De levering van de eerste Zwitserse rabarber op 5 april markeerde de officiële start van het nieuwe seizoen in het kanton Thurgau. "Door de weersomstandigheden beginnen we dit seizoen ongeveer tien dagen later dan vorig jaar. We verwachten echter een oogst die vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Hoewel Nederlandse rabarber sinds vorige week iets goedkoper is, geven de meeste klanten, waaronder retailers, nog steeds de voorkeur aan Zwitserse producten," zegt Pascal Egger, die samen met zijn vader en twee broers het familiebedrijf leidt.
Rabarber is de eerste lokale vollegrondsteek die het voorjaar inluidt, gevolgd door sla en ijsbergsla, die naar verwachting vanaf week 17 beschikbaar zullen zijn. Egger: "De groeiomstandigheden zijn tot nu toe optimaal geweest en we hebben al een aantal velden moeten beregenen. Dit staat in contrast met het zeer natte voorgaande jaar." Door de natte veldomstandigheden was de aardappeloogst in grote delen van Zwitserland bijzonder uitdagend. "In vergelijking met andere teeltregio's kwamen we er relatief goed vanaf, met een gemiddelde aardappeloogst. Dit betekent dat we de nieuwe oogst voor vastkokende aardappelen kunnen inhalen, maar dat de kruimige aardappelen aan het eind op zullen zijn."
© Egger Gemüsebau AGHet bedrijfsterrein van Egger in het hart van het kanton Thurgau. Vorig jaar vierde het bedrijf zijn 35e verjaardag.
Egger vertelt verder dat de opbrengsten van uien in 2024 relatief zwakker waren. "De eerste leveranciers hebben hun voorraad al verkocht en daarom zijn de grenzen sinds 1 april open voor import. Ook onze voorraden zullen naar verwachting tegen het einde van de maand zijn opgeruimd. Begin maart waren we al klaar met rode uien. In de afgelopen jaren zijn er verschillende tekorten en knelpunten geweest, maar in principe streven we ernaar om het hele jaar door Zwitserse uien te kunnen leveren."
© Egger Gemüsebau AGEen overzicht van de verschillende divisies van Egger AG: Naast foodretail- en cateringklanten worden ook talrijke boerderijwinkels bevoorraad.
Het in 1989 opgerichte familiebedrijf is een gespecialiseerde groenteteler die uitsluitend groenten in de volle grond teelt en zich richt op de levering aan Zwitserse retail- en cateringklanten. Naast de eigen vollegrondsproducten koopt en verhandelt het bedrijf groenten, inclusief kasproducten, van collega-telers. Egger: "We bieden bijna het volledige assortiment vollegrondsgroenten aan en zien een gezonde groei in al onze productlijnen." Om te voldoen aan de toenemende vraag naar Zwitserse groenten, is de teeltcapaciteit geleidelijk uitgebreid. "In onze regio is er voldoende land beschikbaar, wat positief voor ons is, omdat we daardoor blijven kunnen groeien. Deze trend wijst echter ook op een bredere ontwikkeling: veel telers stoppen met hun bedrijf, wat duidt op een structurele verschuiving richting grotere ondernemingen."
© Egger Gemüsebau AGDe start van de regionale rabarberoogst markeert traditioneel het begin van het nieuwe vollegrondseizoen. De prijzen aan het begin van het seizoen liggen iets boven het niveau van vorig jaar.
Voor meer informatie:
Pascal Egger
Egger Gemüsebau AG
Industriestraat 9
8575 Bürglen TG, Zwitserland
Tel: +41 71 634 81 81
info@eggergemuese.ch
www.eggergemuese.ch