Op de druiven- en mangomarkt is er hevige concurrentie tussen exportlanden, terwijl Europa en de VS steeds hogere eisen stellen aan kwaliteit en certificering. Lina Frutas, een Braziliaanse teler en exporteur, stuurt zo'n 60 tot 70% van zijn opbrengst naar Europa. Het bedrijf levert onder andere aan Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.
© Lina Frutas
Alle mango's van het bedrijf zijn bestemd voor Europa, terwijl de druiventeelt te maken krijgt met stevige concurrentie vanuit Peru en Chili. "Als het Peruaanse seizoen vroeger of later begint dan normaal, merken wij dat meteen in onze afzet", zeggen Michel en Priscila Nasrallah van het bedrijf. Europa blijft aantrekkelijk door zijn stabiele markt, al zijn de eisen streng en de certificeringsprocessen tijdrovend.
© Lina Frutas
Werken met de juiste rassen is bepalend voor het succes. Lina Frutas exporteert druivenrassen als Vittoria (pitloos, zwart) en Iris (pitloos, rood), maar ook premiumrassen zoals Autumn Crisp, Timpson en Sugar Crisp. Voor mango's gaat het vooral om Tommy, Palmer, Keith en Kent. Haden is op een lager pitje gezet vanwege minder vraag.
"In de VS zit mango in de lift – het is inmiddels één van de populairste tropische fruitsoorten. Toch zit er voor Braziliaanse exporteurs een flinke rem op door fytosanitaire eisen, zoals verplichte warmwaterbehandelingen. Daarbovenop zorgen USDA-audits voor uitsluiting van sommige telers door de aanwezigheid van fruitvliegjes. Het gevolg is minder export naar de VS, een overschot op de Braziliaanse markt en kelderende prijzen."
© Lina Frutas
De markt is grillig. Prijzen schommelen sterk, afhankelijk van kwaliteit en aanbod. "Soms zijn de prijzen op de binnenlandse markt aantrekkelijk, maar export blijft meestal winstgevender. Binnenlands verkopen is risicovol – het kan binnen weken volledig instorten", aldus het bedrijf. Door de exportbeperkingen zijn de prijzen in Brazilië soms gedaald tot slechts 10 cent per kilo mango.
Voor druiven is de vraag naar topkwaliteit nog altijd groeiend, zeker bij Europese premiumsupermarkten. "Certificeringen worden steeds belangrijker, maar de consument is lang niet altijd bereid om er extra voor te betalen", klinkt het. "De markt vraagt om duurzaamheid, maar wie betaalt de meerprijs?"
© Diana Sajami | AGF.nl
Het weer heeft de druiventeelt zwaar geraakt. In de eerste helft van 2024 viel er extreem veel regen: tot 800 à 900 mm in één maand, terwijl dat normaal verspreid over het hele jaar valt. Daardoor viel de oogst 65% lager uit. Dat heeft directe gevolgen voor de export en maakt financiële planning belangrijker dan ooit.
Ook de logistiek zit tegen. Braziliaanse havens en luchthavens kampen met structurele overbelasting. "De koelruimtes op vliegvelden zitten vol, dus bederfelijke waar blijft gewoon op de landingsbaan liggen." Vertragingen en extra opslagkosten doen de concurrentiepositie van Braziliaanse exporteurs geen goed.
Toch blijft Lina Frutas optimistisch. "We weten dat het weer en de obstakels erbij horen. Daarom blijven we investeren en onze teelt uitbreiden. Elk jaar opnieuw."
Voor meer informatie:
Michel Nasrallah en Priscila Nasrallah
Lina Frutas
Tel: +55 11 98169 8080 / +55 11 98133 4146 (Brazilië)
michel@linafrutas.com.br
priscilla@linafrutas.com.br
www.linafrutas.com.br