Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Solema: van 300 kilo naar 30 ton verwerkte uien per dag

Volgens Olivier Magaud, directeur van het Franse Solema, ontwikkelt de uienmarkt zich in twee totaal verschillende richtingen. Aan de ene kant staat de versmarkt, die het moeilijk heeft, en aan de andere kant de verwerkingsindustrie, waar de vraag juist blijft groeien. "De afzet van onbewerkte producten loopt stroef. De afzet is matig en dat houdt de prijzen vlak – stabiel, maar zonder pieken. Telers draaien een redelijk jaar, maar zonder echte uitschieters. Sinds de coronapandemie zit de versmarkt sowieso in een dalende lijn. In tegenstelling daarmee draait de industriële kant op volle toeren. De vraag blijft stijgen, het aantal klanten groeit, en zij stellen steeds hogere eisen aan zowel kwaliteit als prijs."

© Solema

Van 300 kilo naar 30 ton per dag in dertig jaar tijd
De positieve ontwikkeling in de industrie motiveerde het familiebedrijf – gespecialiseerd in de verwerking van uien – om fors te investeren in de uitbreiding van hun productiecapaciteit. "We hebben nieuwe machines aangeschaft, waarmee we nu tot 30 ton per dag kunnen verwerken. We schillen en snijden gele uien, rode uien, sjalotten, maar ook wortelen en witte kool", vertelt Magaud. Een flinke stap vooruit, als je bedenkt dat Solema in 1986 begon met slechts 300 kilo per dag. Die uitbreiding helpt deels om het verlies aan afzet in de versmarkt op te vangen. "We leveren onze producten ook in bigbags. Daarmee drukken we de kosten voor arbeid en verpakking en creëren we meerwaarde voor onze telers."

Strijd tegen voedselverspilling...
Dat de industriële tak zo'n groei doormaakt, heeft volgens Magaud ook te maken met de toenemende aandacht voor voedselverspilling. "Na corona kwam het onderwerp flink in de belangstelling. Vooral jongeren grijpen sneller naar voorgesneden of kant-en-klare producten. Die zijn niet alleen makkelijk, maar voorkomen ook verspilling – zoals dat laatste restje ui onderin de zak dat je nooit meer gebruikt. Een tray kant-en-klare zuurkool kopen in plaats van losse uien, kool en aardappelen scheelt tijd én afval."

...maar ook tegen het 'vuilnisbakgevoel'
Tegelijkertijd botst die voorkeur voor gemak met een andere trend: de wens om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. "Hoewel de verwerkte producten het goed doen, neemt de kritiek op overbodige verpakking toe. Niemand wil 200 gram plastic kopen voor 100 gram inhoud. Daarom wint de versafdeling met losse porties, zoals in de traiteurhoek van de supermarkt, aan populariteit. Zo speel je in op de vraag naar gemak én minder verpakking. Maar dat gemak heeft natuurlijk een prijs, terwijl veel mensen scherp op hun portemonnee letten. We zitten in een markt vol tegenstrijdigheden. Voor veel spelers in de sector is het lastig om te bepalen waar ze goed aan doen."

Voor meer informatie:
© SolemaOlivier MagaudSolema-Luzo
Chemin des Chènevièress
10260 Jully-sur-Sarce (Frankrijk)
Tel: +33 3 25 29 85 79
luzo@luzo.fr
solema.com