Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Actie Milieudefensie

"Biologisch eten onnodig duur in supermarkt"

Milieudefensie heeft 8 april bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize actie gevoerd tegen de prijzen die het moederbedrijf van Albert Heijn rekent voor biologische voeding.

Onderzoek van bureau Profundo laat, zo stelt Milieudefensie, zien dat Ahold Delhaize biologische producten gemiddeld 40% duurder verkoopt dan noodzakelijk is. De daadwerkelijke meerkosten voor biologische productie en logistiek bedragen volgens het rapport circa 16%, terwijl de supermarktketen gemiddeld 56% meer vraagt dan voor gangbare producten.

© Milieudefensie

Wouter Kolk, campagneleider bij Milieudefensie, legt bij RTL uit: "Als je naar de productiekosten kijkt, mag je verwachten dat biologische voeding 16 procent duurder is dan niet-biologische. Als je een mandje vult met niet-biologische voeding ter waarde van 10 euro, zouden de biologische varianten van diezelfde producten dus 11,60 euro moeten kosten. Maar wat blijkt: bij Albert Heijn betaal je er 15,60 euro voor. 56 procent meer dus. We vonden dat een nogal opmerkelijke uitkomst."

Daarnaast wil Milieudefensie ook aandacht vragen voor de klimaatdoelen van Parijs, zegt Kolk. Volgens de onderzoekers worden de extra inkomsten niet ingezet voor verduurzaming van de keten. De uitstoot van broeikasgassen neemt zelfs toe.

Terwijl dat het met een beperkte verschuiving van de winstverdeling wél mogelijk zou zijn om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. "Uit ons onderzoek blijkt dat het heel goed te doen is voor het bedrijf. Van al het geld dat naar aandeelhouders gaat, hoef je maar 26 procent te investeren in duurzaamheid, en je haalt het. Daar hoeft de klant dus helemaal niet voor op te draaien. Dat zou toch moeten kunnen?", zegt Kolk.

Duurdere bio-prijzen moeilijk te berekenen
Katja Logatcheva, onderzoeker aan de Wageningen University & Research, legt bij RTL uit dat de prijzen van biologische producten variëren door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod. Daarom is het volgens haar moeilijk, zo niet onmogelijk, om in één getal uit te drukken hoeveel duurder biologische producten zouden moeten zijn. Biologische melk is bijvoorbeeld slechts 10 tot 15% duurder dan reguliere melk, terwijl biologisch varkensvlees vaak het dubbele kost. Dit komt doordat biologische voedselketens kleiner zijn en hogere kosten met zich meebrengen, zoals duurzaamheid en inefficiëntie. Bovendien is biologische landbouw kwetsbaarder voor plagen en ziektes, waardoor oogsten soms mislukken. Supermarkten hebben ook hogere kosten door de kortere houdbaarheid van biologische producten.

Bron: Milieudefensie

Publicatiedatum: