© FeSa Obst- & Gemüsehandels GmbH & Co. KGDe oogst van lente-uien in de Pfalz is officieel begonnen in week 12."Bij de overgang in juni van de laatste winterlente-uien (de uien die overwinteren) naar de nieuwe zomerzaadteelt, verwachten we een kleine onderbreking in de oogst. De winterlente-uien, die in 2024 zijn gezaaid en in een zwakke staat de winter in zijn gegaan, hebben in sommige gevallen vorstschade opgelopen bij temperaturen onder de -5°C. Dit heeft ervoor gezorgd dat de voorraden flink zijn uitgedund, wat waarschijnlijk zal leiden tot lagere opbrengsten," legt Jochen Fehmel, directeur van het gelijknamige groenteteeltbedrijf in Mutterstadt, uit. Hij voegt eraan toe dat het areaal voor bosuien bijna hetzelfde is als vorig jaar.
Net als in voorgaande jaren zijn sommige Duitse retailers snel overgestapt op producten van Duitse bodem. Tegelijkertijd liggen de prijzen iets boven het niveau van vorig jaar. "Dit betekent dat de prijzen ten minste gedeeltelijk de gestegen kosten reflecteren, hoewel het op dit moment niet mogelijk is om de stijging van de teeltkosten volledig te compenseren. Het aanbod van Egyptische producten nam af met de start van de Duitse oogst en werd grotendeels afgerond." Volgens Fehmel, die naast het groentebedrijf ook het handelsbedrijf FeSa leidt, is de seizoenswisseling dit jaar vrij soepel verlopen.
© FeSa Obst- & Gemüsehandels GmbH & Co. KGNaast de witgroene bosui, die in het middelpunt van de belangstelling van de consument blijft staan, teelt Fehmel ook driekleurige bosuien.
Marges steeds krapper
Fehmel bevestigt dat de omstandigheden voor de (vollegronds) groenteteelt in de Pfalz steeds uitdagender worden. "Het lijkt wel alsof de marges elk jaar iets smaller worden. Op het gebied van gewasbescherming, een voortdurend probleem, verliezen belangrijke en bestaande producten elk jaar hun toelating, terwijl de alternatieven die nog beschikbaar zijn, steeds duurder worden. In de meeste gevallen zijn de alternatieve methoden en maatregelen kostbaarder – denk bijvoorbeeld aan de extra inspanningen die het mechanisch gebruik van machines voor onkruidbestrijding met zich meebrengt. Naast het verhoogde verbruik van fossiele brandstoffen vormen de initiële investering en het onderhoud van deze machines een aanzienlijke kostenpost." Daarnaast moeten ook de gestegen kosten voor zaden, meststoffen en irrigatiewater worden genoemd, die nooit goedkoper zijn geworden, maar elk jaar verder in prijs stijgen.
Wat vooral opvalt, is het vele handwerk dat bij de teelt van bosuien komt kijken. Fehmel: "Elke kleine ui wordt met de hand uit de grond getrokken, schoongemaakt, gesnoeid en vervolgens met waslijnen van vuil ontdaan. Dit vergt overal personeel, dat steeds moeilijker te vinden is. En als deze helpende handen al gevonden kunnen worden, zorgt het snel stijgende minimumloon voor enorme economische druk. De lonen stijgen sneller dan de omzet. Op een gegeven moment zullen er grenzen zijn waarvan we denken dat ze snel bereikt zullen zijn voor onze oorspronkelijke producten. Dan zal het de vraag zijn of een product nog succesvol blijft, tenzij de mogelijkheden voor de landbouw weer worden verruimd."
© FeSa Obst- & Gemüsehandels GmbH & Co. KGKasradijs
Start van de oogst van kasradijs
Niet alleen wordt er geoogst in het open veld, maar ook in de kassen van FeSa. De radijsoogst is sinds het einde van week 11 in volle gang, terwijl de aardbeienoogst in de beschermde teelt nog zo'n 2-3 weken achterloopt. "We hebben ervaring met radijs, maar voor aardbeien beginnen we ons eerste oogstjaar. Tot nu toe gaat alles goed en we kijken uit naar een goede aardbeienoogst vanaf de eerste week van april. Met radijs starten we vroeg in de kas en schakelen we snel over naar de vollegrondsteelt. Voor aardbeien hebben we een iets andere aanpak. We oogsten alleen de rode vruchten die de planten ons na de intensieve kassenteelt gedurende ongeveer zes weken bieden. Daarna nemen we een pauze totdat we in september opnieuw beginnen met een nieuwe set op hetzelfde terrein. Dit is een bewuste keuze: Door de hoge kosten in de kas kunnen de lage opbrengsten van de zomeraardbeien niet worden gedekt. Daarom slaan we deze seizoensperiode over en richten we ons in plaats daarvan op de oogst in de herfst."
Ondanks de vele uitdagingen ziet Fehmel de toekomst met vertrouwen tegemoet. "We ontwikkelen ons voortdurend en heroverwegen elk jaar al onze operationele processen. We onderzoeken en heroverwegen. Voor de toekomst zien we onszelf in een ongekende politieke en klimatologische situatie. Echter, trouw aan het motto 'Als het makkelijk was, zou iedereen het doen', voelen we ons zeer gemotiveerd om deze bijzondere uitdaging aan te gaan," besluit de teler.
Voor meer informatie:
Jochen Fehmel
P.+H. Fehmel Gemüsebau
Im Grund 1
67112 Mutterstadt, Duitsland
Tel.: +49 6234 94767 26
j.fehmel@fe-sa.de
www.fe-sa.de