Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Burkina Faso

"Biologische mango's bij voorkeur naar verwerkende industrie of markten zoals Marokko"

Het biologische mangoseizoen in Burkina Faso, de grootste West-Afrikaanse oorsprong op het gebied van areaal en volume – althans enkele jaren geleden, in afwachting van bijgewerkte gegevens over deze snel evoluerende markt – begon begin dit jaar met het doel het commerciële venster van de Ramadan te benutten. Bovey Yohann, directeur van Burnikanture, deelt zijn inzichten over het mangoseizoen en de sector in Burkina Faso en West-Afrika.

© Burkinature

"Het seizoen begon dit jaar erg vroeg, tegen het einde van februari, met de variëteit Amélie. We besloten om onze programma's te starten tijdens de Ramadan om te profiteren van een sterke vraag in Marokko, onze belangrijkste bestemming. Dit was geen risicoloze strategie, want het zou kunnen dat het fruit niet rijp genoeg zou zijn of dat er niet genoeg fruit zou zijn om te kopen. Gelukkig konden we deze problemen vermijden," aldus de exporteur.

De klimaatomstandigheden in Burkina Faso waren over het algemeen gunstig voor biologische mangotelers, ook al had de situatie volgens Yohann beter gekund. "De weersomstandigheden zijn aanzienlijk veranderd. Het regenseizoen was korter, maar intenser. Mango's hebben droogtestress nodig tijdens de bloei-inductie, maar ze hebben regenperiodes nodig tijdens de ontwikkeling van het fruit. Dit jaar was er een duidelijke markering tussen het winterseizoen en het regenseizoen. Het zou interessanter zijn geweest als de regens beter over de tijd waren verdeeld, maar over het algemeen doen we het vrij goed wat betreft opbrengst en fruitkwaliteit."

© Burkinature

Het seizoen is begonnen met stabiele productieparameters, voegt de exporteur eraan toe. "Nationale statistieken die worden gedeeld door beroepsverenigingen wijzen niet op een grote toename van het areaal biologische mango. Het teeltlandschap bestaat voornamelijk uit traditionele boomgaarden waarvan de oppervlakte niet verandert. Er zijn plaatsen met recente boomgaarden, met een intensief productiemodel, maar die vertegenwoordigen geen groot teeltgebied."

Stabiel areaal betekent niet noodzakelijkerwijs stabiele volumes, volgens Yohann. "Het is nog vroeg en we moeten voorzichtig zijn met de productiecijfers. De bloeisnelheid is niet de meest doorslaggevende parameter, omdat een succesvolle bloei niet noodzakelijk leidt tot een volledige ontwikkeling van het fruit en de diversiteit van de variëteiten betekent verschillend gedrag. Het plaatje zal pas duidelijk worden als de volgende variëteiten geoogst zijn. Maar ik kan zeggen dat voor Amélie, de vroegste variëteit, de volumes stabiel zijn."

Aan de vraagzijde worden de zaken ingewikkelder en een combinatie van verschillende redenen draagt bij aan een neerwaartse trend in de vraag naar verse biologische mango's uit Burkina Faso. "In het verleden hadden we een sterke vraag vanuit Nederland en Frankrijk. Maar inmiddels is er veel veranderd. Het wereldaanbod is enorm gestegen, waardoor de interesse in West-Afrikaanse mango's is afgenomen. Ons seizoen is kort, terwijl Latijns-Amerikaanse origines het voordeel hebben van een langer seizoen. Er is ook een sterke concurrentie tussen West-Afrikaanse origines. Oorsprongslanden zoals Senegal en Ivoorkust hebben het voordeel van toegang tot de zee, wat hun transportkosten verlaagt. In het geval van niet aan zee grenzende landen zoals Burkina Faso en Mali, drijven transportkosten de prijs van onze mango's op."

© Burkinature

"De handel wordt ook steeds ingewikkelder en dat is nadelig voor telers", vervolgt Yohann. "Ik moet zeggen dat er minder eerlijkheid is, een race om winst en inventiviteit om de prijzen van telers te onderbieden. Europese inkopers vertellen ons nu bijvoorbeeld schaamteloos dat ze onze mango's alleen nodig hebben om een gat in hun agenda op te vullen en schrijven ons prijzen voor nog voordat ze informatie hebben gevraagd over de specificaties van onze producten. Deze prijzen liggen natuurlijk onder wat we ons kunnen veroorloven en we wenden ons liever tot mangoverwerkende bedrijven of markten zoals Marokko. Eerlijkheidshalve moet ik hieraan toevoegen dat Europese kopers beweren dat de kwaliteit van Burkinabese mango's achteruit is gegaan, maar ik weet niet zeker of dat waar is. In ieder geval is de kwaliteit de laatste tijd sterk aan het verbeteren nu de nieuwe regering in Burkina Faso het heft in handen neemt."

De Marokkaanse markt biedt de capaciteit om grote volumes mango's te absorberen tegen aantrekkelijke voorwaarden. "Marokkaanse importeurs hebben een meer directe en eerlijke aanpak. Ze nemen de volumes die ze nodig hebben en betalen gewoon hun facturen. Dit betekent een eenvoudigere manier van zakendoen, met betere betalingsvoorwaarden en geen haast om prijzen te verlagen om verzonnen redenen. Er is ook een hype voor mango's op de Marokkaanse markt, waar consumenten natuurlijke, geperste sappen waarderen. Deze vraag is echter gelokaliseerd in de tijd, waarbij de Ramadan het beste verkoopvenster is."

© Burkinature

De situatie zou in de nabije toekomst kunnen verbeteren, omdat biologische mango's profiteren van de groeiende vraag van consumenten, terwijl de teeltgebieden krimpen ten gunste van conventionele mango's. Het Atlantische initiatief voor Sahellanden, dat Marokko al in 2023 lanceerde om de toegang tot Marokkaanse havens voor niet aan zee grenzende Sahellanden te verbeteren, zou de concurrentiepositie van Burkina Faso's export naar Europa kunnen verbeteren. Yohann concludeert: "We hebben gehoord over dit initiatief, dat ongetwijfeld goed zal zijn voor de export, maar we weten nog niet hoe of wanneer het zal worden uitgevoerd."

Voor meer informatie:
Bovey Yohann
Burkinature
Tel: +41786589964
bovey.yohann@gmail.com
www.burkinature.com