Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afwijkingspercentage van 34% bij 10.000 controles in 2024

Strijd tegen "verfransen" van import AGF

Op 13 maart presenteerde de Franse concurrentiewaakhond DGCCRF haar jaarverslag 2024. In een jaar dat gekenmerkt werd door een diepe crisis in de agrarische sector, kondigde de organisatie aan de controles op levensmiddelen te hebben verscherpt om de "verfransing" van geïmporteerde producten tegen te gaan.

© DGCCRFSarah Lacoche, directeur van de DGCCRF tijdens een persconferentie

De DGCCRF voerde in 2024 in totaal 10.000 controles uit op de oorsprong van Franse levensmiddelen, met speciale aandacht voor groenten en fruit, vlees en alcohol. De controle-intensivering volgde op de grootschalige mobilisatie van boeren en telers. Deze inspecties vonden zowel in de distributiesector plaats, om de consument van juiste informatie te voorzien, als verderop in de handelsketen, om bij vermoedens van fraude grondiger onderzoek te doen. De controles leidden tot de detectie van 34% onregelmatigheden, wat resulteerde in 1.802 waarschuwingen, 588 dwangbevelen en 562 processen-verbaal.

© DGCCRFDe DGCCRF voerde in 2024 in totaal 10.000 controles uit op de oorsprong van Franse levensmiddelen

De "verfransing" van zachtfruit
Tijdens de persconferentie verwees de directeur van de DGCCRF naar de beruchte zaak van "verfranst" zachtfruit. In 2024 werd een groothandelaar uit Loir-et-Cher veroordeeld tot bijna €100.000 boete wegens het verkeerd vermelden van de herkomst van zijn producten. Uit onderzoek bleek dat de handelaar tussen 2019 en 2021 duizenden tonnen zachtfruit had "verfranst" bij doorverkoop aan supermarkten door heel Frankrijk. Het ging om 4.547 ton aardbeien, 278 ton frambozen en 194 ton blauwe bessen.

© DGCCRF

Handhaving blijft prioriteit in 2025
"De druk blijft hoog", zei Sarah Lacoche, woordvoerder van de DGCCRF, over de controles op de herkomst van levensmiddelen. "Het respecteren van het Made in France-label en het tegengaan van verfransing zijn al jaren topprioriteiten van de overheid, en dat blijft ook in 2025 zo."

Daarnaast kondigde Véronique Louwagie aan te willen inzetten op gerichtere controles met behulp van kunstmatige intelligentie. "Door nieuwe technologieën te benutten, kunnen we gerichter en effectiever optreden. Het doel is minder controles uit te voeren, maar die wel zodanig te richten dat we fraude structureel aanpakken."

Voor meer informatie:
DGCCRF
economie.gouv.fr