Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

De wereldwijde druivenmarkten zijn in beweging, met verschillende regio's die zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. In Noord-Amerika is de oogst in Mexico's Jalisco regio begonnen, wat zich goed mengt met de Chileense import, wat zorgt voor een gestage aanvoer en goede kwaliteit van druiven. In Europa domineren Zuid-Afrikaanse druiven de Duitse markt, waar de vraag stabiel blijft ondanks variërende kwaliteiten en prijzen. In Nederland is er sprake van een vlottere verkoop van India druiven door een later volume dan vorig jaar. Op de Franse markt zijn voornamelijk Zuid-Afrikaanse druiven te vinden, voordat het Franse oogstseizoen in augustus van start gaat. Sinds februari zijn de volumes en prijzen voor geïmporteerde druiven in Spanje stabiel, hoewel de Zuid-Afrikaanse druiven binnenkort eindigen en Chili dit jaar eerder is begonnen. Er wordt een aanbodtekort verwacht in mei, waarop Spaanse bedrijven producten opslaan en de consumptie van druiven in Spanje blijft stijgen.

Italië blijft het hele jaar door druiven leveren, met geïmporteerde pitloze variëteiten uit het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika sluit zijn seizoen af met uitstekende kwaliteit en houdbaarheid, hoewel de toegenomen Peruaanse zendingen naar Europa voor extra concurrentie zorgen. Egypte heeft zijn oogst eerder dan normaal gestart en richt zich op exportvariëteiten zoals Flame Seedless en Autumn Crisp. Peru heeft een record exportseizoen gekend, maar de prijzen zijn op sommige markten gedaald. Chili kampt met dalende inkomsten door overaanbod, ondanks verbeterde kwaliteit door waterschaarste. De Braziliaanse druivensector heeft te maken met zware regenval en een tekort aan arbeidskrachten, wat het exportpotentieel beperkt. In India is het seizoen korter, maar de hoge prijzen worden gedreven door een sterke vraag en een verminderd aanbod van gekleurde variëteiten zoals Crimson. Tot slot steeg de vraag naar geïmporteerde druiven in China, waar Chileense Autumn Crisp populair is vanwege de smaak, ondanks het beperkte aanbod.

© Viola van den Hoven-Katsman | AGF.nl

Nederland: Vlottere verkoop India druiven door later volume dan vorig jaar
"Het verkoopseizoen van Indiase druiven is een stuk beter gestart dan vorig jaar", vertelt een Hollandse importeur. "Aan het begin van het seizoen is er in India redelijk wat regen gevallen, wat heeft geresulteerd in een lagere productie per hectare. De lokale, Indiase markt vraagt haar gebruikelijke volumes, waardoor het voor de exporteurs lastiger is geworden om een groot volume te exporteren. Bovendien wordt met de hoge lokale prijzen het risico voor de exporteurs een stuk groter. Nog altijd komt er een stevig volume India-druiven deze kant op, maar wel een stuk minder dan vorig jaar. Toen was er in deze weken een enorme aanvoerpiek en dit jaar komen de druiven veel meer geleidelijk binnen. Prijzen voor de Indiase druiven liggen bij de clamshells tussen de 10 en 12 euro en voor de 4,5 kilo tussen de 9 en 11 euro. Helemaal probleemloos van kwaliteit zijn de druiven niet, maar de kwaliteit is wel iets beter dan afgelopen jaar."

"Inmiddels is Zuid-Afrika bezig aan de laatste fase van het seizoen. Die aanvoer bestaat hoofdzakelijk uit rood pitloos en Autumn Crisp. Zuid-Afrika heeft een heel behoorlijk druivenseizoen gehad. Er is wel een periode geweest dat er te veel losse druiven in alle kleuren op de markt waren, maar de prijs van de punnets is het hele seizoen nog niet weggezakt. Inmiddels komen ook de eerste Chileense druiven binnen. Daar komt wel een grotere aanvoer van naar Europa, omdat de Noord-Amerikaanse markt is overvoerd. Zeker in de loop van april zullen daar dus meer druiven vandaan gaan komen."

