Tholen - Er is momenteel een verschuiving in de voorkeur van de Belgische consument. "Tot en met januari ging de verkoop van de druiven zeer vlot met mooie prijzen, maar we zien nu dat de kwaliteit vanuit de latere streken van Peru wat te wensen overlaat en de vraag terugvalt. Dit is traditioneel het moment waarop mensen druiven een beetje zat zijn, lijkt het, en er gekeken wordt naar nieuwe producten, zoals Spaans steenfruit, waar wij vorige week dan ook mee begonnen zijn", zo vertelt Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods.
"De druivenmarkt is volledig omgeslagen", zo gaat de importeur verder. "Tot februari liep alles heel vlot, maar er zit veel verschil in prijzen momenteel en de verkoop stokt een beetje. Voornamelijk de latere streken van Peru hebben dus toch mindere kwaliteit dan andere jaren. Er zit wat zonnebrand op of net een verkeerd druifje aan de tros, waardoor er moeilijk een oriëntatie te geven is op de prijzen momenteel. Dat hangt echt af van de kwaliteit. Hoe komen ze binnen? Hoe erg is de zonnebrandschade? Dat bepaalt de prijs."
© Van Dijk Foods Belgium
Wat betreft volumes ziet Henk ook een terugval richting het einde van het seizoen. "Ze nemen wel een beetje af, maar zeker in Nederland zijn er nog voldoende stocks. Dan is het toch wel opvallend te noemen dat de verkoop wat tegenvalt, omdat er weinig ander fruit beschikbaar is deze weken. Het lijkt echt of de consument de druiven wel een beetje zat zijn. Het Europese seizoen is afgelopen oktober/november vrijwel onmiddellijk overgegaan op een goed overzees seizoen, waardoor mensen al een maand of 8 volop aan de druiven zitten. Dan hebben ze inmiddels wel eens goesting naar iets anders, denk ik."
Spaans steenfruitseizoen gestart
"Dit zien we altijd rond deze periode", gaat hij verder. "Met het mooie weer van de lente gaat de blik meer en meer op Belgische aardbeien, wat inmiddels goed gestart is, maar ook Spaanse aardbeien en dus Spaans steenfruit. Dat is wat duurder, maar mensen zijn bereid ervoor te betalen. Zo zijn wij vorige week gestart met de eerste nectarines uit het zuiden van Spanje, waarna over een 3 tot 4 weken de eerste kersen zullen arriveren. Dan is de omslag echt gemaakt naar het zomerproduct."
Voor nu is Henk echter al positief over het nieuwe steenfruitseizoen. "De eerste nectarines zijn nog niet heel dik, maar zien er toch zeer goed uit. Het is van een teler die overdekt teelt in het zuiden van Spanje, waardoor ze wat vroeger zijn dan het steenfruit wat niet overdekt is. Het zijn mooie nectarines om het seizoen mee af te trappen." Wanneer de grote volumes dan komen? "Ik denk dat we daar nog wel een week of 3 op moeten wachten. Eind april komen de andere streken in productie, maar door het slechte weer dat ze hebben gehad, en op bepaalde plekken nog steeds hebben, is alles een beetje verlaat. Er is natuurlijk forse regenval geweest, wat gezien het watertekort niet eens zo slecht was, maar het kwam op een verkeerd moment. Ze hadden het liever in januari of februari gehad, maar nu staat het steenfruit op het punt van beginnen en staan de kersen in bloei."
"Echter, het is wat het is. Het water zal de kalibers uiteindelijk wel goed doen en voor nu heeft het ook geen gevolgen voor de kwaliteit, dus we zien het seizoen toch weer met vertrouwen tegemoet. Er is bovendien al wel wat vraag. Het is, gezien de beperkte volumes, nog wel duur. We zitten momenteel op groothandelsprijzen van 7 tot 8 euro per kilo, maar als de kwaliteit in orde is, blijft er altijd wel een markt voor."
Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
henk@vdfb.be
www.vandijkfoods.be