De importheffing van 20 procent in Amerika voor landen uit de Europese Unie is voor 90 dagen opgeschort en verlaagd naar 10 procent. Dat heeft president Trump woensdag laten weten. Ook tientallen andere landen krijgen alleen te maken met het basistarief. Alleen China krijgt een hoger tarief van 125 procent opgelegd, waarbij ook Peking terugslaat met hogere tarieven voor import uit Amerika, tot wel 84 procent, schrijft evofenedex.
De Europese Unie presenteerde juist woensdag een reeks aan tegenmaatregelen die gefaseerd in zou gaan vanaf 15 april. De vergelding was een reactie op de eerdere ingestelde staal/aluminium en autoheffingen. Zo zouden deze tegenheffingen variëren van 10 tot 25 procent en gelden voor duizenden Amerikaanse producten waaronder mais, rijst, motoren, gevogelte, fruit, kleding, gerst, amandelen en sojabonen. Naar verwachting worden deze aangekondigde heffingen ook opgeschort. De EU wil met Amerika in gesprek over de handel tussen beide contingenten, want de eerder door Trump aangekondigde heffing van 25 op Europese auto's, staal en aluminium lijkt nog wel van kracht te blijven.
Verlichting
Casper Roerade, beleidsadviseur mainports & internationale supply chains bij evofenedex, denkt dat de ondernemers enigszins opgelucht ademhalen door de aankondiging. "De intrekking van 'wederkerige' heffingen is een welkome verlichting in een extreem veranderlijk en fragmenterend handelsklimaat".
Von der Leyen verwelkomt besluit
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verwelkomt de beslissing van president Trump om de invoering van bepaalde importheffingen op te schorten. Ze ziet dit als een stap richting economische stabiliteit en benadrukt dat duidelijke handelsomstandigheden belangrijk zijn, bericht Nieuwe Oogst. De EU blijft zich inzetten voor onderhandelingen en hoopt op een trans-Atlantisch handelsakkoord. Trump heeft ook de heffingen voor China verhoogd naar 125%.
Volgens Trump is de pauze bedoeld om alle landen een eerlijke kans te geven om een deal te maken met de VS, schrijft AD. Ook met China, dat woensdag de importheffing op producten uit de Verenigde Staten verhoogde tot 84 procent, waarna Trump reageerde met een importheffing van 125 procent, kan een deal worden bereikt, denkt de president. ,,China wil een deal sluiten. Ze weten alleen niet helemaal hoe ze het moeten aanpakken. President Xi (Jinping) is een trotse man. Ze weten niet helemaal hoe ze het moeten doen, maar ze zullen het uitvogelen," zei hij.
In een reactie stelt ook de Europese Unie de tegenheffingen op Amerikaanse producten negentig dagen uit. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag op X bekendgemaakt. Daarmee wil ze tegemoetkomen aan afgeschaalde algehele importtarieven van de Verenigde Staten, die zijn verlaagd naar 10 procent.