Duitsland: Dominante aanvoer uit Zuid-Afrika te midden van stabiele vraag
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden duidelijk de Duitse markt. Hoewel de leveringen uit Peru en Chili licht stegen, bleven ze aanvullend van aard. Indiase leveringen, vooral Thompson Seedless, wonnen aan belang. Import uit Namibië verdween af en toe van de markt.
Aan de constante maar niet al te sterke vraag werd gemakkelijk voldaan. Door de grote verscheidenheid aan variëteiten en de inconsistente kwaliteit, liet het Zuid-Afrikaanse aanbod een vrij brede prijsmarge zien. Over het algemeen bleven de prijzen echter binnen hun vorige niveaus en lagen ze iets tot aanzienlijk lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Frankrijk: Overwegend Zuid-Afrikaanse druiven op de markt
Er rest nog maar een paar maanden tot de start van het Franse seizoen in augustus. In de tussentijd blijven er op de Franse markt geïmporteerde druiven beschikbaar, waarvan het merendeel momenteel uit Zuid-Afrika komt, aangevuld met kleinere hoeveelheden uit Peru en een beetje uit Italië. De beschikbare variëteiten zijn voornamelijk Red Globe en White Seedless, verpakt in 500 g punnets. De vraag naar druiven blijft het hele jaar door stabiel en regelmatig, zonder invloed van het weer, aldus de operator. Door de hogere vrachtkosten liggen de prijzen echter iets boven die van voorgaande jaren.

Spanje: Stabiele volumes en prijzen
Sinds februari is er stabiliteit in zowel de volumes als de prijzen voor geïmporteerde druiven in Spanje, hoewel de volumes nu iets lager zijn. Zuid-Afrikaanse druiven zullen binnen de komende 10 dagen eindigen. Dit jaar is Chili eerder begonnen, waardoor de oogst ongeveer 3 tot 4 weken eerder zal eindigen dan normaal, wat een aanbodtekort zal veroorzaken begin mei, totdat Egypte begint met het verzenden van significante volumes. Daarom slaan Spaanse bedrijven producten op om te proberen voldoende voorraden te hebben tijdens het verwachte gat in de levering. Tafeldruivenbedrijven melden dit jaar een zeer hoge consumptie op de Spaanse markt, met een stijging van 10-15% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat aangeeft dat druiven elk jaar populairder worden in dit land. De eerste oogsten met significante volumes beginnen eind juni in Murcia. De overvloedige regen, gevolgd door zonnige en warmere dagen, zijn tot nu toe gunstig geweest voor de gewassen.

Italië: Jaarrond aanvoer van druiven door import en lokale productie
De druivenconsumptie in Italië is praktisch jaarrond, met bijna geen seizoensaanpassing. Tijdens de zomer- en herfstmaanden staan in Italië geteelde druiven in de schijnwerpers, terwijl in de winter en lente overzeese producten de schappen van de supermarkten domineren. Dit zegt de verkoopmanager van een groot bedrijf in Noord-Italië. Afhankelijk van de tijd van het jaar importeert het bedrijf pitloze druiven uit Peru, Zuid-Afrika, Chili en Egypte. Op dit moment komen er meer producten binnen uit Peru. Deze geïmporteerde druiven zijn pitloos en verkrijgbaar in witte, rode en zwarte variëteiten. Het bedrijf richt zich uitsluitend op premium producten die aansluiten bij de huidige Italiaanse consumentenvoorkeuren. Het populairste verpakkingsformaat blijft het open bakje van 500 gram. De prijzen liggen momenteel in lijn met de verwachtingen, hoewel de markt wordt beïnvloed door de grote instroom van Indiase druiven op de Europese markt.

In Italië is het nog te vroeg om de binnenlandse productie van druiven te bespreken. Op Sicilië merkt een ondernemer die zowel sinaasappelen als druiven teelt op dat de omstandigheden gunstig zijn voor een seizoen van hoge kwaliteit. De eerste trossen worden echter pas op 15 mei verwacht, met traditionele variëteiten zoals Victoria, Black Magic en ARRA30 (pitloos). Een meer overvloedige aanvoer wordt verwacht vanaf begin juni. De zaadvariëteiten Victoria en Black Magic, die de periode van mei tot augustus bestrijken, zullen het naar verwachting commercieel goed doen. De pitloze variëteit ARRA30 zal beschikbaar zijn van eind mei tot eind september. "De trend zet pitloze druiven in de juiste positie. In het buitenland bestellen grote retailers geen traditionele druiven meer vanwege hun slechte houdbaarheid", aldus de ondernemer.

Zuid-Afrika: Exportseizoen eindigt goed ondanks een verschuiving in de wereldwijde vraag naar druiven
Nu het druivenseizoen ten einde loopt, halen de telers in de Westkaap opgelucht adem: er viel geen druppel regen op hun druiven tijdens de oogst en er waren ook geen hagelbuien zoals de afgelopen drie jaar. De regio's Orange River, Olifants River, Hex River en Berg River overtroffen allemaal hun seizoensramingen, behalve Crimson, dat dit jaar lichtere volumes opleverde.

