Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde editie Franse wedstrijd "creatief met groenten en fruit"

Op maandag 24 maart vond de finale plaats van de derde editie van het Concours Générations Primeurs. Dit evenement, georganiseerd door de Fédération Saveurs Commerce, bracht beginnende groente- en fruitspecialisten samen met ervaren vakgenoten in duo's. De finale werd gehouden op de Campus de Groisy in het Franse departement Haute-Savoie, een opleidingscentrum voor ambachtelijke beroepen in de horeca, voedingsmiddelen, apotheek en bloemisterij.

© Saveurs Commerce© Saveurs Commerce

In totaal streden zeven duo's om de titel. Elk team bestond uit een jong talent onder de 30 jaar met minder dan vijf jaar ervaring en een ervaren specialist van boven de 30 met meer dan tien jaar in het vak. De veertien finalisten kregen vijf uur de tijd om hun ambachtelijke visie op het aanbod van groenten en fruit te presenteren, waarbij waarden als authenticiteit, traditie en gedeelde passie centraal stonden.

De wedstrijd was opgedeeld in twee onderdelen: een praktijkproef (presentatie van een verkoopconcept gedurende 4,5 uur) en een mondelinge presentatie van 30 minuten.

© Saveurs Commerce© Saveurs Commerce

In de bekende keuken Espace Olivier Couvin van de campus hadden de finalisten de ochtend om aan de slag te gaan. Ze schilden, sneden, mixten, persten, kookten en brachten een brede selectie verplichte groenten en fruit op smaak. Daarnaast mocht elk duo zelf vijf producten meenemen om hun presentatie een persoonlijk tintje te geven en hun verhaal kracht bij te zetten.

© Saveurs CommerceDe jury bestond uit een diverse groep experts: AGF-specialisten, een kok, een traiteur, een journalist en een leverancier.

© Saveurs Commerce

Voorgezeten door Catherine en Jean-Luc Botti, beiden bekroond tot Meilleurs Ouvriers de France Primeur, beoordeelde de jury de creaties op vakmanschap, originaliteit en de passie die de duo's wisten over te brengen.

Na zorgvuldige beraadslaging werden drie duo's bekroond: Axelle en Sonia Boudon van Le Petit Marché d'Ornano in Bordeaux (1e prijs), Alexandre Bachelet en Natalia Benoist van Esprit Primeur in Biscarosse (2e prijs) en Anais en Florence Coutaz-Repland van Chez Florence op de markt van Parves-et-Nattages (3e prijs).

© Saveurs Commerce© Saveurs Commerce

Met dit concours wil Saveurs Commerce het vak van groente- en fruitspecialist meer zichtbaarheid geven. Hoewel het een volwaardig ambacht is, wordt het vak nog niet officieel erkend als ambachtsberoep. Sinds 2021 zet de federatie zich daarom in voor deze erkenning.

"Door Générations Primeurs te organiseren op onze campus, geven we zowel het vak van groente- en fruitspecialist als onze opleiding extra glans. AGF-specialist is een essentieel vak binnen de gastronomie, en dit concours laat zien hoe waardevol en ambachtelijk het beroep is", aldus Arnaud Gobled, voorzitter van Campus de Groisy.

© Saveurs Commerce© Saveurs Commerce© Saveurs CommerceSonia en Axelle Boudon van Le Petit Marché d'Ornano

© Saveurs CommerceKassandra Heintzman en Maxim Jitaru van Le Primeur de Cormeilles en Le Primeur de Groslay (Val d'Oise)

© Saveurs CommerceMailys Demichy en Angélique Bernard van Les Magasins de la Passion (Bernay)

© Saveurs CommerceDiego Marmet en Aurélie Decordier van Au rythme des Saisons (Boulogne-Billancourt)

© Saveurs CommerceMathilde Petrone en Caroline Trocellie van Maison Ciboulette (Avignon)

© Saveurs CommerceNatalia Benoist en Alexandre Bachelet van Esprit Primeur (Biscarosse)

© Saveurs CommerceAnaïs en Florence Coutaz-Repland van Florence Fruits et Légumes (Parves-et-Nattages)

© Saveurs Commerce© Saveurs Commerce


Voor meer informatie:
Saveurs Commerce
mariedaniel@saveurs-commerce.fr
www.saveurs-commerce.fr