Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Capexo over Franse avocadomarkt

"Marokko gaat komende jaren groot marktaandeel innemen"

Nu het aanbod van avocado's uit de landen rond de Middellandse Zee steeds verder afneemt, komt de aanvoer uit het zuidelijk halfrond langzaam op gang. "Het seizoen in Marokko, Spanje en Portugal is bijna gedaan. Israël levert nog een klein beetje na, maar ook dat loopt tegen eind april af. Ondertussen zijn de eerste containers uit Peru aangekomen. We zitten dus midden in de overgang van het noordelijke naar het zuidelijke halfrond", vertelt François Bellivier van het Franse Capexo. Die overgang zal zich echt voltrekken rond Pasen, wanneer grote volumes Peruaanse avocado's op de Europese markt worden verwacht.

Behalve Peru zal ook Zuid-Afrika binnenkort aanhaken. Brazilië kampt ondertussen met logistieke problemen, waardoor hun avocado's pas beschikbaar zijn als het Peruaanse seizoen op volle toeren draait. Diezelfde logistieke uitdagingen spelen opnieuw bij Kenia, voor het tweede jaar op rij.

© Capexo

Meer Peruaanse avocado's verwacht
Het is nog te vroeg om harde voorspellingen te doen over de totale aanvoer vanuit het zuidelijk halfrond, maar de vooruitzichten voor Peru zijn veelbelovend. "Vorig jaar had Peru flink te lijden onder El Niño, maar als we het aankomende seizoen met dat van twee jaar geleden vergelijken, dan liggen de volumes ongeveer op hetzelfde niveau", aldus Bellivier. De opbrengstgroei sluit aan bij een aanhoudende stijging van de vraag.

Uitdagingen
Zoals elk jaar draait het succes om twee cruciale factoren: het moment waarop de oogstpiek valt en de maatsortering. "We moeten voorkomen dat er op het verkeerde moment te veel product binnenkomt. Dit jaar is bovendien een 'off-year', wat betekent dat de bomen gemiddeld minder kilo's per hectare leveren door het natuurlijke wisseljaar. Hierdoor kan het zijn dat de piek kort maar krachtig is, en dat het seizoen al in september eindigt in plaats van november. Daarnaast kan het verschil in maatvoering tussen het eerste en tweede deel van het seizoen een struikelblok worden. Tot half juni hebben we vooral kleinere maten, die goed lopen in de horeca. Maar zodra de grotere maten op de markt komen, wordt het lastiger om ze vlot weg te zetten. Mogelijk moeten we dan overstappen op een andere herkomst."

Sterk mediterraan seizoen
Het afgelopen mediterrane seizoen mag gerust een succes worden genoemd. Voor het eerst waren de volumes voldoende om de Franse markt te beleveren. "Marokko had dit jaar een uitzonderlijk goed seizoen, zowel in hoeveelheid als in kwaliteit. Als het land op deze voet doorgaat en de weergoden een beetje meewerken, zal het in de komende jaren een steeds grotere marktpositie innemen."

"Israël heeft dit jaar ook meer geleverd aan Frankrijk en Europa, mede doordat er minder sprake was van een boycot. Spanje blijft gestaag uitbreiden, niet alleen in Andalusië. Ook Portugal – al is de teelt daar bescheiden – draagt bij. Als deze mediterrane landen zich blijven ontwikkelen, wordt de import uit Latijns-Amerika in deze periode van het jaar steeds minder noodzakelijk. Dat blijkt ook uit de cijfers: tot en met week 16 zitten we 16% lager in de import van Peruaanse avocado's ten opzichte van vorig jaar. Toen was er namelijk een veel groter tekort aan aanbod vanuit het Middellandse Zeegebied. Eigenlijk hadden we dit jaar nog verder kunnen terugschakelen, ware het niet dat Spanje, Marokko en Portugal te maken kregen met lastig weer."

Al met al is het seizoen van de landen rond de Middellandse Zee goed verlopen. "Na het slechte weer in Spanje, Marokko en Portugal zijn de prijzen weer aangetrokken en liggen ze nu tussen de €13,50 en €15. Over het geheel genomen was de afzet levendig en de gemiddelde prijs prima. We kunnen dus spreken van een positief seizoen. Bovendien zorgt de groei van het areaal ervoor dat de overgang van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond soepeler verloopt. De markt komt hierdoor minder snel zonder product te zitten."

Voor meer informatie:
François Bellivier
Capexo
Tel: +33 6 75 03 76 54 (Frankrijk)
f.bellivier@capexo.fr
www.capexo.fr