Brazilië is de belangrijkste leverancier van limes aan Europa en levert momenteel 80-90% van de totale markt. Het overige aanbod komt uit Peru, Vietnam en incidentele ladingen uit Midden-Amerika en Colombia. "Brazilië is een enorm land, en limes worden in veel verschillende regio's geteeld, waardoor de weersomstandigheden van het ene teeltbedrijf naar het andere sterk kunnen variëren," legt Rob Cullum van Pacific Produce uit, die momenteel aanwezig is op de São Paulo Fruit Attraction.
"Dit is de meest uitdagende periode voor limes in lange tijd. De sector is van nature erg volatiel, maar de schommelingen zijn doorgaans beheersbaar, aangezien andere regio's vaak kunnen bijspringen als één regio problemen ondervindt. Wat we de afgelopen 4-5 maanden hebben ervaren, is echter een dubbel probleem: een lage gemiddelde kwaliteit, gecombineerd met zeer slechte service van rederijen en havens."
"De kwaliteitsproblemen hebben vooral te maken met de matige kleur, die waarschijnlijk veroorzaakt is door de droogte van vorig jaar. Na de droogte hebben sommige regio's echter te veel regen gekregen, wat heeft geleid tot een hoger aantal gevallen van progressieve gebreken bij aankomst. Dit is een probleem voor alle telers, maar we beginnen verbeteringen te zien nu de nieuwe oogsten binnenkomen. Het grootste probleem voor iedereen in Europa is dat dit venster normaal gesproken de 'sterke' periode voor Brazilië is. Het staat echter buiten kijf dat de scheepvaart het grootste probleem is geweest. De verantwoordelijkheid wordt gelegd bij zowel de havens van vertrek en aankomst als bij de rederijen zelf."
Voor de telers en de importeurs zijn de verliezen dramatisch. "We gaan er nu vanuit dat elke boot standaard een week vertraging heeft en hopen dat ze niet nog meer vertraging oplopen. We hebben containers gehad die er twee maanden over deden en veel containers die twee weken te laat waren – dit heeft een enorme impact op de kwaliteit. London Gateway wordt consequent overgeslagen omdat het te druk is, wat schadelijk is voor ons in het VK, maar ook Rotterdam ondervindt grote problemen aan de aanbodzijde. Het zijn steeds dezelfde schepen die havens overslaan."
"In theorie bevinden we ons nog steeds in het hoofdseizoen, maar er heerst nog altijd een fytosanitaire 'oorlog' die het leven ingewikkeld maakt. Citruskanker en Elsinoe worden voortdurend bestreden in de EU, en de protocollen in Brazilië zijn streng, wat de aanvoer plotseling kan beïnvloeden. Voor het VK voegt dit een extra dimensie toe, waarbij containers die het risico lopen op afwijzing door de KCB naar ons worden omgeleid."
Tarieven
"Iedereen moet plannen alsof er niets zal veranderen tussen Mexico en de VS. Ik ben de draad kwijt van waar we staan met welke landen, welke grondstoffen, en op welke datum de tarieven zullen beginnen of worden opgeheven!"
"Als Mexico een hoog tariefniveau instelt dat ook groente en fruit omvat, dan denk ik dat dit kan leiden tot een snelle inflatoire omgeving voor de Amerikaanse consument. Limes zijn relatief goedkoop, dus een verhoging van 25% kan resulteren in een prijsstijging van 5% in de winkels, wat waarschijnlijk geen groot verschil zal maken voor de consumptie. Het zal echter wel meer Colombiaans fruit aanmoedigen om naar die markt te gaan en Europa waarschijnlijk links laten liggen. Als Colombia vervolgens het doelwit wordt, zal dat moeilijk voor hen zijn. Uiteindelijk zullen we voortdurend moeten reageren, totdat de tariefsituatie tot rust komt."
Vraag in de EU/VK
Januari en februari zijn doorgaans perioden van laag verbruik, maar in maart begint de vraag soms te stijgen. Het weer is bepalend voor de volgende stijging in het verbruik van limes. Normaal gesproken gebeurt dit ergens in april, maar soms kan het langer duren.
"Ik zou zeggen dat de laatste weken in heel Europa moeilijk zijn geweest, omdat het uitgestelde fruit en de lage gemiddelde kleur de markt onder druk hebben gezet. Deze week veranderde dat, omdat (opnieuw) een groot schip vertraging opliep naar zowel het VK als Rotterdam, waardoor de voorraad kon worden opgeruimd en de prijzen voor vers fruit plotseling stegen. Maar dit is een tijdelijke situatie, want volgende week komen alle boten weer aan. Er zitten nog steeds grotere volumes fruit dan normaal in de pijplijn, dus ik ben niet zeker of de markt veel zal veranderen, maar kwaliteit zal de sleutel zijn. We moeten duimen voor zon en verbetering van de kleur van het fruit!"
Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801
rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk