Tholen - Woensdag 26 maart trapte Coöperatie Hoogstraten traditiegetrouw het nieuwe aardbeiseizoen af met de verkoop van de eerste kist Hoogstraten aardbeien. Dit jaar pakte de coöperatie het echter net even wat grootser aan en dat was te zien in de opkomst. Voor de gelegenheid zonden radio-dj's Fien en Thibault van Studio Brussel hun ochtendshow 'Fien en Thibault Staan Op' live uit vanuit Hoogstraten. De eerste kist werd aangekocht door Colruyt voor € 500 per 500 gram, waarbij 8 bakjes werden aangekocht voor een totaal van € 4.000,-, wat door Coöperatie Hoogstraten werd verdubbeld naar € 8.000,-. De opbrengst werd dit jaar geschonken aan Foodsavers, een organisatie die voedseloverschotten herverdeelt onder arme mensen.
© Jannick Flach | AGF.nl
Een feestelijke opening van het nieuwe seizoen dus, waar ook met veel vertrouwen naartoe wordt gekeken, zo geeft Michiel Vermeiren van de coöperatie aan. "Vorige week kregen we al langzaam maar zeker meer volumes binnen vanuit verschillende teelten en konden we echt beginnen. Gelukkig was het weer voordelig, waardoor de afzet dan ook automatisch meegaat", zo legt de hoofdverantwoordelijke fruit uit. "Vanaf nu zullen de echt grote volumes eraan komen, aangezien zowel de belichte als onbelichte teelt, beide nog altijd verwarmd, in productie komen. Het zonlicht dat we hebben gehad, heeft ook meegeholpen om de komende weken door te stijgen in volumes."
© Jannick Flach | AGF.nlHet openingspraatje van directeur Hans Vanderhallen in het bijzijn van de Ghesellen van de Aardbei
Het vooruitzicht is dit jaar dan ook een stuk rooskleuriger dan vorig jaar, zo geeft hij aan. "Vorig jaar was maart tamelijk donker, maar dit jaar hebben we toch al veel zon gekregen, waardoor we meer potentie in de planten zien ten opzichte van vorig jaar. Over het algemeen verwachten we daardoor meer kilo's te kunnen krijgen met een goede kwaliteit." Ook vanuit de markt werd er al met smart op de aardbeien gewacht. "Het voordeel van aardbeien is dat het een product is, waarbij zowel vraag als aanbod wordt gestimuleerd door goed weer. Met de eerste lentekriebels zagen we dan ook dat de vraag en prijs gelijk goed waren. Op dit moment is de prijsvorming nog niet beresterk, maar het zijn deftige prijzen voor de handel om mee op te starten. Nu is het de kunst om het zo te houden."
© Jannick Flach | AGF.nl
"Vanaf half april zullen we vervolgens echt volop in de volumes zitten", zo gaat hij verder. "Voor Pasen zal het allemaal echt los gaan barsten, waarna in mei de vollegrond onder kappen er weer bij komt, de stellingenteelten gaan mee in productie, dus vanaf dan zullen de volumes alleen maar blijven toenemen."
Premium aardbeien Colruyt nog enkel van Coöperatie Hoogstraten
Het vertrouwen was voor Coöperatie Hoogstraten genoeg reden om er een mooie dag van te maken, waarbij de aankoop van de eerste kist door Colruyt voor de Belgische retailer een mooie gelegenheid was om een primeur aan te kondigen. De premiumaardbeien die bij Colruyt Laagste Prijzen verkocht worden, zijn vanaf 26 maart enkel nog afkomstig van Coöperatie Hoogstraten. Met een verkoop van miljoenen bakjes per jaar gaan de twee bedrijven zo een sterke lokale samenwerking aan. Liesbet Mesdom, verantwoordelijke Aankoop groenten en fruit bij Colruyt Laagste Prijzen: "Als enige Belgische retailer bieden we zoveel mogelijk lokale producten aan in onze winkelrekken. Door exclusief met Hoogstraten samen te werken voor de verkoop van onze premiumaardbeien, is hun lokaal vakmanschap beschikbaar voor een brede groep Colruyt-klanten aan de laagste prijs."
