Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje koploper in biologische teelt, achterblijver in consumptie

De belangrijkste Spaanse organisaties in de biologische voedingssector, Ecovalia en Asobio, hebben deze week hun eerste "Tienpuntenplan voor de productie, distributie en consumptie van biologische producten" gepresenteerd. Dit plan bevat maatregelen om de toekomst van de biologische voedselproductie in Spanje veilig te stellen, de CO2-voetafdruk met 60% te verminderen en duurzame voeding te bevorderen. Een van de doelstellingen is dat in 2030 één op de tien geconsumeerde producten biologisch is.

© Ecovalia

Koploper in productie, achterblijver in consumptie
Het plan komt na een recordjaar voor de biologische sector in Spanje. Het land heeft de grootste biologische teelt van Europa, met bijna 3 miljoen hectare en 58.500 gecertificeerde teeltbedrijven. De consumptie van biologische producten groeit al jaren harder dan die van conventionele producten, met een omzet van ruim €3 miljard. Bij gericht beleid kan deze omzet verdrievoudigen.

De sector geeft aan klaar te zijn voor deze groei. Er is al een netwerk van telers, fabrikanten en ruim 4.000 speciaalzaken. Ook supermarkten en online winkels investeren steeds meer in biologische producten.

Ondanks de groei is het marktaandeel van biologische producten in Spanje nog geen 3,5%, vergeleken met meer dan 10% in landen als Duitsland en Frankrijk. In bepaalde categorieën, zoals plantaardige dranken, granen, yoghurt en babyvoeding, zijn biologische producten wel al ingeburgerd.

Álvaro Barrera, voorzitter van Ecovalia, benadrukt het belang van betere toegankelijkheid van biologische producten. Ook wil hij dat de voordelen op sociaal, milieu- en gezondheidsgebied meer onder de aandacht worden gebracht.

David Care van Asobio stelt dat Spanje het potentieel heeft om de huidige marktomvang te verdrievoudigen en in 2030 een omzet van €10 miljard te bereiken. Hiervoor is een nationaal plan met concrete maatregelen nodig, voortbouwend op de Nationale Voedselstrategie.

Lagere btw en fiscale voordelen
Het plan stelt voor om de btw op biologische producten te verlagen, zodat de prijzen omlaag gaan. Ook wordt er gepleit voor fiscale voordelen voor verkooppunten met een ruim biologisch assortiment, om de beschikbaarheid in supermarkten en speciaalzaken te vergroten.

Spanje is de enige grote economie in de eurozone zonder specifiek plan voor de biologische sector, ondanks EU-richtlijnen die dit vereisen. Andere landen hebben al belastingverlagingen doorgevoerd of minimumnormen voor biologische producten ingevoerd in kantines en ziekenhuizen.

Een belangrijke eis is bovendien om greenwashing tegen te gaan, onder meer door de herkenningsgraad van de Europese bio-certificering te verhogen. Er is behoefte aan campagnes die het belang van biologische producten benadrukken en misleidende termen voorkomen. Dit moet voorkomen dat consumenten in de war raken door claims die niet stroken met de werkelijkheid.

© Ecovalia

Stimuleren van lokale economie en verjonging van de sector
Tijdens de presentatie bevestigden bedrijven uit de sector hun inzet voor lokale economieën. Zo blijkt dat 87% van de "bio"-banen in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners ontstaat, wat helpt om de bevolking daar te behouden.

De recente crises hebben aangetoond hoe waardevol dit model is voor de Spaanse economie. Biologische producten blijken minder gevoelig voor inflatie en geopolitieke onzekerheden, doordat ze vooral lokaal worden geproduceerd.

Tot slot vraagt de sector om opleidingen op alle niveaus, waarbij digitalisering en onderzoek een centrale rol spelen. Dit moet zorgen voor verjonging en modernisering van de tuinbouwsector, waar de gemiddelde leeftijd nu boven de 60 jaar ligt.

Voor meer informatie:
Ecovalia
www.ecovalia.org

Voorpaginafoto: © Ecovalia

Publicatiedatum: