De afgelopen weken deden geruchten de ronde over mogelijke nieuwe invoerheffingen op Mexicaanse landbouwproducten, als gevolg van de spanningen tussen Mexico en de Verenigde Staten. Toch blijft de Mexicaanse avocado voorlopig buiten schot. Dankzij de afspraken binnen het handelsverdrag T-MEC (tussen Mexico, de VS en Canada) mag de avocado nog steeds zonder invoerrechten de Amerikaanse markt op.
© APEAM
Dat bevestigt Armando López Orduña, directeur van de Mexicaanse avocadovereniging Apeam. "Er was de laatste tijd wat onrust door uitspraken in de media, maar uiteindelijk is duidelijk geworden dat avocado's onder de bescherming van het verdrag vallen en dus niet geraakt worden door nieuwe tarieven", aldus López Orduña.
De avocado is één van Mexico's belangrijkste exportproducten. De Verenigde Staten vormen verreweg de grootste afzetmarkt. Volgens López Orduña heeft de sector bijna dertig jaar geïnvesteerd in het verstevigen van die marktpositie, onder andere door te werken aan betere productkwaliteit, logistiek en naleving van regelgeving.
© APEAM
Volgens hem is het vooral de constante kwaliteit van de Mexicaanse avocado die de vraag op peil houdt. "We blijven inzetten op goede fytosanitaire controles, de juiste rijpheid bij de oogst en zorgvuldige verwerking na de pluk. Dat alles zorgt ervoor dat afnemers en consumenten vertrouwen houden in ons product", zegt hij. Intussen is de avocado niet meer weg te denken uit de Amerikaanse keuken, al betekent dat niet dat de sector achterover kan leunen.
© APEAM
De officiële herziening van het T-MEC-verdrag staat gepland voor 2026, maar dat moment zou eerder kunnen komen. Voor Apeam zou dat een kans zijn om opnieuw het gesprek aan te gaan met overheden en andere partijen in de sector. "Wij zitten liever aan tafel om onze cijfers en argumenten te delen, en te laten zien hoeveel beide landen profiteren van deze handelsrelatie", stelt López Orduña.
De bilaterale handel rond avocado's is volgens hem voor iedereen gunstig. "De avocado creëert niet alleen waarde in Mexico, maar ook aan de overkant van de grens — in distributie en dienstverlening."
© APEAM
Hoewel de VS tussen de 80 en 90 procent van de Mexicaanse avocado-export opslokt, blijft Apeam actief inzetten op spreiding. Er wordt al geëxporteerd naar onder meer Japan, Canada, Europa, en landen in Midden- en Zuid-Amerika. Toch blijft de Amerikaanse markt de motor van de sector.
© APEAM
Voor nu lijkt het gevaar van nieuwe invoerheffingen geweken, maar López Orduña is realistisch: "Elke verandering in de huidige afspraken zou impact hebben. We kunnen nog niet zeggen hoe groot die zou zijn, maar duidelijk is dat het de vraag én onze concurrentiepositie zou raken."
© APEAM Voor meer informatie:Armando López Orduña
Apeam
Tel: +52 452 503 3000 (Mexico)
comunicacion@apeamac.com
www.apeamac.com