Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meyer Gemüsebearbeitung

"Biologische rode bieten zijn ons sterkst groeiende product"

De Duitse groentesector kijkt terug op twee uitzonderlijk natte jaren. De aanhoudende regenval en ongunstige weersomstandigheden maakten het telen van groenten in eigen land vaak bijzonder lastig. "Elk jaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en door de klimaatverandering wordt het voor ons – de verwerkers, en vooral ook voor de telers – steeds ingewikkelder," zegt Wilfried Schaffer, inkoper en verkoper in de biologische sector bij Meyer Gemüsebearbeitung in Twistringen.

"De prijzen stijgen merkbaar, zowel in de conventionele als in de biologische teelt, vooral nu we toewerken naar het begin van het nieuwe seizoen. We proberen de inkoopvolumes steeds vaker veilig te stellen via contracten, maar zelfs dat biedt geen zekerheid," vat Schaffer de situatie samen.

© Meyer Gemüsebearbeitung GmbHLaurenz Meyer staat sinds 1988 als Managing Partner aan het roer van het groeiende bedrijf.

Stabiel biologisch aandeel
Meyer Gemüsebearbeitung werd in zijn huidige vorm opgericht in 1984 en richt zich sindsdien hoofdzakelijk op de verwerking en vermarkting van regionale groentegewassen. Het assortiment van de groep – met vestigingen in Noord-Duitsland en Polen – omvat zowel diepvriesproducten als verse groenten. De voornaamste afnemers zijn bedrijven in de verwerkende industrie.

"Ons biologische aandeel ligt al enkele jaren redelijk stabiel rond de 10%," vertelt Wilfried Schaffer. "Aan het begin van elk jaar stellen we doelstellingen op, en die hebben we de afgelopen jaren grotendeels kunnen behalen. Ondanks de uitdagendere omstandigheden hebben we tot nu toe weinig terughoudendheid gemerkt bij onze biologische telers. Al hoorden we op de beurs dat één of twee telers zich afvragen of, en op welke manier, ze de biologische groenteteelt in de toekomst willen voortzetten."

Toch ziet Schaffer op productniveau ook positieve ontwikkelingen: "Wortelen blijven ons sterkste product in beide segmenten en laten zelfs een gestage groei zien. Daarnaast verdienen rode bieten een bijzondere vermelding. Dit gewas laat namelijk al enkele jaren de grootste groei zien binnen het biologische assortiment."

© Meyer Gemüsebearbeitung GmbHHet moderne bedrijfsterrein in Twistringen, Nedersaksen

Meer efficiëntie in de strijd tegen kostenstijgingen
Ondanks de voortdurende uitdagingen kijkt het management van het bedrijf, gevestigd in het district Diepholz, met vertrouwen naar de toekomst. "De verschuiving in het consumentengedrag richting een hogere groenteconsumptie zal ons zonder twijfel in de kaart spelen. De eerder genoemde klimaatverandering vormt een duidelijke uitdaging, maar biedt misschien ook kansen," aldus Schaffer. "Op de lange termijn streven we ernaar ons zo efficiënt mogelijk te positioneren, zodat we beter kunnen omgaan met de gestegen kosten, zoals die voor energie. Alleen op die manier kunnen we concurrerend blijven in de markt."

Voor meer informatie:
Wilfried Schaffer
Meyer Gemüsebearbeitung GmbH
Hinterm Holze 10
27239 Twistringen, Duitsland
Tel.: +49 4243 93110
w.schaffer@gemuese-meyer.de
www.gemuese-meyer.de