De eerste asperges worden al geoogst in veel teeltgebieden in Duitsland. Retailer Netto verkoopt echter nog steeds asperges uit Griekenland en Peru. De levensmiddelenketen heeft een verhit debat ontketend. Ondertussen wordt er geklaagd over te hoge lonen en huren, onzekere huisvesting en geweld. Het jaarverslag onthult talrijke wetsovertredingen.
NRW: Prijzen naar verwachting vergelijkbaar met 2024
Consumenten in Noordrijn-Westfalen kunnen vanaf eind maart een breed assortiment asperges van lokale akkers verwachten. In sommige gevallen zorgen verwarmingssystemen onder de velden er echter al voor dat telers kleinere hoeveelheden asperges kunnen oogsten. "De telers met verwarmde asperges zijn al begonnen," zegt Peter Muß, adjunct-directeur van de Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauern. "Afvalwater van industriële installaties wordt gebruikt om de velden te verwarmen, waarna het door ondergrondse leidingen naar de grond wordt geleid. Het aantal telers dat deze methode toepast, is echter beperkt."
De NRW Aspergeroute, die bekendheid geeft aan het asperge-aanbod op meer dan 140 teeltbedrijven in NRW, verwacht dat de prijzen voor het seizoen van dit jaar vergelijkbaar zullen zijn met vorig jaar.
Baden-Württemberg: Landelijke aanvoer verwacht met Pasen
Het aspergeseizoen in Baden-Württemberg is in week 12-13 op gang gekomen. Volgens de Vereniging van Zuid-Duitse Asperge- en Aardbeientelers (VSSE) zijn de vroegste asperges te vinden in de regio Heidelberg, rond Karlsruhe en Bruchsal, maar ook in het zuiden van Baden in de regio Freiburg. "De hoeveelheden zijn nog relatief beheersbaar", zegt Jörg Schreiber van het asperge- en bessenteeltbedrijf in Waghäusel (district Karlsruhe). "Ik verwacht volgende week of uiterlijk de week daarna het normale oogstvolume, zodat we zeker voldoende bevoorraad zullen zijn voor Pasen." Volgens Schreiber teelt hij asperges op 40 hectare.
Teler Schreiber uit Waghäusel heeft het over een breed assortiment - van 8 euro per kilo voor soepasperges tot 20 euro voor asperges van topkwaliteit. De boerderijverkoop begint dit weekend.
Telers in Ortenau verwachten dat het aspergeseizoen begin april van start gaat. De grond in het noorden van Baden is meestal iets vroeger rijp. Experts schatten dat een kilo aan het begin van de oogst ongeveer 20 euro zal kosten. Hoe de prijzen zich vervolgens ontwikkelen, hangt af van het weer. Volgens het bureau voor de statistiek van de deelstaat waren er in 2020 in Ortenau 13 bedrijven die asperges teelden op een totaal areaal van 46 hectare.
Saarland: Natte grond leidt tot latere start oogst
De eerste lokale producten worden naar verwachting deze of volgende week geoogst, aldus Katharina Bernauer van het aardbeien- en aspergeteeltbedrijf in Heusweiler, bij navraag door de SR. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Volgens Bernauer kan Saarland vaak iets later beginnen met oogsten dan andere deelstaten, waar het gemiddeld warmer is. De relatief regenachtige winter heeft ook invloed op de aspergeoogst. "De grond is nog steeds erg nat en warmt daardoor langzaam op. Asperges hebben echter een temperatuur van twaalf graden bij de wortel nodig om goed te kunnen groeien," legt Bernauer uit.
Maar de lenteachtige warme en meestal droge dagen van de afgelopen weken zijn goed geweest voor de asperges. "Als het weer zo mooi blijft als nu, maken we een vliegende start," verzekert Bernauer.
Hesse: 'Topseizoen' in de startblokken
"We staan in de startblokken voor een topseizoen", zegt de nieuwe voorzitter van de aspergewerkgroep Zuid-Hessen, Chantal Wendel, tegen het Duitse persbureau. "We hebben te maken met voortdurende kostenstijgingen", zegt Wendel. Werkprocessen moeten opnieuw worden gedefinieerd en georganiseerd. "Wij telers veranderen het niet, maar we krijgen het wel voor elkaar. Het tekort aan arbeidskrachten in de direct marketing is voor iedereen hetzelfde. We beginnen met 15 euro plus of min," zegt Wendel over de prijs per kilo. "Maar er is iets voor elk budget." Gebroken asperges zijn ook verkrijgbaar voor minder dan 6 euro.
Brandenburg: Grootschalige verkoop vanaf begin april
De eerste speren van de populaire edele groente gingen eind week 12 in Brandenburg in de verkoop. In de aspergeteeltregio Beelitz begon de aspergeverkoop zaterdag met kleinere hoeveelheden. "We hebben het over een paar honderd kilo," zei de voorzitter van de aspergevereniging Beelitz, Jürgen Jakobs. Ter vergelijking: zijn teeltbedrijf produceert tijdens het seizoen alleen al 10.000 tot 15.000 kilo per dag. De reden hiervoor is dat de temperaturen weer wat zijn gedaald, legt Jakobs uit. Volgens Jakobs ligt de prijs per kilo voor vroege asperges rond de 15 tot 18 euro. De grootschalige verkoop via straatkramen begint begin april. Aanvankelijk wordt verwacht dat de prijs per kilo tussen 15 en 18 euro zal liggen, wat ongeveer hetzelfde is als vorig jaar, legt de teler uit Beelitz uit.
Nedersaksen: Lüneburgse asperges vanaf de tweede week van april
Binnenkort worden de eerste speren geoogst op de Lüneburger Heide. "Als het te warm wordt en er te veel asperges op de markt komen, daalt de prijs natuurlijk snel, hoewel je ze eigenlijk moet vasthouden, omdat je anders de lonen niet meer kunt betalen," zegt teler Susanne Burmester. Vorig jaar was haar gemiddelde aspergeprijs 12,90 euro per kilo. De handel in asperges volgt een bepaald ritme. "Aan het begin van het seizoen zijn er hier niet zoveel asperges - dan komen de eerste asperges uit het zuiden hierheen en worden ze verhandeld," legt Burmester uit. De lokale asperges worden dan iets later verkocht. De teler kan haar eigen producten waarschijnlijk rond 11 april aanbieden.
Neder-Oostenrijk: Succes met biologische asperges
Matthias Ölzant en Kerstin Müller uit het district Gmünd telen met succes biologische asperges - als enige in de regio. De asperges werden vorig jaar mei geplant en Matthias heeft ook zijn certificering als aardbeien- en aspergespecialist in Duitsland afgerond. "Dit jaar hebben we een areaal van een halve hectare, volgend jaar willen we uitbreiden naar anderhalve hectare. De oogst begint rond eind april en duurt ongeveer anderhalve maand," zeggen Matthias en Kerstin.
Zwitserland: Begin van de oogst met kleine hoeveelheden
De eerste Rafzerfeld asperges zullen binnenkort beschikbaar zijn dankzij de warme lentedagen. In Rafzerfeld worden op in totaal 22 hectare groene en witte asperges geteeld.
Ongeveer 70 medewerkers oogsten de asperges met bijzondere precisie.
"De eerste oogsten zijn nog erg klein," zegt producent Jucker Farm. "We verwachten in het weekend de eerste, zeer weinige asperges in de boerderijwinkel te kunnen aanbieden."