Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"10%-tarief voor Peru werkt marktverstorend"

De mogelijke invoering van een Amerikaanse importheffing van 10% op producten uit landen met een vrijhandelsovereenkomst zorgt voor flinke onrust binnen de Peruaanse AGF-sector. Volgens Gabriel Amaro, voorzitter van de koepelorganisatie Agap, zou deze maatregel een markt treffen die goed is voor zo'n 35% van de Peruaanse agro-export.

"Het baart ons zorgen dat er getornd wordt aan een handelsakkoord dat voor beide partijen jarenlang goed heeft gewerkt", zegt Amaro. Het vrijhandelsverdrag tussen Peru en de VS is al meer dan tien jaar van kracht en heeft volgens hem geleid tot vlot en concurrerend handelsverkeer. De bezorgdheid groeit nu blijkt dat Mexico – ook partij bij een vrijhandelsakkoord – voor bepaalde producten wél vrijgesteld zou blijven van de nieuwe invoerbelasting. Dat zou Peru op achterstand zetten.

© Diana Sajami | AGF.nl

Vooral exportgewassen zoals druiven, blauwe bessen en asperges zouden de gevolgen voelen. "Als die 10%-heffing er echt komt, raakt dat de marktbalans. Dan moeten we misschien wel tegen lagere prijzen leveren, en dat knaagt aan de marges én de toekomst van de hele keten", waarschuwt hij.

De Peruaanse overheid is intussen in overleg met de Amerikanen om duidelijkheid te krijgen. Agap kijkt ondertussen alvast vooruit en werkt aan strategieën om de klap op te vangen. Meer spreiding van afzetmarkten is een van de opties, al erkent Amaro dat het openen van nieuwe markten – zeker in Azië – technisch ingewikkeld is en afhankelijk van strikte sanitaire protocollen.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel voor 2025. De sector hoopt op herstel na twee lastige seizoenen. Die verwachting is mede gebaseerd op overheidsinitiatieven zoals een nieuwe landbouwwet, die investeringen moet aanmoedigen en de irrigatie-infrastructuur verbeteren.

© Diana Sajami | AGF.nl

Tegelijk kampt de export met knelpunten in de logistiek, zoals overvolle havens en stijgende zeevrachtkosten. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zoals de komst van de nieuwe haven in Chancay. Dit megaproject, bedoeld om Peru rechtstreeks met Azië te verbinden, bevindt zich al in de testfase. Het zou op termijn een belangrijk concurrentievoordeel kunnen opleveren. Ook aan betere spoorverbindingen en nieuwe snelwegen wordt gewerkt, om de binnenlandse logistiek te verbeteren.

Wat uitbreiding naar de Zuid-Amerikaanse regio betreft, ziet Amaro vooral in Brazilië kansen. Producten als druiven, avocado's, uien, knoflook en gember hebben daar volgens hem veel potentie. Wel moeten eerst nog logistieke en fytosanitaire obstakels worden weggewerkt om de handel soepeler te laten verlopen.

Zolang er geen duidelijkheid is over de Amerikaanse importheffing, blijft de Peruaanse AGF-sector alert. Flexibiliteit en veerkracht zijn in deze onzekere tijden cruciaal om het hoofd boven water te houden.

© Diana Sajami | AGF.nl Voor meer informatie:Gabriel Amaro
Agap
Tel: +56 998 182 814 (Peru)
gamaro@agapperu.org
www.agapperu.org