© Jannick Flach | AGF.nlJan Engelen en Hans Vanderhallen met in het midden de Nabilla Ait Daoud, die de cheque voor Foodsavers in ontvangst nam
Foodsavers
Foodsavers was de begunstigde van de opbrengst van de eerste verkoop. Foodsavers Antwerpen haalt dagelijks voedseloverschotten op bij supermarkten, veilingen, de voedselbank en andere schenkers. Die voedseloverschotten worden gesorteerd en verdeeld onder een 30-tal voedselhulporganisaties en sociale kruideniers. "Voedseloverschotten zijn geen afval, maar een kans. Met Foodsavers redden we jaarlijks ruim een miljoen kilo voedsel en verdelen we het via hulporganisaties en sociale kruideniers onder 15.000 Antwerpenaren per week. Deze cheque is een prachtige erkenning, maar vooral een motivatie om verder te gaan. Elk gered voedselproduct is winst: voor de mensen, voor de bedrijven die meedoen, voor onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt én voor de stad. Laten we samen blijven zaaien, verzorgen en oogsten – voor een Antwerpen waar we geen voedsel verspillen en waar niemand honger lijdt", aldus Nabilla Ait Daoud, schepen voor Sociale Economie van de stad Antwerpen.
© Jannick Flach | AGF.nlIn de kantine van Coöperatie Hoogstraten was de studio van Fien en Thibault opgebouwd
Dit alles werd in de ochtend begeleid door Fien en Thibault van Studio Brussel, die hun ochtendshow 'Fien en Thibault Staan Op' live uitzonden vanuit Hoogstraten. Tijdens de uitzending beleefden ze een bijzonder moment: Thibault werd geridderd tot Ghesel van de Aardbei. Deze eretitel werd eerder toegekend aan bekende namen zoals Johan Museeuw, Herman Van Rompuy, Lieven Van Gils en Roger van Damme. "Een hele grote eer", aldus de radio-dj.
© Cooperatie Hoogstraten CVBekende Belg Thibault Christiaensen werd geridderd tot Ghesel van de Aardbei
Paprikatelers gezocht om aan vraag te voldoen
Naast de feestelijke dag is de seizoensopening traditioneel ook het moment waarbij Coöperatie Hoogstraten nog even terug en vooruit kijkt. Door de goede prijzen in tomaten en aardbeien steeg de omzet in 2024 naar 362 miljoen euro. "Een significante stijging ten opzichte van de jaren ervoor", zo gaf Jan Engelen van de coöperatie aan. Gekeken naar de arealen steeg het tomatenareaal naar 187 hectare. "Hier hebben we natuurlijk een kleine 30 hectare uit Marokko erbij gekregen, omdat onze klanten ook in de winter graag tomaten willen. De belichte teelt is hier in de regio echter niet altijd meer rendabel in de winter."
© Jannick Flach | AGF.nlDe UV-robot bij teler Luc Krijnen
"Voor de aardbeien rekenen we zo'n 900 hectare, maar de nuance hierbij is dat men deze meerdere keren per jaar plant, waardoor het bruto areaal omhoog schiet. Daarnaast hebben we in 2025 zo'n 90 hectare paprika, waarbij de Nederlandse productie twee derde van het areaal voor zijn rekening neemt en het Belgische deel een derde. De paprika's zijn echt wel een knelpunt, want we zouden door kunnen groeien naar zo'n 140 hectare om aan de vraag te voldoen. Daarom zetten we volop promotie in om extra telers hiervoor te vinden."
© Jannick Flach | AGF.nlTeler Luc Krijnen liet zijn bedrijf Gestelberries zien
Ten slotte werd er nog gekeken naar de hoogtepunten van Coöperatie Hoogstraten in 2025. "Zo hebben we weer de Week van Hoogstraten - 'Dan is't goe!', waarbij we ons als coöperatie extra inzetten om in de picture te komen. Zetten we meer en meer in op onze duurzame strategie, zoals de UV-robot. Het is een van de vele projecten waar we ons op richten. Bovendien hebben we de primeurs dat we vanaf 26 maart onze nieuwe corporate website voorstellen, waarbij we inzoomen op onze 5 strategische pijlers: www.cooperatie-hoogstraten.eu. En hebben we te horen gekregen dat we, samen met Proefcentrum Hoogstraten, in 2028 de kandidatuur gewonnen hebben om het 11de International Strawberry Symposium van de International Society for Horticultural Science te organiseren."
© Jannick Flach | AGF.nl
De dag werd afgesloten met een rondleiding bij Gestelberries, waar zaakvoerder Luc Krijnen het geïnteresseerde publiek meenam rond zijn bedrijf. Luc is een van de acht aardbeientelers van Coöperatie Hoogstraten met belichting.
© Jannick Flach | AGF.nlMooie sfeerverlichting bij Gestelberries
Voor meer informatie:
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
info@hoogstraten.eu
www.hoogstraten.eu