Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dankzij de zeelucht krijgen onze groenten hun volle smaak"

"Ons bedrijf ligt op een steenworp van de Middellandse Zee, op vruchtbare grond die baadt in de zon. Dankzij de zeelucht krijgen onze groenten hun volle, karakteristieke smaak", vertelt Giorgio Licitra, manager van de Siciliaanse coöperatie Marina Iblea.

© Az. Agr. Ass. Marina Iblea

Tussen traditie en vernieuwing
Marina Iblea werd in 2000 opgericht door een groep telers. Sindsdien heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de kasteelt. Op zo'n 120 hectare kassen wordt gewerkt met vakmanschap, innovatieve technieken én oog voor het milieu.

© Az. Agr. Ass. Marina Iblea

Het groenteseizoen loopt van november tot en met juni en de coöperatie biedt een zorgvuldig geselecteerd assortiment aan:

  • Cherrytomaat (Creativo): 1.200 ton
  • Mini-pruimtomaat (Rigolettino): 400 ton
  • Trostomaat (Tylcram): 4.000 ton
  • Datterinotomaat (Cikito): 100 ton
  • Aubergine (Cristal): 1.100 ton
  • Groene pruimtomaat (Sir Elyan): 4.000 ton
  • Komkommer (Bosco): 700 ton
  • Courgette: 780 ton
  • Coeur de boeuf tomaat (Kokoro): 700 ton

Tussen februari en juni komen daar nog bij:

  • Gele paprika (Seoul): 1.000 ton
  • Rode paprika (Rio Grande/Costiero): 1.000 ton
  • Gele/rode puntpaprika: 200 ton

© Az. Agr. Ass. Marina Iblea

"Nu het groenteseizoen op gang komt, staat de sector voor nieuwe uitdagingen", vertelt Licitra. "Economische onzekerheid, geopolitieke spanningen en veranderend koopgedrag drukken op de vraag. Tegelijk zorgt het zachte weer voor een versnelde oogst, met als gevolg een groter aanbod en lagere prijzen bij tomaten, komkommers, aubergines, courgettes en paprika's."

"Om daarop in te spelen, hebben we onze teelt een paar jaar geleden verbreed met watermeloenen en gele meloenen, verspreid over 15 hectare. Een slimme zet, die ons assortiment verrijkt en de band met onze afnemers versterkt. Marina Iblea is namelijk meer dan een tuinbouwbedrijf: we staan voor een eerlijke, duurzame teelt, met respect voor de bodem en onze oorsprong."

© Az. Agr. Ass. Marina Iblea

"De kwaliteit van de gewassen is uitstekend dankzij het milde klimaat en de kennis van onze telers. We kiezen de rassen zorgvuldig – dat is voor ons essentieel. Toch merken we dat de markt onder druk staat. De koopkracht van veel huishoudens daalt, en ook de onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en Europese herbewapeningsplannen speelt mee. Dat maakt consumenten terughoudend."

De prijzen voor het verpakte product zijn als volgt:

  • Ronde gladde trostomaat: €1,50 per kilo;
  • Cherrytomaat: tray van 500 gr voor €1,10;
  • Midi pruimtomaat: tray van 500 gr voor €0,90;
  • Datterinotomaat: tray van 250 gr voor €0,70;
  • Pruimtomaat: €0,90 per kilo;
  • Coeur de boeuf tomaat: €1,20 per kilo;
  • Komkommer: €0,70 per kilo;
  • Aubergine: €0,50 per kilo;
  • Courgette: €0,80 per kilo;
  • Gele paprika: €2,00 per kilo;
  • Rode paprika: €2,00 per kilo;
  • Gele/rode puntpaprika: €2,30-2,40 per kilo.

Het bedrijf beschikt over alle nodige certificeringen voor binnen- en buitenlandse afzet: GlobalGAP, GRASP en IFS.

Voor meer informatie:
Giorgio Licitra
Marina Iblea
C/Da Gaddimeli, S. P. 36 Km 3,8 sn,
97010 Marina Di Ragusa (RG) – Italië
Tel: +39 335 638 0333
giorgiolicitra.92@libero.it
www.marinaiblea.it