De Braziliaanse export van gember en limes staat tegenover een schommelende vraag en aanpassingen op de internationale markt. Toch blijft Europa de belangrijkste afzetmarkt.
© Don Vicente
Wellington Carvalho, vertegenwoordiger van het Braziliaanse bedrijf Don Vicente, geeft aan dat gember een relatief nieuw gewas voor hen is. In 2024 startte het bedrijf met een aantal proefzendingen om de markt beter te begrijpen. Ze brengen volledig ontwikkelde gemberwortels op de markt, verscheept over zee, wat verschilt van de zogenaamde 'baby gember'. Deze jongere, kwetsbaardere variant wordt meestal per vliegtuig vervoerd vanwege zijn fragiele aard en lagere rijpingsgraad.
Tijdens het voorbije seizoen trokken veel Braziliaanse telers zich vroegtijdig terug uit de markt door het uitblijven van prijsstijgingen. De oogst eindigde in september, terwijl deze normaal tot november doorgaat. "Veel telers besloten te stoppen en heroverwegen nu hun strategie voor het volgende seizoen", legt Carvalho uit. Enkele weken later trok de vraag weer aan, maar toen was het aanbod al verminderd.
© Don Vicente
Europa blijft de voornaamste bestemming, met name Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden. Er zijn ook handelscontacten in Canada en Zuid-Afrika. Echter, het huidige oogstvolume beperkt uitbreiding naar nieuwe markten, hoewel er plannen zijn om de productiviteit in de komende jaren te verhogen.
De impact van klimaatverandering is duidelijk merkbaar. Een langdurige droogte in de tweede helft van 2024, gevolgd door hevige regenval, heeft de kwaliteit van de limes beïnvloed, vooral de schil, en zorgde voor vertragingen in de oogst. "Te veel vocht kan rot veroorzaken en het uiterlijk van het product aantasten, wat direct de commerciële waarde beïnvloedt", merkt Carvalho op.
© Don Vicente
De limesoogst in Brazilië loopt het hele jaar door, dankzij klimaatverschillen tussen regio's zoals São Paulo en Bahia. Sinds eind vorig jaar is de markt verzwakt. Prijzen daalden door een groter aanbod tijdens een periode van lagere consumptie in Europa, samenvallend met de winter. De regenval beïnvloedde ook de vruchtkwaliteit, met name de maatvoering en schilconsistentie.
Momenteel is er een geleidelijke verbetering in de maatsortering van de limes en wordt een herstel van de vraag verwacht naarmate de temperaturen in Europa stijgen, een factor die historisch gezien de consumptie van citrus, vooral in dranken, bevordert.
© Don Vicente
Voor meer informatie:
Wellington Carvalho
Don Vicente
Tel: +55 17 99732 1110 (Brazilië)
comercial@frutasdonvicente.com.br
www.frutasdonvicente.com.br