De kwaliteit en houdbaarheid werden als uitzonderlijk goed beoordeeld. Er was minimale extra arbeid nodig in de pakstations om de trossen te sorteren en schoon te maken, wat een snelle verwerking mogelijk maakte - soms te snel, vanwege het hoge aantal winduren in de haven van Kaapstad in februari.

De Grape Industry merkt in haar laatste nieuwsbrief op dat er meer druiven dan normaal op de Europese markt waren tijdens het exportseizoen op het zuidelijk halfrond. "Dit was vooral te wijten aan een grote toename van de volumes die eerder in het seizoen (november en december) vanuit Peru naar de EU werden verscheept (+44%)." De sector voegt eraan toe dat de aanwezigheid van Peruaanse druiven in Europa steeds meer concurrentie creëert tijdens het lokale hoogseizoen.

Vorig jaar was de druivenmarkt in de Verenigde Staten "fantastisch" volgens een exporteur. Dit jaar werd de markt echter overbevoorraad door zendingen uit Peru, Chili en Zuid-Afrika.

Ondertussen is de import van druiven duurder geworden voor Russische kopers en is de vraag vanuit Maleisië, Singapore, Vietnam en China merkbaar afgenomen. Door een gebrek aan grote bessen uit bepaalde gebieden is de export verschoven naar traditionele markten in het VK en de Europese Unie.

In eigen land werden de druiven van het late seizoen verkocht voor R25,25 (€ 1,20) per kilo.

Egypte: Vroeg druivenseizoen begint met focus op exportvariëteiten
Het Egyptische druivenseizoen gaat begin mei van start. Het druivenareaal in Egypte is relatief stabiel gebleven, met een bescheiden toename in bepaalde regio's als gevolg van de groeiende exportvraag. De lichte uitbreiding betreft vooral moderne teeltbedrijven die zich richten op exportrassen, terwijl de stijgende productiekosten en uitdagingen op het gebied van waterbeheer een agressieve uitbreiding hebben vertraagd.

De productieomstandigheden waren over het algemeen gunstig. Een teler zegt: "Temperatuurschommelingen in het vroege voorjaar hadden in sommige regio's minimale invloed op de bloei en de vruchtzetting. De fytosanitaire omstandigheden worden nauwlettend in de gaten gehouden en telers passen strengere beheersprotocollen voor plagen en ziekten toe, vooral met betrekking tot echte meeldauw en wolluis."

De vroege start van het seizoen, een nieuw fenomeen in de afgelopen jaren, is de norm geworden. Een teler vertelt: "De start van het druivenseizoen staat gepland voor begin mei. Aanvankelijk werd gevreesd voor kleine vertragingen door weersveranderingen, maar de meeste aanwijzingen duiden erop dat de oogst op schema zal liggen."

Egyptische telers blijven prioriteit geven aan vroeg-seizoensvariëteiten om hun concurrerende exportvenster te behouden. "Populaire keuzes zijn onder andere Flame Seedless, Superior Seedless (Sugraone) en Early Sweet, die een sterke vraag genieten op de Europese en Midden-Oosterse markten. Er is ook groeiende interesse in premium variëteiten, zoals Autumn Crisp en Arra variëteiten, vanwege de stijgende exportprijzen. Sommige telers richten zich ook op nieuwere pitloze variëteiten om aan de veranderende marktvoorkeuren te voldoen," voegt de teler toe.

Noord-Amerika: Verwacht wordt dat de overgang van het druivenaanbod vlot zal verlopen
Er wordt een comfortabele overlap verwacht als de Noord-Amerikaanse regio's waar druiven worden geteeld eind april omschakelen. Verwacht wordt dat Chileense importen de markt zullen bevoorraden gedurende het grootste deel van april en mei.

Ondertussen is het Mexicaanse district Jalisco deze maand begonnen met de productie van druiven, waardoor er een soepele overgang is tussen de twee teeltgebieden. Andere telers in Mexico zullen in de tweede of derde week van mei beginnen met oogsten, met een timing die vergelijkbaar is met die van de afgelopen seizoenen.

De Mexicaanse oogst ziet er over het algemeen goed uit, hoewel het aanbod van groene druiven korter kan zijn, wat nog steeds bevorderlijk is. De kwaliteit lijkt sterk voor alle kleuren Mexicaanse druiven.

De vraag is stabiel, vooral voor druiven van hoge kwaliteit. Nieuwere variëteiten, vooral groene, blijven de consumptie stimuleren. Er is echter enige onzekerheid over mogelijke tarieven en hun impact op groente en fruit, met name druiven. Als de tarieven oplopen tot 25 procent, zullen de retailprijzen naar verwachting stijgen. Op dit moment is de prijs van geïmporteerde druiven lager dan rond deze tijd vorig jaar.

