De tweede editie van Fruit Attraction São Paulo 2025 kende een sterke deelname uit landen van de Zuidkegel, met name Brazilië, Chili, Argentinië en Uruguay. Ook Europese spelers zoals Italië, Griekenland, Egypte en Nederland waren vertegenwoordigd. Opvallend was de afwezigheid van traditionele fruitexporteurs uit Latijns-Amerika, zoals Colombia, Peru, Ecuador, Mexico, Panama en Costa Rica.
© Diana Sajami | AGF.nlSalvo Mocada en Fabricio Torres van Torres Tropical Fresh
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
Als gastland speelde Brazilië een prominente rol, zowel institutioneel als commercieel. Er was speciale aandacht voor de promotie van de tropische avocado, een lokale variëteit die groter is en een zoetere smaak heeft dan de gangbare avocado's op de markt. Daarnaast bleek dat in Brazilië de teelt en consumptie van Hass avocado's wordt gestimuleerd, een ras dat nog niet breed bekend is bij de Braziliaanse consumenten. Lokale organisaties presenteerden avocado-ijs en boden trainingen aan over de teelt van deze fruitsoort.
© Diana Sajami | AGF.nlTeam FMI met Rene Bouman, Marlies Bouman, María Rocha, en Peter Bouman
Chili bracht zijn aanbod van kiwi's en appelen onder de aandacht, terwijl Argentinië zich richtte op sinaasappelen en mandarijnen. Griekenland toonde eveneens zijn kiwiteelt. De Braziliaanse lime was een van de meest gepromote producten op de beurs, met name met het oog op de Amerikaanse markt.
© Diana Sajami | AGF.nlHet internationale Jaguar-team met onder meer de Nederlanders Sven Thomas, Christiaan de Haas en Ron Jongejan
Mango's, druiven en limes stonden centraal tijdens deze editie. Bedrijven zoals Gran Valle, gespecialiseerd in de teelt van druiven en mango's, gaven aan dat ze, gezien de huidige situatie in de internationale handel, prioriteit geven aan de lokale markt. Ze benutten ook exportkansen, al beperken die zich tot specifieke perioden van het jaar.
© Diana Sajami | AGF.nlTeam Bio-Zann
Veel Braziliaanse standhouders deelden zorgen over logistieke problemen, zoals vertragingen in het zeetransport, hoge kosten voor overliggeld in havens en een tekort aan arbeidskrachten. Dit heeft ertoe geleid dat veel exporteurs kiezen voor nabijgelegen Zuid-Amerikaanse markten, waar de transittijd korter is.
© Diana Sajami | AGF.nlHet team van HDG Survey Group met Stijn Verstijnen en Bas Lok
De situatie in Mexico werd ook besproken, met betrekking tot de recente tariefaanpassingen in de handel met de Verenigde Staten. Dit zou Mexicaanse exporteurs kunnen aanzetten om nieuwe markten te zoeken, wat concurrentiescenario's creëert voor andere Latijns-Amerikaanse landen, vooral voor producten zoals limes.
Hoewel de beurs het dynamisme en de diversiteit van het fruitaanbod uit de Zuidkegel en enkele Europese landen liet zien, was het ook duidelijk dat de internationale fruithandel momenteel complex is. Logistieke obstakels, veranderingen in het handelsbeleid en de daaruit volgende heroriëntatie van markten vormen uitdagingen voor veel exporteurs.