Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verwarring tussen groene en "wilde" asperges in Frankrijk

De Franse voedselwaakhond Anses waarschuwt voor gevallen van vergiftiging na het eten van de zogenoemde "asperge des bois", oftewel wilde asperge. In werkelijkheid gaat het hier niet om een echte asperge, maar om de Ornithogale des Pyrénées, een plant die qua uiterlijk enigszins lijkt op de klassieke asperge, maar daar verder weinig mee te maken heeft.

Volgens Anses zijn er in de afgelopen tien jaar 48 meldingen van vergiftiging geregistreerd na consumptie van deze plant. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de plant rijk is aan calciumoxalaatkristallen. Dat zijn microscopische kristallen die bij consumptie voor hevige irritatie kunnen zorgen. "Wat opvalt", aldus Anses, "is dat bij dezelfde maaltijd soms de één klachten krijgt en de ander nergens last van heeft. Dat wijst op individuele gevoeligheid."

© Picture Partners | Dreamstime

Onder: groene asperges, boven: Ornithogale des Pyrénées

De plant heeft een bloeiwijze die op het eerste gezicht lijkt op een jonge asperge, wat snel tot verwarring kan leiden. En die verwarring begint problematische vormen aan te nemen. "Sinds de media melding maakten van die vergiftigingen, hebben verschillende telers hun zorgen geuit. Er ontstaat verwarring bij het publiek, dat beide planten over één kam scheert", vertelt een teler. "Zelf hoorde ik mensen zeggen dat ze uit voorzorg helemaal geen asperges meer kopen. Dat is natuurlijk zorgwekkend, want de échte asperge is volkomen veilig en staat daar volledig los van."

De verwarring wordt volgens hem nog eens versterkt doordat sommige media-artikelen over de wilde plant worden geïllustreerd met foto's van perfect klaargemaakte groene asperges.