Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benjamin Singh (Food Freshly) over het waarborgen van voedselveiligheid

"Nieuwe aanpak nodig om door voedsel overgebrachte ziekten terug te dringen"

Van een salmonella-uitbraak in de VS in juni 2024, die leidde tot ziekenhuisopnames in 34 staten door besmette komkommers, tot salmonellagevallen in heel Europa als gevolg van besmette sla, de kwestie van voedselveiligheid is de afgelopen maanden steeds belangrijker geworden. Dit onderwerp staat dan ook voortdurend in het achterhoofd van consumenten. "Ondanks de homogenisering die de afgelopen decennia in de groenten- en fruitsector heeft plaatsgevonden, lopen de voedselveiligheidspraktijken in verschillende continenten en landen helaas nog steeds sterk uiteen. Het blijft een uitdaging om de effectiviteit van deze praktijken te waarborgen," zegt Benjamin Singh van Food Freshly in Bielefeld (Duitsland), dat zich heeft gespecialiseerd in innovatieve vershoudmiddelen voor vers gesneden groenten en fruit.

"Bij de uitbraken van voedselgerelateerde ziekten in Europa en de VS was het zeer waarschijnlijk dat de groenten en fruit die als bron werden geïdentificeerd, een vorm van desinfecterende wassing hadden ondergaan. Desondanks werden in beide gevallen gevaarlijke bacteriën aangetroffen, wat leidde tot ziekte en, in sommige gevallen, ziekenhuisopnames. De les die we uit deze incidenten kunnen trekken, is dat er nooit 100% controle is. Je kunt alleen proberen processen te verbeteren en je waslijnen schoon te houden als je desinfectiemiddelen gebruikt, maar er is nooit een garantie van volledige veiligheid."

Naast de impact op imago en reputatie, is er ook een sterk financieel argument om optimale voedselveiligheid te waarborgen, vervolgt Singh. "Als je nog niet overtuigd bent, voer dan een terugroepingstest uit. Wat kost het om één pallet, twee pallets of een halve vrachtwagenlading terug te roepen? Het ontvangen van een afwijzing van een klant is de nachtmerrie van elk groente- en fruitbedrijf. Je krijgt niet alleen geen betaling voor het product, maar je moet het ook vernietigen. Daarnaast kan het zijn dat je de klant moet terugbetalen voor het product."

© Hugo Huijbers | AGF.nlBenjamin Singh (l) en zijn collega's van Food Freshly op de Fruit Logistica dit jaar.

"Iedereen weet dat er enorm veel geld mee gemoeid is en het is ook een sterk en overtuigend argument voor het belang van een goede voedselveiligheid. We zien ook veel landen in Azië die nog steeds problemen hebben met voedselveiligheid, wat de export naar Europa of de VS belemmert. Landen als India mogen dan wel veel groenten en fruit produceren, ze zijn nog steeds niet in staat om te exporteren in de mate die ze zouden willen."

Het gebruik van desinfecterende middelen en chloorwassen is in veel landen ingeburgerd als middel om de verspreiding van potentieel dodelijke bacteriën te beperken, maar zelfs deze methoden zijn niet waterdicht en hebben belangrijke nadelen die niets te maken hebben met voedselveiligheid. Singh: "Voor veel bedrijven wordt chloor gezien als een noodzaak, maar het kan grote nadelen hebben. Het kan de pure geur zijn tijdens het gebruik, de blootstelling van de werknemers - inclusief het risico van een giftige omgeving als het niet zorgvuldig wordt gecontroleerd - en natuurlijk is er het grote thema van de residuen die achter kunnen blijven op de groenten en fruit."

Hoewel chloor niet zo giftig is als men zou denken (we zwemmen tenslotte allemaal in zwembaden die met chloor behandeld zijn), ligt het potentiële probleem bij de residuen. "Tijdens het chloorbehandelingsproces worden bepaalde chemicaliën gevormd die niemand in zijn voedsel wil hebben, en bedrijven in de groente- en fruitproductie moeten de eindproducten altijd testen op ongewenste residuen. Je kunt je ontdoen van microbiële bacteriën, maar hoe zit het met al die potentiële chemische residuen die zijn veroorzaakt door de voedselveiligheidsmaatregelen en die aan het fruit kunnen blijven kleven? Dat bezorgt telers weer hoofdpijn."

Onconventioneel denken
Residuen van gewasbeschermingsmiddelen zijn in sommige gevallen de oorzaak geweest van exportbeperkingen in Azië, en hetzelfde zou wel eens kunnen gelden voor regio's in Afrika. Singh: "We hebben de afgelopen jaren tekenen gezien dat Afrikaanse telers zich op de markt voor vers gesneden fruit in Europa begeven, en het waarborgen van de voedselveiligheid door nieuwe methoden te omarmen zal uiteindelijk helpen om die handel uit te breiden. Zoals we hebben gezien met het nieuwe Produce Wash-systeem van Food Freshly, geloven wij dat de voedselveiligheid kan worden verbeterd door op onconventionele manieren te denken en verder te kijken dan de traditionele chemische middelen na de oogst. Een dergelijke aanpak kan voordelen opleveren voor iedereen die betrokken is bij de keten van groente en fruit - van de telers en de werknemers in de verpakkingsruimte tot de retailers en consumenten."

Voor meer informatie:
Benjamin Singh
FOOD freshly AFC GmbH
Tel: +49 521 96 8787 15
info@food-freshly.eu
www.food-freshly.eu

Publicatiedatum: