Tholen - De start van het Hollandse teeltseizoen van de Aziatische groenten komt bij Asian Crop uit het Limburgse Velden dit jaar als geroepen. Het teelt- en handelsbedrijf krijgt normaliter in de winter haar Aziatische bladgroenten aangevoerd vanuit Spanje, waar het onder de rook van Valencia teelt, maar dit jaar was de beschikbaarheid en kwaliteit door het noodweer een grote uitdaging. "Alles wat voor Kerst binnen moest komen, was verzopen, dus we zijn blij om weer met de eigen Hollandse kasteelt aan de gang te kunnen", vertelt Cees Visser, die samen met zijn zus Danielle het bedrijf runt.
De verdeling van het areaal is bij Asian Crop vergelijkbaar met vorig jaar. "We proberen elk jaar zo goed mogelijk in te spelen op de vraag van de klant, maar hebben met geen enkele klant vaste afspraken of contracten", vertelt Cees. "Wel hebben we de laatste jaren wat meer spreiding in onze afzet. Dat is ontstaan toen in de Coronaperiode een groot deel van de afzet richting de foodservice wegviel. Gelukkig zijn die klanten wel weer teruggekomen, maar het heeft er wel in geresulteerd dat we ons meer op de supermarkten zijn gaan richten. Inmiddels hebben we een mooie verdeling tussen retail, groothandel, toko's en foodservice. Die spreiding werkt goed. Als het bij het ene kanaal wat minder wordt, komt er elders weer wat bij."
© Daan Sturm | AGF.nlCees en Danielle Visser
Shanghai Pak Choi hardloper
Wat ongewijzigd is, is dat de Shanghai Pak Choi nog altijd de hardloper is in het assortiment. "Doordat veel meer supermarkten deze Aziatische groente opnemen in het schap, wordt het veel bekender bij de consument. Ook in Duitsland wordt de Shanghai Pak Choi inmiddels al op grote schaal geteeld, maar het kwaliteitsverschil tussen die buitenteelt en onze kasteelt is vrij fors, dus we kunnen ons goed onderscheiden", vertelt Cees. "Maar ook de wat kleinere producten als Choi Sam, Mini Pak Choi en de Mini Shanghai Pak Choi zijn in trek bij onze klanten. Die laatste blijft favoriet om in zijn geheel op het bord te leggen."
Gevraagd naar de grootste uitdagingen, antwoordt de teler: "De hele Nederlandse glastuinbouw staat de laatste niet in een al te best daglicht. Dat is enorm jammer, want het is een prachtig vak, zeker de combinatie die wij hebben met de in- en verkoop. Gelukkig hebben we een leuk team en blijven de mensen over het algemeen lang bij ons werken, maar het baart me weleens zorgen waar we in de toekomst de jonge mensen vandaan gaan halen."
"Daar komt nog eens het hele energieverhaal bij. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat ons enkele jaren geleden werd geadviseerd om de gasprijs voor een paar jaar vast te leggen. Daardoor hebben we de laatste jaren nog geen last gehad van de torenhoge gasprijzen, maar dat gaat wel veranderen. Nu verbruiken we per saldo erg weinig gas, maar daardoor moeten we er wel meer voor gaan betalen. Gezien de uitschieters met het weer de afgelopen zomers en winters zou je met een koude winter gerust de situatie kunnen krijgen dat het überhaupt te duur wordt om nog te telen", aldus Cees. "Afgelopen jaar konden we door de milde herfst gelukkig lang doorsnijden en hadden we tot november volop productie. De komende maanden kunnen we er in elk geval vol tegenaan."
Voor meer informatie:
Cees Visser
Asian Crop
Ebberstraat 12
5941 NN Velden
cees@asiancrop.nl
www.asiancrop.nl