Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste aardappelras met 'huid-transplantatie' krijgt kwekersrecht

De Raad voor Plantenrassen in Nederland heeft kwekersrecht verleend aan het eerste aardappelras dat via huidtransplantatie ontwikkeld is. Het nieuwe ras is ontwikkeld met behulp van de 2S1-techniek voor de ontwikkeling van ent-hybriden die door het onderzoekbedrijf KeyGene is ontwikkeld en gepatenteerd. Het nieuwe ras is ontwikkeld om het potentieel van de 2S1-techniek aan te tonen voor het verkrijgen van waardevolle hybride geënte planten. Die ent-hybride rassen kunnen positieve huid-eigenschappen zoals droogtetolerantie of insectenwerendheid van de ene soort aardappelplant, combineren met positieve eigenschappen van de binnenste cellagen, zoals opbrengst, van een ander type aardappelplant.

© KeyGene

De planten van het nieuwe ras combineren de huid van Pimpernel met de binnenste cellagen van Bintje, allebei al heel lang bestaande aardappelrassen. De aardappelen van Pimpernel zijn rood, die van Bintje zijn wit. Dankzij de huidtransplantatie zijn de aardappelen van het nieuwe ras roze. Voor de andere gewaseigenschappen die tijdens het onderzoek voor kwekersrecht zijn beoordeeld, zoals vroegheid en opbrengst, is het nieuwe ras identiek aan Bintje.

De combinatie van Pimpernel-huid en Bintje-binnencellen blijkt stabiel: na meerdere jaren van pootaardappelproductie hebben de pootaardappelen, de planten die uit de pootaardappelen groeien en de aardappelen die door deze planten worden geproduceerd, nog steeds die unieke combinatie van cellagen.

© KeyGene

Jeroen Stuurman, vooraanstaand wetenschapper bij KeyGene en hoofdontwikkelaar van de 2S1-technologie: "We hebben een oude veredelings-droom eindelijk waargemaakt door een schilgeënte aardappelsoort te ontwikkelen. Hoewel dit type enting een zeldzaam natuurlijk fenomeen is, dat soms voorkomt bij geënte fruitbomen in oude boomgaarden, verandert onze nieuwe 2S1-technologie het in een rationele techniek om natuurlijke genetische variatie op een geheel nieuwe manier te benutten voor kweekdoeleinden."

Roeland van Ham, CEO van KeyGene voegt toe: "We zijn erg blij dat we deze doorbraak in de plantenveredeling hebben bereikt. Het biedt een aanzienlijk potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten in vegetatief vermeerderde gewassen, zoals aardappelen, fruitbomen en bessen, in een veel korter tijdsbestek. Maar we zien ook potentieel voor nieuwe productconcepten in zaadvermeerderde gewassen. Voor al deze gewassen kan onze technologie helpen bij het aanpakken van enkele van de moeilijkste veredelingsuitdagingen in duurzame voedselproductie."

De toekenning van het kwekersrecht door de Raad voor Plantenrassen in Nederland bewijst dat deze huidtransplantatie-variëteiten gecommercialiseerd kunnen worden als nieuwe variëteiten.

Het nieuwe aardappelras is een 'proof-of-concept'; het toont het potentieel van KeyGene's 2S1-techniek om nieuwe variëteiten te ontwikkelen die op unieke wijze gunstige eigenschappen van verschillende ouderlijnen kunnen combineren, op een kostenefficiënte manier en in een aanzienlijk kortere tijd.

Voor meer informatie:
KeyGene
info@keygene.com
www.keygene.com

Publicatiedatum: