© P.N. SlagterTholen - De oogst van winterbloemkool is bij P.N. Slagter in Andijk rustig van start gegaan. "We zijn twee weken later gestart dan vorig jaar. Ook hebben we dit jaar last van de droogte. We zijn nu volop aan het beregenen, maar water uit de lucht is altijd beter voor de groei", constateert Ruud Slagter. De latere start betekent ook dat de bloemkool in een kortere tijd verkocht moet worden. "Even goed is alle winterbloemkool in mei van het land af."
De oogst van de eerste soorten is volgens de bloemkoolteler altijd wat lastiger, maar voor de komende weken zijn de vooruitzichten goed. "Er staat dit jaar in Nederland iets meer winterbloemkool, met name is er een uitbreiding geweest in een later soort. Maar het blijft een moeilijke en risicovolle teelt. Je moet echt elke dag bovenop de oogstplanning zitten, want die is nog een stuk onvoorspelbaarder dan de zomerkool."
"Voor de supermarkten zijn de volumes nu nog te laag, over 2 à 3 weken zullen de grotere aantallen geoogst worden", vertelt Ruud. De vraag moet volgens de teler dan ook echt nog op gang komen. "En die prijs is met name afhankelijk van wat er in Frankrijk en Spanje wordt betaald. In Spanje hebben er behoorlijk wat velden onder water gestaan, maar vooralsnog leidt dat niet tot hoge prijzen."
Winterromanesco
Is de winterbloemkool een klein artikel, dat geldt nog in extremere mate voor de winterromanesco. "Wij telen dit product dit jaar zelf niet, maar hebben we aanvoer van een teler die aan ons levert", vertelt Ruud. "De kans dat je winterromanesco oogst is nog veel kleiner dan bij winterbloemkool en met de minste of geringste vorst vriest het product kapot. Wij hebben nu een paar jaar winterromanesco gehad, maar hebben slechts één jaar goed kunnen oogsten."
Ruud - één van de vijf Slagter-firmanten - ziet het jaar met vertrouwen tegemoet. "Vorig jaar moesten we behoorlijk ploeteren om alle kool te planten, maar dat is dit jaar niet aan de orde en we kunnen planten wat we willen." P.N. Slagter teelt zelf bloemkool op zo'n 200 hectare en vermarkt daarnaast de bloemkool voor vijf andere bedrijven met een totaal areaal van zo'n 230 hectare. In totaal vertoont het bloemkoolareaal dit jaar een lichte groei. "Hier in de buurt is een flinke teler gestopt, elders is er weer wat uitbreiding, maar niet met honderden hectares tegelijk."
"De uitdagingen in de teelt zijn dan ook groot. We hebben als vollegrondstelers echt een probleem als straks het middel Movento wegvalt, want zover ik weet is er nog geen goed alternatief gevonden. Verder is hier in het gebied de stikstofbeperking best een issue. Het hele gebied 50 kilometer boven Amsterdam wordt beperkt in haar stikstofuitstoot omdat er in de buurt van Amsterdam verontreiniging is vastgesteld en daarom wordt het hele gebied beperkt met 20% minder stikstof. Dat proberen we met onder meer precisiebemesting zo goed mogelijk te realiseren, maar op den duur houdt het wel op, want bloemkool heeft nu eenmaal stikstof nodig om te groeien."
Voor meer informatie:
Ruud Slagter
Fa. P.N. Slagter
Kadijkweg 43
1619 PJ Andijk
Tel.: +31 (0)6 37351433
ruud@pnslagter.nl
www.pnslagter.nl