Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking Tecno Group Lab en Fonteverde (Italië)

"Automatisering in wortelverwerking"

De fase na de oogst speelt een steeds grotere rol in de verduurzaming van de keten. Door efficiënter om te gaan met energie tijdens het verwerken en verpakken van groenten en fruit, kunnen flinke stappen worden gezet. Een goed voorbeeld komt van het Italiaanse bedrijf Fonteverde, dat de afgelopen jaren een zonnepanelensysteem van 1 megawatt op de daken van hun panden heeft gelegd.
© Gaetano Piccione | AGF.nlDomenico Longo en Francesca Calabrese

Maar het gaat bij Fonteverde niet alleen om energie. Ook op de velden zetten ze zich in voor duurzaamheid. De aangesloten telers worden gestimuleerd om milieuvriendelijk te werken, met oog voor productkwaliteit én natuur. 2024 is daarbij een belangrijk jaar, vooral voor hun paradepaardje: de jonge wortelen.

© Gaetano Piccione | AGF.nlIn het kader van procesinnovatie is een moderne installatie gerealiseerd, in samenwerking met vooraanstaande bedrijven zoals Saclark, Newtec en Tecno Group Lab.

"We hebben een verouderde installatie vervangen en twee nieuwe optische sorteermachines van het Deense merk Newtec geïnstalleerd", vertelt Francesca Calabrese, financieel verantwoordelijke bij Fonteverde. "Die maken gebruik van kunstmatige intelligentie om de wortelen te sorteren op maat en kwaliteit. Dat verhoogt de verwerkingscapaciteit én verlaagt het energieverbruik aanzienlijk. De totale investering bedroeg €1,7 miljoen."

© Gaetano Piccione | AGF.nlNewtec technologie. (Klik hier om de fotoreportage te bekijken)

Omdat het om een op maat gemaakte installatie gaat, vergde het veel voorbereiding en testwerk. Een nauwe samenwerking met partners, zoals Tecno Group Lab, was daarbij onmisbaar.

© Gaetano Piccione | AGF.nlDeel van de Saclark-installatie

"Deze investering is strategisch", benadrukt Calabrese, "want ze moet ons concurrentiekracht geven op onze markten, waaronder Oost- en Noord-Europa. Tegelijk opent het ook nieuwe deuren."

© Gaetano Piccione | AGF.nlHier worden de big bags van 1 ton gevuld. (Klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken)

Domenico Longo, commercieel directeur en vicevoorzitter van Tecno Group Lab, licht het technische deel toe: "Fonteverde maakt nu gebruik van Celox machines die de wortelen niet alleen sorteren op gewicht, maar ook op lengte en diameter. Daarmee kunnen ze voldoen aan de uiteenlopende wensen van hun afnemers. Door grotere hoeveelheden te verwerken in diverse verpakkingsvormen, kunnen ze bovendien sneller leveren en beter inspelen op klantenvragen. De twee Celox machines kunnen elk tot zo'n 80.000 stuks per uur verwerken."

© Gaetano Piccione | AGF.nlTransportbanden die naar de draaitafels leiden

Tecno Group Lab ontwikkelde een volledige lijn: van aanvoer tot eindverpakking. De wortelen worden eerst voorgewassen, waarbij stenen, bladeren en onkruid worden verwijderd. Daarna volgt het echte wassen, waarna de optische sortering plaatsvindt met de Newtec machines. Vervolgens worden de geselecteerde wortelen via transportbanden naar de juiste verpakkingslijnen gestuurd, helemaal afgestemd op de wensen van de klant.

© Gaetano Piccione | AGF.nlDe wortelen worden gesorteerd

Longo legt uit dat het proces twee stromen kent: een deel van het product gaat direct naar de verpakkingslijn, het overige deel wordt opgeslagen in bigbags van 1.000 kilo. Die bigbags voeden dan weer andere, aparte verpakkingslijnen.

© Gaetano Piccione | AGF.nlEen van de draaitafels, waar de verpakkingen in trays aankomen

Tecno Group Lab heeft ruim 50 jaar ervaring en levert installaties in heel Italië en ver daarbuiten – onder andere in Marokko, Egypte, Tunesië, Spanje, Frankrijk, het VK, Roemenië, Albanië en Hongarije. Ze begonnen ooit in de citrussector, maar zijn inmiddels ook actief in onder meer wortelen en kleinfruit. In Zuidoost-Sicilië werkt het bedrijf nauw samen met grote bedrijven, zoals Fonteverde. Hun werkplaats van 7.500 vierkante meter op een terrein van 10.000 vierkante meter is het kloppend hart waar alle installaties op maat worden ontworpen en gebouwd. Ze noemen zichzelf dan ook terecht een "atelier" binnen de sector: ze passen zich aan aan de gebouwen van de klant, zonder deze overhoop te halen.

Het team telt meer dan 60 medewerkers, grotendeels jonge mensen, dankzij samenwerking met technische scholen. Zo ontstond een heuse generatiewissel: 50 tot 60% van het personeel is tussen de 19 en 23 jaar oud. Sinds 2024 is ook ingezet op meer vrouwen binnen het bedrijf, in uiteenlopende functies zoals montage, installatie en ontwerp. In het team zitten zes ingenieurs. Longo zelf houdt zich bezig met de handel en de administratie, samen met zijn dochter Vittoria, die verantwoordelijk is voor de boekhouding en de export. De rest van het team werkt aan de bouw en plaatsing van de installaties.

De samenwerking tussen Fonteverde en Tecno Group Lab laat zien hoe technologie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Zo dragen ze bij aan vernieuwing en groei in de Italiaanse AGF-sector, met uitzicht op een sterke positie op de internationale markt.

Voor meer informatie:
Domenico Longo
Tecno Group Lab S.r.l.
C.da Pirritino Panatano, snc
95032 Piano Tavola-Belpasso (CT) – Italië
Tel: +39 335 1024083
longodomenico71@gmail.com
info@tecnogrouplab.it
tecnogrouplab@tecnogrouplab.it
www.tecnogrouplab.it