Binnen de sector van de handsinaasappelen overheersten de Spaanse rassen, voornamelijk Navelate en Lane Late. Salustiana perssinaasappelen uit Spanje speelden een ondergeschikte rol. Egyptische Valencia Late waren goedkoper dan de Spaanse concurrentie en werden ook goed verkocht aan de industrie. Volgens het BLE verloor de Turkse Washington Navel merkbaar aan belang. De aanvoer was sporadisch en werd het in sommige gevallen al van de markt gehaald. De aanwezigheid van Marokkaanse Salustiana nam ook af.© BLEDe Italiaanse Moro en Tarocco domineerden nog steeds in het segment van de bloedsinaasappelen. De Spaanse Cara Cara en Sanguinelli volgden qua belang. Zoals gebruikelijk in dit late stadium van het seizoen was de aanvoer beperkt. Toch kon over het algemeen aan de vraag worden voldaan. Er waren dan ook geen grote prijscorrecties.
© BLE
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.
Appelen
Duitse partijen domineerden, met Elstar, Braeburn, Tenroy en Jonagold als basis. Er waren echter ook tal van andere rassen beschikbaar, zoals Wellant, Pinova, Boskoop en Kanzi. De prijzen bleven relatief constant omdat de handel gunstig was, terwijl de Duitse appelen bij verschillende gelegenheden stegen en op een hoog niveau bleven.
Peren
Williams Christ, Cheeky en Rosemarie uit Zuid-Afrika domineerden, geflankeerd door Celina. De eerste Packham's Triumph van dezelfde oorsprong arriveerden in Hamburg, waar ze tussen €15 en €16 per 12,5kg pak kosten. De aanvoer uit het zuidelijk halfrond breidde zich uit.
Druiven
Zuid-Afrikaanse partijen overheersten en domineerden duidelijk de markt. Hoewel de aanvoer uit Peru en Chili licht toenam, hadden ze niet meer dan een aanvullend karakter. Indiase aanvoer in de vorm van Thompson Seedless wonnen aan belang.
Aardbeien
Het assortiment bestond voornamelijk uit Italiaanse, Griekse en Spaanse partijen. Aanvoer uit Nederland vulde het assortiment aan, terwijl producten uit België en Duitsland het assortiment completeerden. Het aanbod groeide duidelijk.
Mandarijnen
De Spaanse Nadorcott en Orri vormden de basis van het assortiment, waarbij in Frankfurt ook de Ortanique arriveerde. De Israëlische Orri volgde qua volume. Marokkaanse Nadorcott en Turkse Murcott waren op sommige plaatsen al uit de handel genomen.
Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerde, maar werd op sommige plaatsen al geflankeerd door de duurdere Verna. De aanvoer uit Turkije stagneerde op sommige plaatsen, waardoor de prijzen stegen in reactie op de hogere volumes.
Bananen
De beschikbaarheid was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. De afzet was op sommige plaatsen licht verbeterd. Toch bleven de prijzen vaak constant. Er waren prijsbewegingen in Keulen en München, maar deze waren niet noemenswaardig.
Bloemkool
Italiaanse aanvoer domineerde de markt de Duitsland, aangevuld met zendingen uit Frankrijk en Spanje. De kwaliteit was niet altijd overtuigend: er werd dan ook een brede prijsrange vastgesteld voor zowel de Italiaanse als de Spaanse partijen. De start van het Duitse seizoen staat voor de deur: de eerste partijen kunnen al in week 14 arriveren.
Sla
Spaanse partijen domineerden in het segment ijsbergsla. Turkse import dook alleen in Berlijn op. Het Duitse slaseizoen kwam op gang: het aanbod is toegenomen.
Komkommer
Nederland, België en Duitsland domineerden de markt voor komkommers in bijna gelijke mate. Daarnaast waren er enkele Griekse en Spaanse komkommers, maar deze verdwenen in de loop van de week uit de handel. Over het geheel genomen steeg het aanbod.
Tomaten
Tros- en vleestomaten kwamen voornamelijk uit Spanje, België en Nederland. Cherrytomaten waren met name van Italiaanse en Spaanse oorsprong. Ronde tomaten kwamen grotendeels uit Turkije, Marokko en Spanje. Over het geheel genomen was er een duidelijke toename van het aanbod.
Paprika
Spaanse aanvoer bleef de toon zetten. De aanvoer van Nederlandse paprika nam echter merkbaar toe. Ook België en Duitsland wonnen marktaandeel. De vraag was zeer gunstig, met een verbetering van de afzetmogelijkheden tegen het einde van de Ramadan.
Asperges
Het seizoen kwam langzaam maar zeker op gang: de Duitse aanvoer nam aanzienlijk toe. Vooral in het segment van de witte asperges, waar Griekse en Italiaanse aanbiedingen de toon zetten, zaten Duitse partijen nu goed in de mix. Ook de eerste Nederlandse asperges waren beschikbaar.
Bron: BLE