Tholen - Menig bedrijf of teler kijkt meer en meer naar het verwaarden van haar reststromen. Koren op de molen voor Frédéric Lerouge, die zich heeft gespecialiseerd in het persen van het fruit van andere telers en zijn eigen hoogstamboomgaarden. Een vers sap, confituur, azijn, olie of cider. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat een verwerking van lokaal fruit in de hoeves van telers, in de speciaalzaken of de retail. Het heeft Frédéric ertoe gezet te investeren in een nieuwe dubbele bandenpers om zo een volgende stap te kunnen zetten.
© Lerouge
"We zien dat telers meer en meer naar ons toe komen met hun fruit dat ze niet aan de vershandel kwijt kunnen", zo vertelt de ondernemer. "Daardoor zijn ze op zoek naar oplossingen om hun rentabiliteit te kunnen behouden. Reden voor ons om een nieuwe dubbele bandenpers aan te schaffen." Zo heeft het bedrijf binnenkort 2 mobiele fruitpersen, waarmee ze vanaf 5 ton op locatie komen persen, en 2 vaste fruitpersen, waarmee ze het fruit voor telers, maar ook voor hun eigen merk Lerouge Natuurlijk, kunnen persen en verpakken in dozen van 3 of 5 liter en flessen van 1 en 1,5 liter.
Grotere variëteit, rendement en ergonomie
"Met de investering in de nieuwe dubbele bandenpers kunnen we nu de capaciteit en het rendement vergroten, wat voor dit jaar een noodzakelijkheid was. De appelen waren vrij duur dit jaar door de lagere opbrengst, wat denk ik naar de toekomst ook niet veel zal gaan verbeteren. Daarom wilden we met deze investering voortschrijdend inzicht tonen om optimaal rendement te kunnen blijven halen uit de vruchten die we persen", legt hij uit. "Bovendien geeft het ons de mogelijkheid om ook ander (zacht)fruit te kunnen persen. Dit geldt voor zachtfruit, zoals aardbeien, frambozen of rode bessen, die we gebruiken als smaaktoevoeging aan de appelbasis, maar bijvoorbeeld ook voor overrijpe peren. Deze gaan nog altijd voor vrij weinig geld naar de industrie of worden gebruikt voor biomassa, maar zeker nu de appelen zo duur zijn, is het een mooie mogelijkheid om ook met overrijpe peren aan de slag te kunnen."
© LerougeDe nieuwe dubbele bandenpers
Een ander voordeel dat de nieuwe dubbele bandenpers bezorgt, ligt, zo stelt Frédéric, in het personeel. "Personeel vinden is niet altijd meer zo evident. We werken veel met Roemenen, maar waar we hier als economie soms stil lijken te staan, blijken zij toch vooruit te gaan. Vroeger kwamen ze om te werken en waren ze al blij als er iets was. Nu hebben ze de mogelijkheid om meer en meer te eisen in het werk wat ze doen. Als het te zwaar is of te lang duurt, kiezen ze voor andere opties, dus dat maakte het voor ons een noodzakelijkheid om naar oplossingen te zoeken in ergonomie en arbeidsintensiviteit. Dit hebben we hiermee gevonden."
Retail en Foodbag
Het klantenbestand van het bedrijf bestaat dus uit teeltbedrijven die haar eigen sap verkopen onder private label, maar daarnaast leveren ze onder haar eigen merk Lerouge Natuurlijk ook (biologische) sappen aan supermarkten en maaltijdboxenleveranciers. "Dit blijft binnen een straal van zo'n 40 kilometer rond ons bedrijf in Zevergem. Uiteindelijk willen we namelijk ook niet in het vaarwater van de telers komen. Dat is niet fair en bovendien hebben we meer dan voldoende werk in de regio die we nu betrekken. Toch zijn het zeker leuke projecten. Zo hebben we een samenwerking met Foodbag, dat elke week een andere smaak sap in de spotlight zet. De basis is bijna altijd appelen, maar dit vullen we aan met lokaal fruit. Import- of diepvriesfruit beginnen we niet aan, want onze ambitie is puur om te werken met lokaal fruit dat een andere bestemming nodig heeft. Daar kunnen we al een groot scala aan prachtige smaken mee produceren. Zo wordt de basis van appel bijvoorbeeld aangevuld met gember, (kwee)peer, aardbei, rabarber of rode biet dat ingekocht wordt. Conventioneel en biologisch. Je kan het zo gek niet verzinnen. Alles puur en alles rijp. Zo kunnen we ons onderscheiden van de grote jongens."
© Lerouge
Onzekerheid
Kijkend naar de toekomst is Frédéric positief gestemd. Toch zijn er de nodige uitdagingen. "Ons piekmoment ligt in het najaar als de telers aan het sorteren zijn. Dan besluiten ze vaak de risico's niet te nemen om een deel van haar fruit in de frigo's te stoppen, waardoor ze naar ons toe komen. Echter, we zien door de toenemende klimaatextremen dat de oogst de afgelopen 10 jaar enorm schommelt. Dat geeft een hoop spanning, maar ook de nodige druk op de prijzen. Afgelopen jaar viel de appeloogst bijvoorbeeld flink tegen, waardoor de prijzen de lucht in schoten. Dan is het voor ons ook lastig om aan je volumes te komen. Met de dubbele bandenpers hebben we nu dan wel weer mogelijkheden, maar het blijft uitermate lastig organiseren als je nu nog niet weet wat je in augustus/september aan fruit zal krijgen. Die onzekerheid wordt, zo vrees ik, alleen maar heviger, maar we hopen voor komend jaar toch wel weer eens op een normale oogst", besluit Frédéric.
Voor meer informatie:
Frédéric Lerouge
Lerouge Natuurlijk
Boeregemstraat 4A
9840 Zevergem, België
Tel.: +32 475 26 24 80
info@appelperslerouge.be
www.appelperslerouge.be