioxidanten, vitamine E, magnesium en vezels.

© other

De amandelen worden na de oogst natuurlijk gedroogd in de zon, zonder chemische middelen. Door de ambachtelijke aanpak van selectie en doppen worden kwaliteit en smaak maximaal behouden, wat de Mandorla di Avola tot een premiumproduct maakt. Ongeveer 23% van de teelt heeft een biologische certificering, terwijl de overige 77% conventioneel wordt geteeld.

© otherFrancesco Midolo

Hoewel de amandel zich onderscheidt door zijn kwaliteit, vormt de prijs een uitdaging voor de horeca en de massaconsumptiemarkt. De groothandelsprijs van gedopte amandelen van Avola ligt rond de €14-15 per kilo, terwijl Californische amandelen slechts €6-7 per kilo kosten. Toch biedt deze exclusiviteit juist kansen voor bedrijven die zich willen onderscheiden met premiumproducten.

Recent heeft het consortium van de amandel van Avola een nieuwe directie aangesteld, onder leiding van Francesco Midolo. Zijn doel is om de telersprijs verder te verhogen en de telers beter te ondersteunen. De prijs van meer dan €2 per kilo wordt gezien als een positief keerpunt na jaren van moeilijke marktomstandigheden.

Voor meer informatie:
Francesco Midolo
Consorzio Tutela Mandorla di Avola
Piazza Vittorio Veneto, 35
96012 Avola (SR) – Italië
Tel: +39 320 6327528
consorziomandorla@gmail.com