De Panamese ananas – met name de MD2-variant – blijft stevig aanwezig op de internationale markt. In 2025 heeft Panama al 224.000 kartons geëxporteerd, goed voor 28 miljoen kilo, zo meldt het ministerie van Landbouw. Aan het eind van 2023-2024 bedroeg het areaal in het westelijke deel van Panama 1.776 hectare, verdeeld over 123 telers.
De grootste afnemer was opnieuw de Verenigde Staten, goed voor zo'n 60% van de export. Andere belangrijke bestemmingen waren landen in de EU, waaronder Nederland, Frankrijk en België, maar ook Libië. In het westen van Panama ligt 95% van het areaal. In 2024 werd 11,5 miljoen kilo ananas geëxporteerd, wat €7,1 miljoen opleverde.
Volgens onderzoek van de Technologische Universiteit van Panama en onderzoekscentrum Cemcit AIP gaat bijna de helft van de investeringen in de ananasteelt naar bemesting en irrigatie. Belangrijke voedingsstoffen zijn onder andere calcium, kalium, magnesium, zink, stikstof en fosfor. De zuurgraad van de bodem is over het algemeen geschikt voor ananas, maar het gehalte aan oplosbare stikstof bleek te laag. Dat vraagt om gerichte bijsturing.
Voor het onderzoek werden op ruim honderd plekken monsters genomen van bodem, irrigatiewater en planten. González benadrukt dat het gebruikte irrigatiewater voldoet aan de teeltnormen. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden ingezet voor precisieteelt. Dat helpt om efficiënter met natuurlijke hulpbronnen om te gaan en kan het gebruik van kunstmest terugdringen.
Bron: laestrella.com.pa