Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Eigenlijk is het een normaal aspergeseizoen"

"Voor sommigen kondigt de zwaluw de lente aan, bij ons zijn dat asperges en radijs", zegt Brahim El Hasnaoui, commercieel directeur van het Franse Fleuron d'Anjou.

© Fleuron d'Anjou

Witte asperges: drie weken later dan vorig jaar
Door het koude en natte weer loopt het aspergeseizoen dit jaar flink achter. Terwijl vorig jaar de eerste asperges op 1 maart al boven de grond kwamen, was dat dit jaar pas op 21 maart.

"Elk jaar proberen we de oogst met folie en kassen te vervroegen, maar deze winter was gewoon écht kouder", legt El Hasnaoui uit. "Mensen schrikken van de latere start, maar eigenlijk is dit een normaal seizoen. Het zijn de vorige jaren die uitzonderlijk vroeg waren. Dit ritme past veel beter bij ons klimaat."

© Fleuron d'Anjou

Zoals ieder jaar bepalen vooral de feestdagen het ritme van het seizoen, met Pasen als eerste hoogtepunt. "Vorig jaar viel Pasen al op 1 april, en dat zorgde voor flinke druk op de beschikbaarheid en volumes. Nu valt het op 21 april, dus we hebben wat meer ruimte." Ook Pinksteren valt gunstig, op 8 juni in plaats van 19 mei vorig jaar – ideaal voor een goede tweede piek in de afzet.

Ook aan de commerciële kant ziet het er goed uit. "Supermarkten kiezen dit jaar duidelijk voor Franse herkomst, waardoor er minder concurrentie is van import. Bovendien zijn er promoties en winkelacties ingepland – sommige lopen zelfs al."

Toch blijft de witte asperge een luxeproduct, vooral populair bij 45-plussers en vooral rond de feestdagen. "Het is nog steeds een delicatesse, niet echt iets voor alledaags gebruik." Jongere consumenten kiezen vaker voor groene asperges, die makkelijker te bereiden zijn en dus wat toegankelijker.

Fleuron d'Anjou speelt hierop in en breidt de teelt van groene asperges verder uit: dit jaar gaan er 150 ton over de toonbank, tegenover 100 ton vorig jaar. Het areaal van witte asperges blijft voorlopig stabiel, al wordt er wel gewerkt aan uitbreiding.

© Fleuron d'Anjou

© Fleuron d'Anjou

Radijs in opmars
Ook de radijs is een topper van Fleuron d'Anjou. De klassieke bosradijs ligt inmiddels volop in de schappen. "We leveren al een kleine twee weken mooie volumes", aldus El Hasnaoui. Het sombere weer helpt niet echt mee aan de rauwkostverkoop, maar met beter weer op komst wordt een goed seizoen verwacht.

De bosradijs is echt een voorjaarsgroente. "In de zomer daalt de afzet – dan komen de zomergewassen in beeld en houdt het loof minder goed door de warmte." Daarom zette de coöperatie een paar jaar geleden in op radijs los verpakt in plastic zakjes, geprijsd op 99 cent. "We hebben twee varianten: een roze en een rode, die wat zachter en zoeter smaakt."

Het slaat aan: de losse radijs wint terrein in het winkelschap. "Voor minder dan een euro een portie verse rauwkost, het hele jaar door – dat spreekt veel consumenten aan. Vooral het handige formaat doet het goed."

© Fleuron d'Anjou Voor meer informatie:Brahim El Hasnaoui
Fleuron d'Anjou
Tel: +33(0) 241 530 480 (Frankrijk)
fleurondanjou.fr