Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bananenprijs blijft gelijk, maar kosten stijgen voortdurend"

In 2024 daalde de Costa Ricaanse bananenexport lichtjes met 1,3%. Er werden 125,5 miljoen kartons verzonden. Volgens Marcial Chaverri, algemeen directeur van branchevereniging Corbana speelden weersomstandigheden een grote rol: "We begonnen met droogte en eindigden met te veel regen."

De markt blijft uitdagend voor telers en exporteurs. "Opmerkelijk genoeg is de supermarktprijs al 20 jaar onveranderd", merkt Chaverri op. Tegelijkertijd stijgen de kosten, van gewasbeschermingsmiddelen tot logistiek en lonen, wat de marges onder druk zet.

© Corbana

Corbana promoot de Costa Ricaanse bananen. Momenteel zijn alle bananenplantages in het land gecertificeerd en voldoen ze aan de certificeringseisen van de Europese en Amerikaanse markt, met certificaten zoals Rainforest Alliance, Smeta en GlobalGAP. Dit brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee. Sommige plantages beheren tot tien verschillende certificeringen en de sector ondergaat jaarlijks meer dan 80 externe audits.

© Corbana

Voorheen boden certificeringen zoals Fairtrade of het biologische keurmerk een marktvoordeel. Tegenwoordig zijn ze basisvereisten geworden voor toegang tot de Europese en Amerikaanse markt, zonder extra prijsvoordeel voor de teler. Ze leiden niet meer tot competitieve voordelen, het zijn slechts toegangskaarten.

De FOB-referentieprijs per karton Costa Ricaanse bananen ligt rond de $18,00 voor de Europese Unie, volgens berekeningen van Corbana. Hoewel dit geen officiële minimumprijs is, dient het als richtlijn bij onderhandelingen.

Wat bestemmingen betreft, gaat 47% van de Costa Ricaanse bananenexport naar Europa, 33% naar de Verenigde Staten, 8% naar het Verenigd Koninkrijk en 12% naar andere landen. Wereldwijde logistieke uitdagingen en recente geopolitieke spanningen in Europa zorgen echter voor onzekerheid. Chaverri benadrukt het belang van nauwe samenwerking met supermarkten om effectief te kunnen inspelen op toekomstige behoeften en onderhandelingen.

© Corbana

Om concurrerend te blijven, stimuleert Corbana technologische verbeteringen in teelt, verpakking en logistiek, evenals de ontwikkeling van nieuwe afzetkanalen. Costa Rica loopt voorop in milieuwetgeving en sociale zekerheid, waarden die diep verankerd zijn in de bananensector en die het land blijft uitdragen naar de wereld.

Voor meer informatie:
Marcial Chaverri
Corbana
Tel: +506 4002 - 4700 (Costa Rica)
webmaster@corbana.co.cr
www.corbana.co.cr