Tholen - Vrijdag 28 maart vierde Ingro haar 20-jarig jubileum. Samen met haar telers, afnemers en collega-coöperaties en -organisaties was Domein Vossenberg in Hooglede het toneel van een avond waarop terug- en vooruit werd geblikt. Hierbij waren ook de huidige Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns en oud-minister Yves Leterme aanwezig. "Het was de eerste keer dat we zowel met onze telers als onze afnemers een dergelijk jubileum konden vieren. Waar dit toen we startten bijna niet mogelijk had geweest, konden we nu van een mooie avond samen genieten", zo vertelt Luc De Waele van de Telersvereniging voor industriegroenten.
© Ingro
"De avond werd afgetrapt met een receptie", vervolgt Luc. "Daar namen de huidige voorzitter, Johan Vanneste, ikzelf, de minister van Landbouw Jo Brouns en oud-minister Yves Leterme het woord. Yves Leterme was een drijvende kracht voor het samenbrengen van de telers en daarmee het opzetten van Ingro. Vervolgens werd er een heerlijk diner geserveerd, wat opgevolgd werd door het optreden van een comedian Jan-Bart De Muelenaere, die een humoristische blik wierp op West-Vlaanderen. De avond werd afgesloten met een DJ, waarbij, met name, de jongere landbouwers onder ons tot de nodige danspasjes werden gestimuleerd. We kunnen toch stellen dat het een prachtige avond was, zoals we hadden gehoopt."
© Ingro
Van passieve naar actieve coöperatie
Tijdens de avond was er echter ook de ruimte om even terug te blikken. Ingro werd in 2005 opgericht door 3 oprichtende partijen, namelijk REO, Boerenbond en ABS, die nog altijd bij de coöperatie zijn aangesloten. "Dit was in eerste instantie om telers sterker te laten staan in onderhandelingen met afnemers. Daarnaast was het echter voornamelijk om Europese subsidies bij de landbouwers te krijgen. Als landbouwer zelf kon je geen Europese subsidie genieten, omdat dit moet gebeuren via een erkende producentenorganisatie. Met de oprichting van Ingro wilden we die subsidies kunnen garanderen voor onze landbouwers."
© Ingro
In de loop der jaren werd Ingro, zo stelt Luc, echter veel meer dan dat. "We zijn in 2005 in feite gestart als passieve coöperatie, die administratief alles verzorgde, maar in de loop der jaren zijn we doorgegroeid naar een actieve coöperatie, waarbij we onderzoek doen en onze telers uitleg geven en bijstand verlenen waar nodig. Bovendien zijn we in omzet van 40 miljoen euro in 2005 naar 155 miljoen in 2024 gegroeid. Dat wordt vertaald in 530 miljoen kilo industriegroenten per jaar. Dat is toch een pak groenten vanuit inmiddels een duizendtal leden, waaronder zo'n 700 actief."
© Ingro
Ketenpartners naar elkaar toe gegroeid
Luc heeft in al die jaren ook het nodige zien veranderen. "Waar het vroeger niet echt gewild was door afnemers dat telers zich bundelden om sterk te staan in de onderhandelingen, zien we inmiddels dat de ketenpartners echt naar elkaar toe gegroeid zijn. We zijn on speaking terms tijdens het jaar met de prijsonderhandelingen en ik denk dat vrijdagavond een perfect voorbeeld was van de stappen die we hierin in de laatste 20 jaar hebben gemaakt."
© Ingro
Richting de toekomst hoopt hij dan ook dat deze trend doorgang vindt. "We zien in de groentensector meer en meer uitdagingen, dus is het noodzaak om van en met elkaar te leren. We zullen samen met alle ketenpartners aan dezelfde kant van het touw moeten trekken om de uitdagingen het hoofd te bieden en de toekomst te garanderen van de groentensector hier in Vlaanderen. Zeker jongere landbouwers willen we daarom graag meetrekken in dit verhaal, zodat het succesverhaal de komende 20 jaar doorgezet kan worden."
© Ingro
© Ingro
© Ingro
© Ingro
© Ingro
Voor meer informatie:
Luc De Waele© IngroIngro
Diksmuidsesteenweg 329 B
8800 Roeselare
info@ingrocv.be
www.ingrocv.be