De Costa Ricaanse ananasexport ondergaat momenteel een periode van aanpassing door een tekort aan fruit en logistieke uitdagingen. Daarnaast zorgt de groeiende concurrentie van de sapindustrie voor extra druk op de beschikbaarheid van verse ananas, wat ook bijdraagt aan de prijsstijgingen op de binnenlandse markt.
© Agricrumo
Agricrumo, gespecialiseerd in de teelt en export van M2 ananas, handhaaft een exporttempo van ongeveer 40 containers per week, aldus directeur Jordi Cruz. 70% van het volume gaat naar Europa, aangevuld met verzendingen naar de Verenigde Staten, Rusland, Marokko en Turkije.
"We zoeken naar nieuwe markten waar de vraag naar grote vruchten hoger is, aangezien de kleinere maten nu door de sapindustrie worden opgekocht, want die beter betaalt dan de versmarkt. We richten ons daarbij op Europese landen", zegt Cruz.
© Agricrumo
"We hebben drie tot vier maanden ongewoon winterweer gehad in Costa Rica, waardoor we in november, december en januari helemaal niet konden planten", legt hij uit. Dit heeft niet alleen de huidige beschikbaarheid beïnvloed, het kan ook leiden tot een verdere daling van de ananasoogst de komende maanden.
Het tekort, samen met de verschuiving van fruit naar de sapindustrie, heeft geleid tot prijsstijgingen. "In vergelijking met januari en februari vorig jaar zijn de prijzen 10% tot 15% hoger", merkt hij op. Kleinere ananassen (kalibers 8, 9 en 10), die traditioneel voor export bestemd waren, gaan nu naar de industrie vanwege de betere winstgevendheid. De export compenseert immers de hoge logistieke kosten niet.
© Agricrumo
Daarnaast veranderen consumentenvoorkeuren de markt. "Voorheen vroegen markten zoals Rusland om onrijpe ananas. Nu willen ze alleen rijp fruit, wat van ons vraagt de oogsttijden beter te beheren", voegt Cruz toe. Echter, ideale rijping bereiken is lastiger geworden door weersomstandigheden; te veel regen of aanhoudende zonneschijn bemoeilijken de optimale kleurontwikkeling.
© Agricrumo
Logistiek gezien hebben zendingen naar Rusland ook veranderingen ondergaan. "Voorheen werkten we met twee rederijen, maar sinds de geopolitieke situatie in de regio is er nog maar één actief", zegt Cruz. Het grootste probleem ligt echter bij de financiën. "Russische klanten kunnen geen directe overschrijvingen meer doen en moeten alternatieven zoeken, zoals betalingen via Dubai. Daarom werken we alleen nog met vooruitbetalingen", legt hij uit. Deze situatie vertraagt niet alleen de operaties, maar beperkt ook de handelsmogelijkheden in een markt die traditioneel vraag heeft naar Costa Ricaanse ananas.
© Agricrumo
Tot slot benadrukt Cruz het belang van persoonlijk contact en nauwkeurigheid in de processen: "Als middelgroot bedrijf kunnen we onze klanten directe en snelle service bieden. Bovendien voldoen we aan alle certificeringen en procedures om kwaliteit te garanderen."
Voor meer informatie:
Jordy Cruz
Agricrumo
Tel: +506 8497 8417 (Costa Rica)
jordycruz@agricrumo.com
www.agricrumo.com