De groei van de Braziliaanse fruitsector kwam duidelijk naar voren tijdens de Fruit Attraction São Paulo. Deze beurs, die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden, is verdubbeld in omvang en verwacht meer dan 16.000 bezoekers. De volle hallen tonen aan dat Brazilië steeds sterker inzet op zijn agrarisch exportpotentieel.
"We hadden echt een beurs in Brazilië nodig", zegt Guilherme Coelho, voorzitter van de Braziliaanse telers- en exporteursvereniging Abrafrutas. "Hier hebben we niet alleen stands, maar ook kookdemonstraties, conferenties en zakelijke ontmoetingen. Het is dé plek om te netwerken en zaken te doen."
© Diana Sajami | AGF.nl
De Braziliaanse fruitexport is de afgelopen tien jaar flink gegroeid. In 2014 exporteerde Brazilië voor $650 miljoen aan fruit, vorig jaar was dat $1,3 miljard. "We hebben in tien jaar tijd onze export verdubbeld", aldus Coelho. "En dat kan nog veel hoger. Tegelijkertijd moeten we beseffen dat we een land zijn met 220 miljoen inwoners die veel fruit consumeren."
Een van de grootste troeven van Brazilië is de geografische diversiteit. "We zijn een uitgestrekt land, en elke regio is geschikt voor een andere fruitsoort", legt Coelho uit. "In het zuiden worden vooral appelen geteeld, in het noorden açaí. In het noordoosten vind je mango's, druiven en meloenen. In het zuidoosten zijn sinaasappelen en avocado's belangrijk."
© Diana Sajami | AGF.nl
De meest geëxporteerde fruitsoorten zijn mango, meloen en druiven. Ook citroen en avocado laten een sterke groei zien. Toch kampt de sector met grote uitdagingen, vooral op het gebied van infrastructuur en logistiek. "We moeten onze export verbeteren. De logistiek moet gewoon goed functioneren in de plattelandsgebieden. Brazilië heeft nog veel werk te doen: betere wegen, spoorwegen, havens en luchthavens", waarschuwt Coelho.
Het openen van nieuwe markten is een prioriteit, maar net zo belangrijk is het versterken van kleinschalige telers door middel van samenwerking. "Als ze zich verenigen in coöperaties of verenigingen, worden ze krachtiger en kunnen ze exporteren."
© Diana Sajami | AGF.nl
Coelho benadrukt ook het belang van technologie om de uitdagingen van klimaat en logistiek aan te pakken. "In de teelt worden steeds meer hulpmiddelen ingezet, zoals plastic overkappingen bij druiventeelt om de impact van regen of droogte te beperken."
Op exportgebied juicht hij de digitalisering van het fytosanitaire proces toe, met name dankzij het Efito-systeem. "Alles verloopt nu digitaal, en dat maakt het leven hier in Brazilië een stuk makkelijker."
Voor meer informatie:
Guilherme CoelhoAbrafrutas
Tel: +55 61 4042 6250 (Brazilië)
guilherme.coelho@sanfeli.com
www.abrafrutas.org