Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavië start tomatenexport naar EU

Staatssecretaris Vasile Șarban van het ministerie van Landbouw benadrukte dat Moldavië zijn tomatenteelt verder moet ontwikkelen. "We moeten ervoor zorgen dat onze binnenlandse markt wordt voorzien van lokale producten. We moeten toegang krijgen tot water, betaalbare meststoffen, fytosanitaire middelen en kwaliteitszaden. Wat de export betreft, moeten kleine telers zich verenigen of er moeten grootschalige telers komen," aldus Șarban over het exportpotentieel van Moldavië.

Dumitru Alaiba, voormalig minister van Economie, merkte op dat Moldavië in 2024 voor het eerst tomaten naar de EU exporteerde, in totaal 22,3 ton. "Ja, dit is een bescheiden aantal, maar het is slechts het begin. Elke grote prestatie begint met kleine stappen. De export van kersen bijvoorbeeld is gestegen van 38 ton in 2019 naar 1.800 ton in 2024 – een 48-voudige toename," verklaarde hij eerder.

Nicolai Negară, uitvoerend directeur van de vereniging van groenteproducenten en -exporteurs, wees erop dat Moldavië zich op dit moment alleen volledig kan bevoorraden met groenten zoals bieten, uien en wortelen.

Hoewel er een lokaal tomatenseizoen is, blijft Moldavië groenten importeren uit maar liefst tien verschillende landen. "Veel telers zijn niet geregistreerd en verkopen informeel. Ze missen de noodzakelijke samenwerking voor stabiele ketens, wat essentieel is voor export en samenwerking met grote retailers," voegde de expert eraan toe.

Watervoorziening blijft een ander kritiek punt. "Telers die verder van de Dnjestr wonen, hebben moeite met toegang tot water, en irrigatievergunningen zijn moeilijk te verkrijgen. Bovendien zijn pachters van waterreservoirs vaak niet bereid om waterbronnen te delen," concludeerde Negară.

Bron: agroexpert.md