De Egyptische citrussector staat dit seizoen voor ingrijpende veranderingen, met als meest opvallende gebeurtenis de volledige stopzetting van het verpakken van verse citrus in de meeste pakstations in de afgelopen dagen. Walid Hassan van TC Fruits geeft een update over de situatie.
De opkomst van fabrieken voor sinaasappelsapconcentraat in Egypte heeft geleid tot hevige concurrentie om sinaasappels, waardoor het aanbod voor verpakkers die verse citrus exporteren schaars is geworden. Volgens Hassan kunnen de verpakkers de druk niet langer aan. "Sinds de werkzaamheden na de vakantie weer zijn hervat, vragen de telers buitensporig hoge prijzen. De meeste verpakkingsbedrijven kunnen deze prijzen niet accepteren en hebben daarom besloten hun citrusprogramma's tijdelijk stop te zetten."
© TC
De citrusconcentraatfabrieken bieden aantrekkelijke prijzen en gunstige betalingsvoorwaarden, waaronder vooruitbetaling van het volledige bedrag, en kunnen grote volumes verwerken. Telers vragen nu meer dan 20 EGP per kilo voor de grondstof voor Valencia-sinaasappelen en citroenen, wat niet meer winstgevend is voor exporteurs. Na het waxen, sorteren en verpakken, en gezien het feit dat een groot deel van de grondstof niet geschikt is voor export, kunnen deze prijzen niet worden geaccepteerd door de markt, aldus de exporteur.
Deze complicaties verstoren het einde van het sinaasappelseizoen in Egypte. Hassan legt uit: "De meeste pakstations richten zich nu op ander fruit, zoals druiven, waarvan het seizoen binnenkort begint. Sinaasappelexporteurs die hun eigen productie hebben, kunnen echter doorgaan met het leveren van citrusprogramma's."
"Dit markeert het begin van een blijvende verandering in de sector," vervolgt Hassan. "Er is een verschuiving naar de verwerking van citrus in Egypte, ten koste van de export van verse citrus. Grote exporteurs hebben hun fabrieken voor citrusconcentraat al in werking gesteld of zijn daarmee bezig."
Volgens Hassan straft deze verschuiving praktijken af die schadelijk waren voor telers in de export van verse citrus. "Telers geven de voorkeur aan fabrieken die geen pogingen doen om de prijzen voor kleinere sinaasappelen te verlagen en die geen beperkende betalingsvoorwaarden hanteren."
"Daarnaast maakt verwerking een veel langere houdbaarheid van citrus mogelijk en biedt het een duurzame oplossing voor zowel grote bedrijven als kleine telers. We staan aan het begin van een ingrijpende verandering in de sector," besluit Hassan.
Voor meer informatie:
Walid Hassan
TC Fruit
Tel: +201012452637
E-mail: walid.hassan@tcfruits.com
www.tcfruits.com