Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: Koelhuis Maersk op Maasvlakte II operationeel

Tholen - Zes weken terug werd het nieuwe koelhuis van Maersk aan de Rotterdamse Maasvlakte II officieel geopend. Inmiddels worden de eerste Egyptische sinaasappelen al gekoeld in het koelhuis en volgens Leon van Vliet, site manager van het nieuwe crossdock- en coldstore warehouse, komt daar de komende weken volop nieuwe aanvoer bij.

© Andries Gunter

Het totale koel- en vrieshuis telt een oppervlakte van 35.000 m², verdeeld over een vriesgedeelte, een pharmagedeelte en een specifieke koelopslag voor groenten en fruit die 12.275 palletplaatsen behelst. In acht koelcellen wordt het fruit in verschillende temperatuurzones opgeslagen. En het blijft niet bij de opslag, zo benadrukte Van Vliet tijdens een rondgang met de internationale pers, want ook de zogeheten added value services als kwaliteitscontrole, sorteren, in- en ompakken worden ter hand genomen. Zo arriveert binnenkort de eerste netmachine voor het verpakken van citrus en avocado's.

© Andries GunterLeon van Vliet

"Ons grote voordeel is de snelheid van handelen. Met onze locatie naast de terminal zijn we 'the first entry port for cargo' in Rotterdam." Daarmee wordt de rederij een concurrent van de Nederlandse koelhuizen. "Tijdens de Nekovri-bijeenkomsten word ik niet door iedereen warm onthaald", beaamde Van Vliet. "Maar we hebben goed geluisterd naar onze klanten en met dit koelhuis komen de verschepingen, hubfunctie en koelopslag op één locatie samen. Dit stelt ons in staat om de lading uiterst efficiënt te verwerken, over te laden of aanvullende logistieke diensten aan te bieden voordat de goederen verder worden gedistribueerd."

© Maersk

Gemini-netwerk
Om de wendbaarheid te vergroten, richt Maersk zich steeds meer op netwerken en de integratie van diensten. Het Gemini-netwerk – een samenwerking tussen Maersk en Hapag-Lloyd voor het grootste deel van de Oost-West handelsroutes – is inmiddels operationeel. Aangezien de meeste disrupties optreden in havens of bij transshipment, richt de Gemini-samenwerking zich op het minimaliseren van deze knelpunten. Maersk pakt dit op door het aantal hubs te verminderen, zo bleek uit de presentatie. Het aantal hoofdterminals wordt beperkt tot zeven om de impact van disrupties te verkleinen. Dankzij de kortere transittijd en grotere wendbaarheid van de shuttles neemt de algehele betrouwbaarheid toe.

Deze week arriveerde het dual-fuel methanolschip Adrian Maersk in de Rotterdamse haven als primeur in het Gemini-netwerk. Het schip is 351 meter lang, 54 meter breed en heeft een capaciteit van 16.452 TEU. Stephanie Pullings Hart, Executive Vice President en Chief Operations Officer (COO) bij Nestlé, is de doopvrouwe van het containerschip. Nestlé verscheept 100% van zijn Maersk-zeevracht onder het ECO Delivery Oceanproduct, dat alternatieve brandstoffen gebruikt om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen. Dual-fuel schepen staan centraal in de decarbonisatieplannen van Maersk. Bio- en emethanol kunnen de uitstoot van broeikasgassen met 65% tot 90% verminderen in vergelijking met conventionele fossiele brandstoffen, afhankelijk van de grondstof en het productieproces.

© MaerskDe doop van de Adrian Maersk

De internationale pers kreeg een rondgang over de APM-terminal en was getuige van deze primeur op de meest geavanceerde volledig geautomatiseerde terminal ter wereld. Ongeveer 80% van de kraanbewegingen is geautomatiseerd, terwijl de resterende handmatige bewerkingen op afstand worden uitgevoerd. Dubbele heftechnologie zorgt voor meer stabiliteit, zodat ook onder zware weersomstandigheden kan worden gewerkt. Elke kraan is uitgerust met dubbele spreaders, waardoor twee 40-voet containers achter elkaar kunnen worden gelost en geladen.

© Maersk

Control Room
Wanneer containers worden gelost, worden de containers opgeslagen in het stack om vervolgens verder te gaan met barge, rail of truck. Elke modaliteit heeft specifieke beschikbare capaciteit. Een aanpak die resulteert in een snelle terminaldoorvoer en directe containerbeschikbaarheid. Ook kregen de journalisten een kijkje in de 'control Room' als 'hart van de terminal', waar de diepzeekranen op afstand met een joystick door de Remote Controle Operators worden bediend.

De rederij kan met 5.500 software-experts bijna een IT-bedrijf worden genoemd. "Uit ons onderzoek bleek dat 80% van de klanten de geopolitieke instabiliteit als grootste risico ziet. Vandaag de dag zou de overige 20% wellicht de importtarieven noemen", zo vertelde Ole Trumpfheller van Maersk. "De verstoringen zoals die de laatste twee, drie jaar hebben plaatsgevonden, zijn nooit eerder vertoond. Denk alleen maar aan het Suez-kanaal, het Panamakanaal, de oorlogen en dagelijks merkbare gevolgen van de klimaatverandering."

© Andries Gunter

Voor Maersk is de digitalisering en integraties een antwoord om deze 'perfect storm' te overleven. Dankzij recente overnames richt het bedrijf zich inmiddels naast het verpakken van sinaasappelen ook op de e-commerce-markt, waarmee blijkt dat de rederij de logistiek heel wat verder ziet dan het transport van A naar B, al noemt het bedrijf het zelf asset control and digital platforms across the end to end supply chain....

Klik hier om de fotoreportage te bekijken