De Zuid-Afrikaanse hard- en steenfruitsector bereidt zich voor op de naleving van de PPWR-regelgeving (Packaging and Packaging Waste Regulations) van de EU, die over 18 maanden van kracht zal zijn. Traditioneel vertrouwt Zuid-Afrika op plastic verpakkingen om ervoor te zorgen dat fruit in optimale staat aankomt na langeafstandstransporten. De overgang naar alternatieve materialen brengt echter verschillende uitdagingen met zich mee, met name het behoud van de productkwaliteit en het minimaliseren van afval.
De Hortgro Packhouse Action Group (PAG) staat vooraan in de innovaties binnen de hardfruitsector, met een duidelijke focus op plastic en verpakkingsafval. PAG onderzoekt actief alternatieven, ontwikkelt een actieplan voor kunststoffen en werkt nauw samen met leveranciers om haalbare opties te identificeren. De groep heeft een "rode lijst van kunststofcomponenten" opgesteld om materialen, zoals PVC- en BOPP-laminaten, te markeren die moeten worden uitgefaseerd vanwege de moeilijkheidsgraad van recyclen. Daarnaast is er een oranje lijst opgesteld om alternatieven te onderzoeken voor geëxpandeerd polystyreen bakjes.
Hortgro en GreenCape werken samen met de sector om duurzame oplossingen te vinden en de doelstellingen van het Plastics Pact te bereiken. Hortgro Science financiert onderzoek naar plasticalternatieven om te voldoen aan de eisen van retailers voor exportproducten.
© HortGro
Klik hier om te vergroten
Het Plastics Pact is een samenwerkingsverband tussen overheden, bedrijven en NGO's met als doel een gemeenschappelijke visie op kunststofverpakkingen te realiseren. In het VK streven de leden, waaronder Tesco, ernaar om problematische kunststoffen te elimineren en ervoor te zorgen dat alle verpakkingen tegen 2025 herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Van Zuid-Afrika, een belangrijke exporteur van fruit naar het VK, wordt verwacht dat het zich aanpast aan deze eisen van de consument.
Het SA Plastics Pact, ondersteund door Hortgro in het kader van Fruit South Africa, streeft naar een circulaire economie voor plastic in Zuid-Afrika. Het pact bevat ambitieuze doelstellingen voor het ontwerp, de productie en recycling van plastic verpakkingen.
In Zuid-Afrika hebben verschillende organisaties Design for Recycling (D4R)-richtlijnen ontwikkeld, maar er bestaan nog steeds inconsistenties. De South African Plastics Recycling Organization (SAPRO) en haar partners hebben een gratis online Design for Recycling Tool ontwikkeld, gefinancierd door de Nedbank Green Trust en Polyco, om verpakkingsontwerpbeslissingen te begeleiden in overeenstemming met de capaciteiten van de recyclingsector.
Bron: HortGro