Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Duthoo (Warnez) ziet herstel in aardappelmarkt

"Zware regenval heeft verregaande gevolgen voor Spaanse aardappeloogst"

Tholen - De situatie op de Belgische aardappelmarkt heeft zich, zo stelt Jurgen Duthoo van Warnez, weer gestabiliseerd. "Eind februari/begin maart is er een prijscorrectie geweest, maar dat was eerder gerelateerd aan de industrie dan aan de consumptieaardappelen. Echter als men een fors dalende Belgapom notering ziet, is de eerste conclusie dat er te veel aardappelen op de markt zijn en blijft de prijs dalen. Richting industrie/verwerking blijft er wat onrust, maar de markt lijkt zich over het algemeen hersteld te hebben door problemen in met name Zuid-Europa", zo vertelt de handelaar van het bedrijf uit Tielt.

"Zeker op het niveau van consumptieaardappelen richting export is de prijs weer gestabiliseerd", zo gaat Jurgen verder. "De export blijft bewegen in alle richtingen. De volumes naar Oost- en Zuid-Europa nemen toe, maar dat is ook gekoppeld aan de situatie in Spanje en Portugal. We kregen hier een neerslagkaart te zien, waar we eerder al over hadden gehoord van Spaanse collega's, die aangaf dat er in de laatste 2 maanden 50 dagen regen is geweest in Spanje en Portugal. Ter vergelijking: in België was dit 3 tot 4 dagen."

© Guido Cioni

Gat in het Spaanse seizoen
De handelaar stelt dat dit verregaande gevolgen heeft voor de Spaanse oogst. "Alles zag er in februari zeer rooskleuring uit. Men gaf in Berlijn aan dat ze begin april zouden beginnen, aangezien alles in uitstekende condities geplant was. Nu lijkt de situatie echter compleet anders. In Sevilla en Cartagena (Zuid-Spanje) zijn er veel problemen door hele velden die onder water staan en in Valladolid en Salamanca (Noord-Spanje) gaf een collega vorige week aan dat ze al 50 procent geplant hadden moeten hebben, maar dat ze nog maar op 5 procent zaten. Dat is dus ernstig vertraagd."

"De conclusie is dat de kans groot is dat er een gat zal zijn in het Spaanse seizoen", vervolgt Jurgen. "Zuid-Spanje zal wel oogsten, maar dat zal met een aantal kwaliteitsproblemen zijn en Noord-Spanje zal dus later zijn, waarbij een groot deel van de oogst geabsorbeerd zal worden door de binnenlandse markt. Bovendien is er ook veel te doen om de oorsprong Israël. Er zijn nog altijd retailers die, gezien de politieke situatie, aardappelen uit Israël vermijden, waardoor ook zij naar Spanje kijken straks. Al deze factoren zorgen ervoor dat de prijs, die nu dus gestabiliseerd is, ondersteund zal blijven. Ik zie deze in de komende periode dan ook niet meer naar beneden gaan, integendeel. We zitten nu in een stabiele situatie met een toenemende vraag, dus de prijzen kunnen dan alleen maar volgen."

© Warnez

Of de onrust dan volledig achter de rug is? "Nou, de prijscorrectie is er dus wel degelijk geweest, maar dit was meer industrie/verwerking gerelateerd. Deze onrust is er nog altijd. We zien richting de VS, wat voor Europese friet een zeer grote markt is, dat er angst is vanwege de dreiging van handelstarieven door Trump. Daardoor vreest de Europese industrie daar een markt te gaan verliezen. Bovendien is er meer productie in landen zoals Egypte, wat een serieuze groei kent in diepvries en China dat een deel van de Aziatische markt belevert, waardoor Europa ook daar aandeel verliest. Wie weet volgt er een reactie van de EU?"

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
Tel.: +32 051 400812
info@warnezpotatoes.be
www.warnezpotatoes.be