Traditioneel ging meer dan 60% van de Peruaanse gember naar Europa. Dat is veranderd. "Nu gaat meer dan 60% naar de Verenigde Staten. Dit komt vooral door de kortere transittijden, wat zorgt voor een betere bewaring", zegt Jorge Chang, manager bij het Peruaanse JCH. Verzendingen naar Miami duren 9 dagen, naar Los Angeles 16 dagen en naar New York iets langer. Naar Europa is de transittijd rond de 21 dagen, wat de kwaliteit beïnvloedt.
© JCH
"Het is een lastig jaar geweest door hoge prijzen en beperkte volumes, en ook door de bestrijding van ziekten zoals Ralstonia, wat een uitdaging blijft voor exporteurs", aldus Chang. Voor komend seizoen wordt een sterke groei in de Peruaanse gemberoogst verwacht, tot wel 70% meer dan vorig seizoen. "We zien veel meer volume dit jaar, niet alleen in Peru, maar ook in Brazilië en China, de andere twee grote gemberproducenten. Dit zal de prijzen de komende maanden doen dalen. Momenteel liggen de FOB-prijzen boven de $40 per karton. Naar verwachting dalen ze in mei 2025 naar $22-25 FOB", voorspelt Chang.
Een belangrijke uitdaging voor de sector is de bestrijding van de bacterie Ralstonia, die de productkwaliteit aantast. "Bedrijven zijn beter geworden in het beheersen van deze ziekte dankzij snelle analysekits. Hiermee kan de bacterie worden opgespoord zonder monsters naar een laboratorium te sturen. Bovendien kunnen residutests van gewasbeschermingsmiddelen, zoals aluminiumfosfiet, nu binnen een dag worden uitgevoerd. Dit vergemakkelijkt besluitvorming in de toeleveringsketen", zegt Chang.
© JCH
© JCH
JCH exporteert niet alleen gember, maar ook kurkuma, granaatappelen, knoflook en sugar snaps. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid om de avocadomarkt te betreden. "Gember vertegenwoordigt meer dan de helft van onze omzet. Maar om concurrerend te blijven, hebben we ons productaanbod gediversifieerd", merkt Chang op. Bovendien is 80% van de geëxporteerde gember van JCH biologisch, wat inspeelt op de groeiende vraag naar duurzame producten.
"De afgelopen jaren waren goed voor de telers door de hoge prijzen. Maar met de toename van het wereldwijde aanbod kunnen we de komende twee jaar te maken krijgen met lagere prijzen", waarschuwt Chang.
Voor meer informatie:
Jorge Chang
JCH
Pichanaqui (Peru)
Tel: +51 936 263 951
jorge.chang@jch.farm
www.jch.farm