Peru: Hoger exportvolume met aanpassingen in commerciële waarden
In het seizoen 2024-2025 bereikte Peru een nieuw exportrecord voor druiven van meer dan 700.000 ton - veel meer dan de 563.000 ton in het vorige seizoen. Deze stijging wordt toegeschreven aan zowel een herstel van de productie na eerdere ongunstige weersomstandigheden en efficiënt agronomisch beheer in belangrijke teeltgebieden zoals Piura en Ica.

De Verenigde Staten blijven de belangrijkste bestemming voor Peruaanse druiven, gevolgd door Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Canada. Ondanks de grotere export bleven de gemiddelde prijzen relatief stabiel, met slechts kleine neerwaartse aanpassingen, niet meer dan 5% variatie in de meeste markten. Op sommige Europese bestemmingen, waaronder Nederland en Duitsland, waren de prijsdalingen echter opvallender.

Op logistiek gebied blijven de uitdagingen bestaan door de beperkte beschikbaarheid van koelcontainers en de congestie in de belangrijkste havens, met name Callao. Er wordt verwacht dat de aanstaande start van de activiteiten in de haven van Chancay de druk op het havensysteem zal verlichten en de doorvoertijden naar Azië zal verbeteren, waardoor de concurrentiepositie van Peru op die markt zal verbeteren.

Chili: Minder inkomsten en beperkende groeiomstandigheden
Het druivenseizoen in Chili werd gekenmerkt door een aanzienlijke daling van de prijzen in vergelijking met het vorige seizoen. De gemiddelde prijs per kist van 8,2 kg daalde van 22 US$ (20,46 euro) naar 14 à 15 US$ (13,02-13,95 euro), voornamelijk door het overaanbod op de belangrijkste bestemmingen en de toegenomen concurrentie uit Peru.

Hoewel de kwaliteit van het fruit beter was - deels omdat er minder chemische behandelingen zoals begassing nodig waren - bleven de teeltomstandigheden aangetast door de aanhoudende waterschaarste in het noorden van het land. De productie kreeg ook te maken met hogere eisen van kopers, vooral in markten zoals de Verenigde Staten en Mexico, waar de druk op de kwaliteit toeneemt bij een overaanbod.

Brazilië: Oogstonderbrekingen door klimaat- en arbeidsfactoren
In Brazilië had de productie van druiven te lijden onder zware regenval in regio's zoals de São Francisco Vallei, waardoor het uit te voeren volume aanzienlijk afnam. De regenval deed afbreuk aan de kwaliteit van het fruit en beperkte de beschikbaarheid voor de buitenlandse handel.

Daarnaast hebben telers te kampen met operationele problemen door een gebrek aan geschoolde vaste arbeidskrachten, waardoor de oogst- en verpakkingsprocessen zijn vertraagd. Hoewel Brazilië het grootste deel van zijn productie voor binnenlandse consumptie gebruikt, hebben deze complicaties het vermogen om kansen op de internationale markten te grijpen verminderd.

India: Gunstig weer ondersteunt druivenseizoen ondanks lager aanbod
Het druivenseizoen in India verloopt dit jaar vlot, grotendeels dankzij gunstige weersomstandigheden en de afwezigheid van regen tijdens de oogst. Het seizoen is echter korter en de exportvolumes zullen naar verwachting 15 tot 20 procent lager liggen dan vorig jaar.

De inkoopprijzen hebben historische hoogten bereikt, als gevolg van de lagere opbrengsten en de sterke binnenlandse vraag, die ook heeft geleid tot hoge exportprijzen. Er is een merkbaar tekort aan druiven tijdens de vroege en late stadia van de oogst.

India heeft een aanzienlijke toename gezien van gekleurde druivensoorten, met name Crimson. De vraag vanuit Europa blijft sterk en Indiase druiven worden momenteel goed geprijsd op de Europese, Russische en Midden-Oosterse markten door de aanhoudende grote vraag.

China: Vraag naar geïmporteerde druiven stijgt in aanloop naar Qingming-festival
In de aanloop naar het Qingming Festival is de vraag naar geïmporteerde druiven gestegen, wat heeft geleid tot lichte prijsstijgingen voor sommige druivenrassen. Handelaren merkten op dat van alle variëteiten de Chileense Autumn Crisp-druiven het goed doen, zowel qua prijs als qua verkoopvolume. Dit is vooral te danken aan hun uitstekende smaak bij aankomst; het aanbod blijft echter beperkt.

Volgende onderwerp: Overzicht wereldmarkt ananas