Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Winkeliers schakelen rond Pasen over op lokaal product"

De eerste Zwitserse asperges uit de verwarmde teelt werden aan het einde van week 12 geoogst, net als vorig jaar. Fabian Kummer van Schmitterhof in het noordoosten van Zwitserland, dat Backlim-asperges teelt op ongeveer vier hectare: "Aan het begin van het seizoen hebben we nu een iets grotere hoeveelheid dan vorig jaar." De fijne groenten uit de verwarmde teelt worden via twee geselecteerde groothandelspartners verkocht aan de horeca. "Verwarmde teelt is natuurlijk erg kostenintensief, maar het maakt het mogelijk om 7 tot 10 dagen eerder op de markt te zijn dan de vroege asperges uit de reguliere, onverwarmde teelt."

© Hugo Huijbers | AGF.nlSchmitterhof teelt voornamelijk het ras Backlim in het vroege segment, terwijl Ramires en Prius later in het seizoen komen

De eerste leveringen aan retailers in heel Zwitserland worden rond Pasen verwacht. "Volgens de laatste weersvoorspellingen zal het begin april rond de 20 graden zijn. Als dat inderdaad het geval is, kan ik niet uitsluiten dat de handel voor Pasen weer op gang komt," zegt Kummer, verwijzend naar de optimale weersomstandigheden dit jaar. "Aan het begin van week 13 hadden we overdag al temperaturen van rond de 16-18 graden. In de tweede helft van de week viel er iets meer regen, maar dit is nog steeds ideaal voor de aspergeteelt."

Groene asperges nog steeds in opkomst
Naast de standaard witte asperges richt de Schmitterhof zich ook op de teelt van groene asperges. Ook hier worden nu de eerste kleine hoeveelheden aangeboden. Kummer: "Grotere hoeveelheden zullen vanaf week 15/16 beschikbaar zijn. Witte asperges maken nog steeds ongeveer twee derde van onze teeltcapaciteit uit. De groene variant is echter aan een opmars bezig, omdat deze vooral populair is bij jongere kopers. We hebben ook gemerkt dat groene asperges doordeweeks populairder zijn, terwijl de verkoop van witte asperges zich blijft concentreren in het weekend. Dit komt door de eenvoudige, snelle bereiding van groene asperges."

© Schmitterhof

De prijzen liggen iets hoger aan het begin van het seizoen, maar dalen over het algemeen naar een stabiel niveau na Pasen. "Dankzij de richtprijzen zijn asperges niet onderhevig aan grote marktschommelingen. Vorig jaar konden we kort voor het einde van het seizoen goede prijzen voor onze producten realiseren. Tijdens het hoogseizoen zijn lokale producten iets duurder dan geïmporteerde asperges, maar we merken dat veel consumenten lokale producten waarderen en prefereren. Desondanks zijn Zwitserse asperges vaak goedkoper op het verkooppunt, omdat ze voornamelijk verkrijgbaar zijn in flowpacks van 500 gram, terwijl geïmporteerde asperges meestal worden verkocht in bundels van 1 kg." De eerste proeven met een aspergemix in 500g flowpacks zijn ook uitgevoerd en werden ook goed ontvangen.

Synergieën tussen aspergeteelt en bessenteelt
De aspergeteler heeft alle vertrouwen in de toekomst van de lokale edele groente. "We zullen onze teeltcapaciteit het komende jaar met nog eens 2-3 hectare uitbreiden. Bovendien zijn er verschillende synergie-effecten ontstaan tussen onze aspergeteelt en onze bessenteelt. Het was uiterst belangrijk voor ons om de goede seizoensarbeiders uit Roemenië, Polen en de nabijgelegen grensstreek te kunnen behouden. Vanwege de vroege aspergeteelt beginnen de eerste arbeiders begin februari en vertrekken de laatsten pas na het einde van het bessenseizoen half november. Dit betekent dat we ons personeel bijna het hele jaar door in dienst kunnen hebben, wat op zijn beurt een win-winsituatie is voor beide partijen," besluit de teler.

Voor meer informatie:
Fabian Kummer
Schmitterhof
Alpstrasse 50
9444 Diepoldsau, Zwitserland
Tel.: +41 71 733 11 55
kummer@schmitterhof.ch
www.schmitterhof.ch